Jdi na obsah Jdi na menu
 


Školné podporovat nebudeme!

11. 6. 2010

Již před volbami do Poslanecké sněmovny KSČM upozorňovala, že pravicové strany, pokud vyhrají volby, se budou snažit změnit systém vysokoškolského studia v naší zemi, a to tak, že přenesou ještě větší váhu financování na studenty a jejich rodiče.

Zastánci školného používají mnoho argumentů. Jedním z nich je získání prostředků na modernizaci a vůbec zlepšení materiální základny škol. Dalším například to, co jsme měli možnost předevčírem slyšet z úst představitele TOP 09, že si každý student může přivydělat, a tudíž to nebude mít na jeho studium dopad atd.

A když už je řeč o rodičích, právě oni v takovém případě rozhodnou, co jejich potomek může studovat, aniž by se na studia citelně zadlužil a do života vstupoval se splátkami, které by mu nedovolovaly uvažovat o založení rodiny. Přesněji řečeno, nerozhodnou rodiče, ale jejich možnosti.

Školné se tak stane sociálním sítem pro chudé. Projdou jím jen studenti z lépe zajištěných rodin, těm ostatním nezbude než doufat ve stipendia, sáhnout po půjčkách nebo vyhledat obor, za který se nebude tolik platit. Anebo se spokojit s maturitou. Nadání a schopnost tedy nebude zásadní, směrodatná bude jen výše bankovního účtu.

KSČM využije všech možností, aby zabránila tomuto kroku, který nepřinese do českého školství nic pozitivního. Je to pro nás jen další přenášení finanční zátěže z oblasti, o kterou by se měl postarat stát, na občany. Podporujeme naopak podstatné rozšíření systému sociálních a prospěchových stipendií, studijního spoření a půjček se státní podporou, navýšení dotací na ubytování a stravování.

Uvědomujeme si, že jen vzdělaná společnost je schopna lépe čelit výzvám 21. století a vzdělání patří mezi základní priority každé moderní společnosti. Jeden z prvních kroků, na kterém se shodla možná vládní koalice, nás utvrdil v tom, že nejde o zkvalitnění života, ale o vytažení posledních peněz z peněženek občanů. Proti tomuto se stavíme a budeme podporovat všechny občanské iniciativy, které proti těmto krokům vystoupí, stejně tak jako bojovat za to, aby v Poslanecké sněmovně tento návrh v legislativní podobě nenašel potřebnou podporu.

11. 6. 2010, Kateřina Konečná, poslankyně (KSČM)