Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svobodný trh? Nikdy neexistoval.

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv Haló novin

 

 

Poslanci TOP 09 chtějí zrušit zákon, který má chránit dodavatele před praktikami obchodních řetězců. Norma, kterou v minulosti prosadila ČSSD a podporovala ji i KSČM, prý má záporný dopad na trh a zvyšuje byrokracii.

Sněmovna přitom začala koncem dubna projednávat vládní novelu zákona o významné tržní síle, která má hlavně odstranit nejasnosti vyplývající z dosud platné normy. Zpřesňuje pojem významné tržní síly a nahrazuje pojem potravinářské a zemědělské produkty pojmem potravina, který se používá v evropských předpisech.

»Nám jde o to, aby v rámci jednotného evropského trhu měli všichni evropští, tedy i čeští, moravští a slezští dodavatelé stejné podmínky a čeští, moravští a slezští zákazníci stejný přístup ke kvalitě. Zákazník v Německu si nekoupí jiné zboží než německé a považuje to za přirozené,« zdůraznil ve sněmovně předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Podle pravicových poslanců nemá zákon smysl, o jeho zánik se už nejednou pokoušeli, v minulém volebním období to byli zástupci TOP 09 a ODS. Podporu tehdejší vlády ODS, TOP 09 a LIDEM nezískali a sněmovna o návrhu před svým rozpuštěním nerozhodla.

Nyní navrhují zrušení zákona František Laudát a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Zákon podle nich nepřináší nic pozitivního, znejišťuje účastníky trhu, dopadá jen na obchodníky a problematický je i jeho vztah k evropským normám. »Nejlepší regulace trhu bude žádná regulace,« tvrdí. Platný zákon může podle nich mj. zvyšovat náklady obchodníků, snižovat kvalitu, omezovat nabídku a chránit ekonomicky neefektivní dodavatele.

»Kdyby neexistovaly pokoutní zadní marže mimo smlouvu, chci-li se udržet jako dodavatel v daném řetězci, musím hradit další slevy z ceny, platit regálné, nést náklady na akce a neodebrané zboží, které ode mne řetězec odebral dříve, než zaplatil. Odvézt zboží po uplynutí doby minimální trvanlivosti zpět bez nároku na náhradu. Kdyby takové potupné zacházení neexistovalo, my sami budeme nejraději, že bude méně byrokracie, papírování, kontrolování, že to bude samo pěkně plynout na základě toho, jak se má chovat svobodný trh,« uvedl Kováčik s tím, že svobodný trh by byl ideální. »On však nikdy neexistoval. Od počátku bylo zapotřebí regulace,« dodal.

Pokud vás zajímá, co dále novela zavádí, čtěte páteční tištěné Haló noviny.