Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČR je v čerpání evropských peněz nejhorší v Unii

ILUSTRAČNÍ FOTO - archiv

 

 

Špatný výběr projektů, jejich předražení a pomalé čerpání peněz. To jsou podle aktuální zprávy EU report 2014, kterou zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), hlavní příčiny toho, že Česká republika může v končícím programovém období přijít až o 65 miliard korun na projekty financované z evropských fondů.

V období 2007 až 2013 mohla ČR z Bruselu získat přibližně 700 miliard korun. Z hlediska jejich čerpání je však nejhorší z celé Unie. Celkem byly podle NKÚ na konci loňského roku proplaceny projekty za 395 mld., což představovalo jen zhruba polovinu (54 %) připravených peněz. Na konci letošního prvního čtvrtletí objem peněz na účtech příjemců dotací vzrostl na 57 %.

Podobné odhady představilo tento týden také ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které čerpání evropských peněz koordinuje. Vláda bude muset podle ministerstva do konce letních prázdnin rozhodnout, zda se více zaměří na urychlení projektů v končícím programovém období, nebo se raději bude věnovat kvalitní přípravě nových programů. »Velký tlak na rozhodování, zda pokračovat, nebo ne, bude hlavně u programů s pomalejším čerpáním, kde opravdu hrozí nesplnění limitů. Myslím si, že by se to sice teoreticky dalo nějak napravit, ale za poměrně velkých nákladů. Musí se proto jasně říct, zda se to vyplatí,« uvedl první náměstek ministryně Daniel Braun, který má evropské fondy na starosti.

Zbytečné dublování kontrol

Podle předsedkyně sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Milady Halíkové (za KSČM) je špatné čerpání evropských peněz dlouhodobou záležitostí, na kterou komunističtí zákonodárci opakovaně upozorňovali. »Česká republika v případě těchto programů chybovala již od samého začátku. Velký zmatek v tom nadělal bývalý ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který po nástupu do úřadu vyměnil tým lidí vyškolených na tuto problematiku za nové, a než se to stihli naučit, došlo k velkému zpoždění, které jsme už bohužel neuměli dohnat,« řekla našemu listu poslankyně.

Za pomalé čerpání evropských peněz podle ní mohou také čeští úředníci a dublování kontrol. »Na výboru jsem se pozastavila nad tím, že úředníci mnohdy místo toho, aby jednotlivým žadatelům v čerpání peněz pomohli, tak jim to svým přístupem zbytečně komplikují,« uvedla Halíková. Připomněla, že výbor požádal sněmovnu, aby uložila vládě zpracovat materiál, který přehledně seznámí poslance se stávajícím systémem kontrol ve veřejné správě a při čerpání veřejných finančních prostředků. »Bohužel od té doby už uplynuly dvě schůze sněmovny a tento bod zatím projednán nebyl,« konstatovala Halíková.

Špatný výběr projektů

Co dále o (ne)čerpání evropských peněz prozradil prezident NKÚ Miloslav Kala? Dočtete se v sobotních tištěných Haló novinách.