Jdi na obsah Jdi na menu
 


Opálka: KSČM nabízí svou koncepci důchodového zabezpečení

28. 5. 2010

KSČM důrazně prosazuje zachování jistoty občanů ze solidní úrovně zajištění hlavní části jejich důchodů státem. Kdo celý život poctivě pracoval, má mít nárok na zabezpečení na stáří státem ze solidárního pilíře. Další spoření pokládáme za dobrovolnou nadstavbu.

 



Již dnes má v ČR důchodové připojištění asi 4,5 milionu občanů. To je strop možného. Proto se hledá cesta, jak nově převést do ekvivalentního kapitálového spoření ještě alespoň část peněz z povinného státního pilíře (tzv. opt-out). V této souvislosti upozorňujeme, jak snadné je nezodpovědnými zásahy nabourat státem garantovaný systém a jak vysoké by musely být transformační náklady systémové změny. Příkladů ze zahraničí je dostatek.

 

Na argumenty o neudržitelnosti současného stavu odpovídáme svou koncepcí, která vychází z toho, že od r. 1926 je v systému využívána jeho regulační schopnost. Reálnost našich návrhů propočítala i první tzv. Bezděkova komise a vše je zveřejněno na webových stránkách KSČM i ministerstva práce a sociálních věcí.

 

Jde především, vedle přijetí propopulačních opatření a celonárodního programu hospodářského rozvoje a zaměstnanosti, o to, aby na úkor důchodového systému nebyly nadále řešeny problémy jiného rázu. Např. nezaměstnanost (slevy na odvodech, předčasné důchody), podpora podnikání (odvody z nižších příjmů OSVČ, švarcsystém), zvyšování příjmů bohatých (stropy na odvody), dotování »důchodového deficitu« tvořeného příslušníky ozbrojených složek (propojení hospodaření na důchodovém účtu ozbrojených složek s ČSSZ), neplacení státu za náhradní doby (dlouhodobá nemoc, mateřská, nezaměstnanost, studium, vojenská prezenční služba), zkracování pracovních úvazků (nižší odvody), nevýběr vyměřeného důchodového pojištění (asi 60 mld. Kč + již umořené pohledávky).

 

Požadujeme zrušení legislativních úprav, které snížily výběr pojistného, a zřízení zvláštního účtu ke zhodnocování přebytků a příjmů z dalších zdrojů (dividend, privatizace, určených daňových výnosů aj.) na »horší časy«. Udržení solidarity si vyžaduje přesměrování státní podpory kapitálovému spoření do průběžného státního pilíře, který lze převést z pojistného systému na zabezpečovací. V případě, že se nezlepší demografický vývoj, bude nezbytné posílit státní pilíř o příjmy vybírané na státní politiku zaměstnanosti (v době, kdy výrazně poklesne počet pracovních sil) a rovněž přistoupit ke zvýšení sazeb na odvody. Nevidíme důvod ani příklad ze zahraničí k finanční podpoře kapitálového spoření státem.

 

A kdo bude platit důchody novým generacím? Tak jako v minulosti a v současnosti: jejich děti a vnoučata. Bude-li jich málo, nezbude nic jiného než hledat další opatření. Nízkou porodnost však nenahradí důchodové kapitálové spoření, které se prodává jako novodobé odpustky za očekávané stáří. Nízká porodnost způsobí problémy ve všech oblastech společenského vývoje. Ne tedy jen v důchodovém zajištění.

 

autor: Miroslav Opálka, stínový ministr KSČM pro resort práce a sociálních věcí
zdroj: Haló noviny