Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrad Lštěň (Lčeň)

7. 2. 2009
              Hrad Lštěň
podle kroniky obce Lensedel

Jedním z nejstarších hradů v našem okolí jest pravděpodobně hrad Lštěň. Jež stával na levém břehu řeky Sázavy, nad osadou, kdysi městečkem Lštění. Dnes tam říkáme „na Hradišti“, kdež stojí kostelík, patřící mezi nejstarší v Čechách, zasvěcený sv. Klementu, s malým hřbitovem okolo, na němž jest pohřben tribun lidu českého z dob rakouského feudalismu, Eduard Gregr.

R. 1050 byl hrad Lštěň (Lčeň) majetkem knížecího rodu Přemyslovců a historie nám říká, že toho roku byla na něm uvězněna manželka pozdějšího krále Vratislava, jmenem Marie. Vratislav prchl před hněvem svého staršího bratra do Uher tak nakvap, že svou ženu nechal v Olomouci. Spytihněv uvrhl Marii do vězení na Lštěň, kde s ní kastelán Miliš nedůstojně a krutě nakládal. Když po nějakém čase byla propuštěna, zemřela cestou na Moravu.

Více o hradu Lštění nevíme, jen tolik, že roku 1264 byl pobořen, neznámo z jaké příčiny. V kostelíku sv. Klemente, stojícím v těchto místech koná se každoročně první neděli po velikonocích pouť. Jest filialkou fary v Poříčí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář