Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vratimovský seminář 2013

19. 10. 2013

 

19. 10. 2013 17:58

REPORTÁŽ Komunisté se ostře vymezili proti pravici, nelíbí se jim ani „nové“ ANO, které si podle nich chce koupit republiku. Na setkání ve Frýdku-Místku, kterého se účastnily stovky lidí, připomenuli i svůj strategický cíl: socialismus.

Filip ve Frýdku varoval před nebezpečím na B: Bakala, Bárta, Babiš

Foto: Daniela Černá
Popisek: Vojtěch Filip na Vratimovském semináři

Reklama

Špičky komunistické strany se sešly na tak zvaném Vratimovském odborném semináři, kde se v proslovech před veřejností představili politologové i členové strany. Nechyběl ani předseda UV KSČM Vojtěch Filip, který ve svém proslovu upozornil na to, že i když volební průzkumy nahrávají levici, vyhráno rozhodně není. „Nemá jasno ani sociální demokracie, ani my. Nevíme, jestli se nám dostatečně podařilo ukázat voličům program KSČM jako reálný a realistický. Před závěrem volebního boje je potřeba se vymezovat proti pravici, ale zejména proti těm, kteří chtějí privatizovat stát. Po neúspěšném pokusu vytvořit strany na jedno použití je tu dnes ANO a pan oligarcha, který chce získat do vlastnictví stát,“ uvedl Filip.

„U něho může přijít o práci 35 000 lidí, když bude postupovat jako Bakala. Připomenu tři B: Bakala, Bárta, Babiš. Není tak jednoduché říct, že budeme řídit stát jako firmu, znamená to, že pan ředitel rozhodne a budeme poslouchat a nebudeme smět vůbec nic říct a budeme jen plnit úkoly? Kde bude ta parlamentní demokracie, o kterou tak usiluje česká pravice? Kde bude právo říct svůj vlastní názor? Stát opravdu není firma. Zatím platí, že Česká republika je parlamentní demokracie, ale my máme v soutěži velké fauly. Někteří už vlastní média,“ upozornil Filip.

 

KSČM prý vždy ctila Ústavu

Předseda strany se také snažil v nabitém sále Kulturního domu v Třinci připomenout zásluhy komunistů. „KSČM nechce připustit, aby se privatizoval stát. Trváme na tom, aby byl zachovaný český ústavní systém. I v té nejhorší krizi pádu vlády, vytvoření nové vlády, my jsme vždy postupovali podle Ústavy a ne vždycky to bylo populární. Vláda se porazila sama, protože její rozporuplné ekonomické zájmy nebyl schopen nikdo dát už dohromady, nevyšel jim jejich zájem dál ovlivňovat životy lidí, to, že dál budou žít na úkor většiny, že si budou sami sobě přihrávat zmanipulované veřejné zakázky. Už nyní mají proti sobě velkou opozici, zejména v tom, že KSČM je v obcích a krajích zakotvena tak, že může uplatňovat princip poctivé správy, že může ukazovat, že to jde i bez korupce, poctivě a ve prospěch většiny občanů,“ uvedl Filip.

Pozor: Strategickým cílem je socialismus

Po soudruhovi Filipovi se u řečnického stolu objevil lídr moravskoslezské kandidátky Miroslav Opálka, který připomenul základní teze volebního programu KSČM. „Komunistická strana usilovala o změnu celé volební období. Volební program je velmi citlivá záležitost, přistupovali jsme k tomuto úkolu zodpovědně. Máme šest hlavních priorit. Program pro budoucnost je pak přístupný na stránkách ústředního výboru a chtěl bych zdůraznit, že má také preambuli, ve které se strana hlásí k tomu, že jejím strategickým cílem je socialismus,“ uvedl hned v úvodu Opálka.

 

Základní programové teze KSČM shrnula do cílů, který vystihují i tato hesla: poctivost se musí vyplácet, práci místo sociálních dávek, budoucnost mládí, jistoty stáří nebo Ano světu, ne zbraním. Opálka připomenul, že největším problémem současnosti je ekonomika a nezaměstnanost. Více rozhodovacích pravomocí lidem by komunisté zajistili i přijetím ústavního zákona o obecném referendu a zjednodušením vyhlašování místních a regionálních referend. „Nespokojenost lidí s vedením této společnosti se obrací proti politickým strukturám plošně včetně KSČM. Volá se tady jako po roce 1989 po nějaké nepolitické politice, po jedincích, kteří vyvedou společnost z krize,“ reagoval na současnou situaci Opálka.

Fotogalerie

Vojtěch Filip na Vratimovském semináři
Miroslav Opálka, lídr kandidátky v Moravskoslezské...
Haló noviny
Ivan David ukázal zeštíhlený stát
Volební hesla KSČM
Na Vratimovském semináři se sešly špičky KSČM. Nec...

 

„Musím říct, že jde o velmi nebezpečný trend, náš parlamentní systém je založen na soutěži politických stran. Můžeme mít k tomu tisíc připomínek, ale je to nejen tradice, ale i určitá jistota. Tím, že se řada politických stran zvrhla, chybí jim samoregulační principy, nemají zpětnou vazbu a nejsou schopné reagovat na činnost sama sebe i svá poslání ve společnosti, dostává se náš politický systém do určité krize. Jde o to, abychom nepřipustili jeho takzvané vylepšení, které ovšem povede k živelnosti a pak k vládě oligarchů, kteří na to budou mít peníze a nebudou k tomu potřebovat politické strany. Jde i o to, aby bylo daleko větší zapojení občanů do rozhodovacích procesů a do kontroly. Zní to jako fráze, ale naplnit toto heslo znamená vybřednout z těchto problémů,“ vysvětlil Opálka.

 

Sebevraždy jsou vraždy tohoto režimu

Lídr kandidátky také upozornil na místní problémy. „Protože žijeme v Moravskoslezském kraji, tak jsme formulovali i pět úkolů, které, vedle volebního programu celostátního, budou zabezpečovat poslanci z našeho kraje. To je především udržení zaměstnanosti a tvorba pracovních míst,“ podotkl Opálka s tím, že nutné je i řešení dopravy v regionu, protože v minulosti měla údajně vždycky přednost jen Praha. K problematice nedostatku volných pracovních míst také uvedl: „Každý den v České republice zaniká pět životů sebevraždou. Neříkám, že jsou všechny ze sociálních důvodů, ale nemálo jich bude. To jsou v uvozovkách vraždy tohoto režimu: bezvýchodnost situace, kterou nedokážeme vyřešit,“ uvedl Opálka a okomentoval i poslední předvolební průzkumy.

„KSČM začíná padat, stejně i ČSSD, roste ANO 2011, vyvrbily se i nové kauzy. Hovořilo se o Vondruškovi. Dneska je nová kampaň, v Praze jsou zváni všichni do bývalého sídla UV KSČ. Zvou lidi, aby se přišli podívat na to, v jakém komfortu měl připravenou Gustav Husák v případě nějakého problému kancelář v krytu. Ono to může být úsměvné, ale spousta lidí je nerozhodnutých voličů, každá psychologická kauzička má svůj vliv a význam. Využijme ten poslední týden alespoň na těch místech, kde situaci můžeme ovlivnit,“ vyzval Opálka účastníky semináře k tomu, aby se snažili ovlivnit alespoň své známé, přátele a rodinu, aby volili KSČM.