Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uhlobaroni pletou bič na horníky

30. 3. 2014

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Dlouhá léta si na ostravském uhlí mastili kapsy. Nešlo přitom o korunky, ale o miliardy. Teď, když přišla hubená léta, uhlobaroni z firmy New World Recources – majitele ostravských OKD - hledají, jak ještě alespoň něco vydělat na zoufalé situaci horníků, kterým hrozí masová nezaměstnanost.

»Společnost OKD hledá všechny cesty, jak dosáhnout snížení výrobních nákladů Dolu Paskov, a hledá možnosti, jak prodloužit životnost dolu. Proto považujeme za legitimní prozkoumat také možnost efektivnějšího využití pracovní doby zaměstnanců, ale vždy s ohledem na bezpečnost práce a pracovní podmínky,« uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt. OKD zkrátka zvažuje, že horníkům na některých pracovištích prodlouží pracovní směny z osmi na deset hodin.

Maximální týdenní pracovní doba 37,5 hodiny by zůstala, ale pracovní týden by byl jinak rozvržený. Změna by se prý netýkala všech profesí a musela by se nejdříve vyzkoušet. Společnost o možnosti prodloužení denní pracovní doby dosud jednala s odborovými organizacemi pouze pro Důl Paskov. Přestože jde zatím o záměr, horníci jsou zděšeni.

OKD ústy svého mluvčího tvrdí, že »smyslem návrhu není zaměstnance přetěžovat, ale lépe rozložit pracovní dobu. Desetihodinové směny by například horníkům umožnily delší dobu na odpočinek. Společnost OKD není první firmou v těžkém průmyslu, která by delší směny zavedla.«

A co zdraví?

»Bylo by třeba zeptat se také lékařů, jaké to bude mít dopady na zdraví lidí. Mám za to, že pracovat o tolik déle v těžkém provozu asi nebude dobré,« řekl Haló novinám poslanec Miroslav Opálka, místopředseda stínové vlády KSČM se zodpovědností za sociální strategii, práci a sociální věci. »Rozumím tomu, že zaměstnavatel se snaží snižovat náklady a zvyšovat intenzitu práce, ale pokud se nedomluví s odbory, je to samozřejmě nepřijatelné.«

Předseda Sdružení hornických odborů OKD (SHO) Jaromír Pytlík připustil, že změna pracovní doby by byla ekonomicky výhodnější, protože v Dole Paskov jsou například pracoviště dosti vzdálená a hodně času tak spotřebuje doprava. Prodloužení pracovní doby na deset hodin je ale podle něho naprosto nemyslitelné a pro horníky devastující.

»Znamenalo by to, že přímo v těch nejhorších podmínkách, například v rubání a na čelbě, by se ten přímý výkon zvýšil o 50 procent,« řekl. Projevilo by se to na zdraví horníků i na bezpečnosti. »Mám dojem, že to je znehodnocení práce horníků, aby horník mohl pracovat deset hodin v dole a šest dnů po sobě. Je to naprostý nesmysl,« řekl odborový předák.

Odbory se brání

Uvedl, že odboráři už informovali báňský úřad, tripartitu i ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou. »Myslím si, že tady by měla zasáhnout i hygiena a říct, že to není možné,« řekl Pytlík.

»Dotyční ‚vynálezci‘ asi nikdy nepracovali v dole. Doslechli jsme se, že OKD požádalo o vyjádření hygienický dozor. Ten údajně čeká na studii prof. Z. Jiráka. Doufáme, že to nebude studie podle zbožného přání zadavatele. Bude-li celá věc takto pokračovat, brzy se dozvíme, že horník je, co se týče fyzické zátěže, roven například pracovníkovi u přepážky v bance.

Jsme proto zvědavi i na stanovisko hygienického dozoru, který má chránit zdraví našich horníků a dohlížet na pracovní podmínky. Bylo by zajímavé poctivě změřit u většiny profesí energetické výdeje. Asi by pak nikoho nenapadly takové šílenosti! Rada SHO proto projednala připravované prodlužování směn v dole až na 10 hodin a zásadně nesouhlasí s navyšováním denní pracovní doby,« stojí na webu SHO.

Osud Paskova zatím nejasný

Těžební firma OKD, která kvůli špatné ekonomické situaci dělá řadu úsporných opatření, chce ztrátový Důl Paskov zavřít. V dole pracuje zhruba 2500 lidí, v celé společnosti OKD přes 12 000. Firma původně oznámila, že tam chce těžbu ukončit na konci letošního roku. Záležitost bude řešit vláda, pro niž odborná skupina připravuje návrhy na řešení, která by mohla těžbu v dole prodloužit.

Doufejme, že nikoli podle oblíbeného principu »Zisky soukromé, ztráty veřejné«. Ale buďme spravedliví. Vždyť i šéfové OKD jsou na tom stále hůře. Zatímco v roce 2011 si podle serveru Týden.cz přišel šéf OKD Klaus-Dieter Beck na 165,6 milionu korun, vloni si Ján Fabián na stejném postu vydělal už jen 14,2 milionu! Možná i oni museli dřít deset hodin denně...