Jdi na obsah Jdi na menu
 


Práce je měřítkem hodnot

Vojtěch Filip vzpomínal v Oblekovicích na své mládí. FOTO - Tino KRATOCHVÍL
 

 

První máj má význam především jako Svátek práce, která dnes vůbec není pro všechny, jež chtějí pracovat, samozřejmostí. Prohlásil to v rámci nedělních prvomájových oslav v Oblekovicích na Znojemsku místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

»Pro fungování státu je důležité, aby měřítkem hodnoty byla práce, nikoli majetek, jakkoli nabitý. Proto je třeba dál dělat vše pro to, aby Svátek práce byl jedním z nejdůležitějších svátků v roce,« připojil ve svém projevu Filip.

Práce je ovšem podle něj nejen měřítkem hodnot, ale i způsobem, jak nové hodnoty vytvářet. »Ti, kteří tento fakt podceňují, způsobili, že hodnoty vytvořené v minulosti, v bývalém Československu, byly rozprodány. Výsledky práce lidí za první republiky, ale i po druhé světové válce, nyní slouží někomu jinému. Zisk z práce občanů České republiky je odvážen do zahraničních zemí. Jako v koloniích! A to je pro mě naprosto nepřípustné,« konstatoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ÚV KSČM.

Dotkl se i podobné problematiky v jiných zemích. »Nedostatek pracovních příležitostí je nebezpečným signálem zvláště v zemích, kde o ně lidi připravují útoky agresorů,« uvedl dále Filip a vyzval, aby se lidé postavili proti všem agresím, které ničí možnost života v míru. Poděkoval všem účastníkům za jejich pracovní nasazení a popřál úspěch v nadcházejících krajských a senátních volbách. V Oblekovicích rovněž zavzpomínal na své mládí a s chutí vyzkoušel s místní kapelou kytaru.

Nezapomněl zmínit ani Máchův Máj. »Hodnoty práce a lásky vytvářejí společenskou hodnotu sounáležitosti lidí v rodině a v celém státě,« dodal.

Jde nám o stát, který slouží občanům

Stejně vřele jako v Oblekovicích následně přivítali občané Vojtěcha Filipa i ve Vyškově. »Jde nám o bezpečnost, jistoty a obec, kraj a stát, který slouží občanům,« řekl předseda ÚV KSČM ve svém projevu ve Vyškově. Všechny přítomné ujistil, že KSČM na všech zastupitelských úrovních bude zohledňovat zájmy občanů ČR a důsledně trvat na řešení problémů dnešní doby.

S velkým úspěchem se zde setkal rovněž pódiový program. Pořadatelé z OV KSČM Vyškov na hostech dopoledne ani odpoledne nešetřili. Před publikum předstoupila hudební formace Karel Gott revival Morava, která dnes představuje nejúspěšnější revival čtyřicetinásobného zlatého slavíka v celé Evropě.

K přítomným promluvil i zástupce krajských zastupitelů a kandidát KSČM do Zastupitelstva Jihomoravského kraje Zdeněk Koudelka. Celým dnem provázel předseda OV KSČM a taktéž kandidát do Zastupitelstva JMK Filip Zachariaš.

»Ve Znojmě i ve Vyškově přišlo opravdu hodně lidí. Prostory se zaplnily a bylo příjemné vidět, jak přišli ti, co mají zájem o oslavu a uctění práce. Vládla opravdu velmi dobrá nálada,« zhodnotil na závěr pro Haló noviny Vojtěch Filip.

Zabraňme válce!

Prvomájové oslavy probíhaly za vydařeného počasí ve všech regionech České republiky. Na tradičním setkání u Křižíkovy fontány v Praze-Holešovicích na Výstavišti měl hlavní projev první místopředseda ÚV KSČM Petr Šimůnek. Ohlédl se za historií Svátku práce a připomněl popravu odborových předáků v USA v roce 1887. Skutečným důvodem bylo, že stáli v čele hnutí, které požadovalo osmihodinovou pracovní dobu! Škoda, že si tato slova o justiční vraždě v provedení USA nevyslechl hlouček provokatérů, který právě při Šimůnkově projevu areál Křižíkovy fontány opustil.

Řečník se věnoval především současné situaci a glosoval údajné vítězství kapitalismu nad socialismem. »Co je to za vítězství, když úzká vrstva lidí vlastní majetek, který vytvořily miliony pracujících? Co je to za vítězství, když průměrný důchod činí 11 000 Kč a k tomu je přes milion exekucí?... Jak je možné, že se ostravsko-karvinské doly, které za socialistického režimu prosperovaly, dostaly do soukromých rukou? Jak je možné, že vláda se nechá vydírat jejich soukromými majiteli?« aktualizoval letošní Svátek práce.

Šimůnek položil ve svém projevu, který poslouchalo na tisíc účastníků prvomájového dopoledne ve sluncem zalitém areálu Fontány, důraz na mír, jehož zachování je úkolem číslo jedna pro autentickou levici i všechny lidi dobré vůle. Odmítl členství ČR v Severoatlantickém paktu a řekl, že »kolem ruských hranic je koncentrováno tolik vojáků jako v červnu 1941« (před přepadením SSSR hitlerovci). První místopředseda ÚV se podivil, že OSN kritizuje ČR za nepřijímání běženců, ale nevadí jí počínání současné ukrajinské vlády, která posílá na své lidi tanky. Následně vyzval k podpoře kandidátů KSČM v senátních volbách: v Praze 11 kandiduje Jana Čunátová, na Praze 10 Ludmila Nedělkova a v Praze 6 Pavel Franěk, kteří se také Pražanům představili.

Ohlédnutí za prvomájovými oslavami v dalších místech republiky přineseme v zítřejším vydání Haló novin.

(pk, mh)