Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události roku 2023

Zápisky kronikáře 2023

25. února

Degustaci na letošní košt slivovice jsme uspořádali poslední únorovou sobotu na základně "U Zahrádkářů". Naše prvotní obavy, jestli bude vůbec co degustovat, se poměrně rychle rozplynuly. Sešlo se nám okolo 350 vzorků.

Hodnocení gořalek a dalších lihovin se zúčastnilo celkem 42 degustátorů, z toho 35 "nečlenů sboru". V degustačních komisích reprezentovali své obce hodnotitelé z domácí Ostrožské Lhoty, Ostrožské Nové Vsi, Uherského Ostrohu, Hluku a Topolné. Omluvte mě, pokud jsem na někoho zapomněl.

Na téma nejlepší slivovice zavládla ve finálové komisi poměrně široká shoda. Vzorek č. 320 určili jako nejlepší gořalku 4 ze 6 hodnotitelů. Jméno vítěze, vč. kompletního hodnocení se všichni dozvíte na koštu.

 

18. března

Každý ročník koštu slivovice se snažíme pro širokou veřejnost připravit co nejlépe a nejlákavěji. Nejinak tomu bylo i tentokrát, když jsme 3. březnovou sobotu nachystali na výstavu 356 slivovic a dalších ovocných pálenek. K tomu tematické občerstvení v podobě škvarků, různých "mastí s chlebem a dalších pochutin. Zahrála nám k tomu CM Čarapa z Kunovic. I přes krásné jarní počasí byl hlavní sál solidně zaplněný přáteli slivovice, kteří si toto sobotní odpoledne dozajista užili.

Letošní košt byl poprvé bez Petra. Doufáme, že jsme Ti tam nahoře udělali radost. heart

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1787-slivovicovy-kral-je-z-ostrohu-domaci-brali-druhe-a-treti-misto

 

14. května

Slavení svátku matek je pěkný zvyk a my se každý rok také účastníme programu pro lhotské maminky v obecním sále.

Snažíme se jak to jde dělat našim mamičkám radost. 

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1818-kdu-csl-usporadalo-den-matek-podivejte-se-na-fotky

 

28. května

Poslední neděli v květnu se každoročně koná ve Vlčnově slavná jízda králů. Tam jsme ale letos nebyli. Zato jsme byli v Bánově, kam nás pozvali naši kamarádi z místního mužského sboru Hútek na "Zpívání u česnenářky". V Bánově se česneku velice daří a mají tam dokonce sochu "česnekářky", které chodí pravidelně zapět.

Společně s ženským sborem z Míkovic, s chlapama z Hrubé Vrbky a Bánova jsme snad česnekářce a ostatním příchozím zpříjemnili odpoledne naším zpěvem a někteří i povedeným vyprávěním vtipů (aj takových pánských, košilatých) laugh 

 

3. června

Obecní úřad pořádá pravidelně dětský den. Už poněkolikáté zástupci téměř všech lhotských spolků zajišťují program pro lhotské i přespolní děti. Jsme rádi, že máme ve svých řadách 2 zapálené lukostřelce. Silva Mach a Staňa Kuřina se svého úkolu zhostili znamenitě.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1832-den-deti-tady-jsou-fotky-podivejte-se

 

10. června

Každou louku je potřeba pravidelně kosit. Při běžném kosení už v dnešní době kosy nahradily sekačky a křoviňáky. Abysme ale kosit "postaru" nezapomněli, pořádáme každý rok soutěž v sečení trávy. Letos to vyšlo na 2. červnovou sobotu. 

Louku sice nekosíme, tráva je to ale hustá a je to v parku v Hájku. 

Začali jsme ale tradičně zpěvem. Dojely nás podpořit Vlčnovské búdové umělkyně, chlapi z Vážan, Bojkovic a z Derfle.

Po skončení části pěvecké nastala část programu sportovní. Do pomyslných startovních bloků se letos postavilo celkem 8 sekáčů a 3 sekačky. Dle "jury" byli vyhodnocení jako nejlepší náš Staňa Kuřina a paní Ludvíková z Hájku. Zejména Staňovi vítězství přejeme. Jeho kosecké výkony patří pravidelně k těm nejlepším.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1835-antoninkove-seceni-v-hajku-ovladli-domaci-sekaci

 

17. června

Hned vzápětí další sobotu se jelo do Dubňan. Místní děvčice "Drmolice" slavily výročí a nás si přizvaly, abysme jim k tomu zavinšovali.

No jak se to vezme. Imaginárním autobusem totiž ony navštívily každého gratulanta, který jim pak také zazpíval. Velice pěkný nápad. Mezi hosty byly krom nás také mužské sbory z Ratíškovic, Kunovic a z Dubňan. Také přijel ženský sbor Tragačnice z Kyjova a nám dobře známé Čečery ze Starého Hrozenkova, jejichž vedoucí u nás loni vyhrála soutěž v sečení trávy. Celé to doprovodila cimbálovka při ZUŠ Dubňany a CM Javor.

Ani poměrně silná bouřka nám nezkazila příjemné odpoledne v krásném areálu v Dubňanech. Děkujeme za pozvání!

 

1. července

Jen víc takových příležitostí k setkávání. Náš kolega Radek Kolařík se první červencový den ženil.

A my jsme tam byli, jedli, víno pili, nevěsta jak z růže květ a ženich jakbysmet...

Přejeme Vám v životě jen to dobré a ať se máte rádi nejvíc jak je to možné!!!

 

8. července

V roce 2016 se konal v Ostrožské Lhotě Sraz Lhot a Lehot a my jsme vystupovali. Historie se zopakovala a tak jsme vystoupili letos znovu. Ne ale ve Lhotě Ostrožské, nýbrž ve Lhotě Nové. Naše Lhota zde měla veliké zastoupení a tak jsme rádi, že jsme se mohli ukázat.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1844-nase-lhota-na-srazu-lhot-a-lehot-podivejte-se-na-fotky   

22. července

Vlčnov jsem tady letos dříve vzpomínal no a vzpomenu ho teď a možná letos ještě jednou.

Mužský sbor z Vlčnova letos slaví 20. výročí od svého založení. S protože jsme s chlapama kamarádi, dostali jsme pozvání na jejich oslavu. No a protože vlčnovské hody připadly zrovna na předposlední červencový víkend, oslava se spojila dohromady s hodovým veselím. 

V pěkném areálu vlčnovských búd přišly chlapy podpořit mužské sbory z Vápenic, náš sbor, ženské sbory z Holíče, Netáta ze Strání a jejich Vlčnovské búdové umělkyně. Dojedeme zas.

 

23. července

Protože patronem vlčnovského kostela i toho našeho je sv. Jakub starší, máme hody zároveň. Letošní lhotské hody byly krojové s právem a chasa nás poprosila o "hlasovou" podporu.

Rádi jsme jejich prosbu vyslyšeli a prošli jsme s nimi hodovým průvodem po dědině, který byl zakončen tradičně na hřišti hodovým tanečním pásmem, naším zpěvem a taneční zábavou. Tentokrát společně zahráli a zazpívala dechová hudba Blatnička s cimbálovou muzikou Včelaran.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1852-hody-mile-hody-v-ostrozske-lhote-uz-po-osmadvacate

 

12. srpna

V Kudlovicích jsme zpívali už několikrát a letos nás místní mužský pěvecký sbor pozval na dvůr jejich chalupy u Strmelců na "Medové zpívání".

Sešli jsme se v následujícím složení. Ženský sbor z Kudlovic, ženský sbor Hradišťanky, ženský sbor Kukulenka z Dolního Němčí, mužský sbor z Míkovic, naši chlapi a samozřejmě domácí Kudlovajané. Celé to doprovodila CM Litera.

Děkujeme za pozvání a zazpívání. Bylo to příjemné. Příště u nás!

 

13. srpna

Naše Ostrožská Lhota se letos zúčastnila boje o titul Vesnice roku Zlínského kraje. V porovnání s ostatními dědinami jsme uspěli, a vystoupili na stupínek nejvyšší.

Slavnostní vyhlášení oceněných obcí se uskutečnilo právě druhou srpnovou neděli v areálu fotbalového hřiště. Mimo jiné hodnotící komise ocenila bohatý spolkový život v obci. A protože se tohoto spolkového života také velkou měrou účastníme, byli jsme pozváni na pódium a předvedli pár našich kusů.

Snad uspějeme i v kole republikovém :-)

 

9. září

Část chlapů se nenechala odradit náročným sborovým programem a také letos dojeli do Hradiště na Slavnosti vína. V průvodu hrdě nesli náš pomyslný prapor. Jejich zpěv se zase nesl hradišťskými ulicemi. Příští rok se v hlavním městě Slovácka sejdeme znovu a rozhodně v silnější sestavě.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1876-nase-lhota-na-slavnostech-vina-v-uherskem-hradisti-podivejte-se

 

17. září

Souboj o vítěze soutěže Vesnice roku celé ČR vyvrcholil v největším moravském lázeňském městě za krásného počasí. Na luhačovické kolonádě už od dopoledních hodin probíhal jarmark, na kterém se představilo všech 13 finalistů - krajských vítězů.

Pěvecký sbor reprezentoval naši obec v krátkém vystoupení na pódiu před Společenským domem. Myslím si, že pro početnější publikum jsme za celou dobu činnosti našeho spolku ještě nepěli.

Celý program vygradoval vyhlášením celkového vítěze klání v němž jsme uslyšeli "Vítězem se stává Ostrožská Lhota!".

Dobře my.

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1884-vesnice-roku-jsme-my-je-to-uzasne-hlasi-starosta-tady-je-fotoreportaz

 

7. října

Na tento den jsme se dlouho připravovali. Náš sbor totiž slavil své 25. narozeniny.

Pečlivá příprava se rozhodně vyplatila a mohli jsme přivítat naše hosty - naše nejbližší pěvecké kamarády, mezi které patří mužský sbor Krasavci z Ostrožské Nové Vsi, mužský sbor Vlčnov, mužský sbor z Boršic u Blatnice, náš domácí ženský sbor Děvčice z Háječku a Tetky z Uherského Ostrohu. Ke všemu nám do toho zahrála CM Falešnica.

Oslava to byla velkolepá. Všichni zpěváci, zpěvačky a muzikanti na nás byli výborně připravení a předvedli to nejlepší co umí.

V neposlední řadě si nachystali také krásné dárky. Jeden ale musím vypíchnout. Krasavci nám do Lhoty dovezli metro, a to včetně nové stanice "DOLNOSÚSEDSKÁ". To nám teď budou závidět až v Brně:-)

Kromě přímých gratulantů bychom chtěli velice poděkovat našim manželkám a blízkým, které nám pomohli zajistit hladký průběh oslavy, včetně starosti o občerstvení. Bez nich bysme to jen těžko zvládli. Taktéž děkujeme všem, kteří mají naše zpěvy rádi a došli nás podpořit účastí. A úplně naposledy děkujeme úžasné Evě Zajícové, která nás a ostatní přítomné mistrovsky provedla celým večerem.

Tak snad zase příště, za 5 let u třicítky... Držte nám palce!

http://www.ostrozskalhota.cz/cs/aktuality/deni-v-obci-a-okoli/1891-muzsky-sbor-slavil-ctvrtstoleti-gratulovat-prislo-pet-sboru

 

28. října

Slavnostních příležitostí je letos ve Lhotě požehnaně. V den 105. výročí založení Československé republiky jsme se potkali spolu panem starostou a početným zástupem Lhoťanů u příležitosti slavnostního odhalení památníku lhotským legionářům z první světové války.

Byli jsme totiž vyzvání ke zpěvu československé státní hymny. Této výzvě jsme rádi vyhověli.

 

4. listopadu

Jak už bylo zmíněno dříve, obec Ostrožská Lhota se stala v roce 2023 tou dědinou nejlepší. Slavnostní předávání ocenění soutěže Vesnice roku 2023, a také hodnotných darů, proběhlo ve sportovní hale, kde jsme zakončili reprezentaci obce v této soutěži.

 

25. listopadu

Na Kaču bývá ve Lhotě každý ro beseda u cimbálu. Nejinak tomu bylo letos a už podruhé nám bylo potěšením na ní zazpívat.

Letos byla beseda spojená s 35. výročím založení dětského folklórního souboru Kameňáček. A protože na oslavu se chodí s dárkem, tak od nás děcka a jejich vedoucí dostali sladký narozeninový dort. Snad jim chutnal :-)

A pak se mohlo zpívat a tančit až do rána.

 

3. prosince

Na začátku prosince chodí Mikuláš. Na začátku prosince pořádá Červený kříž ve Lhotě jarmark. Na začátku prosince starosta "rožíná" před obecním vánoční stromeček. Na začátku prosince stromečku a všem kdo přijdou zazpívá s radostí mužský sbor.

Tyto 4 pravdy platily i letos. Jsme rádi, že nás ČČK a lhotský starosta pravidelně zve, a pokud tyto 4 pravdy budou platit i za rok, udělá to radost i nám.

 

25. prosince

Koledování na Boží narození se letos prý konalo po patnácté. Po patnácté jsme dorazili i my. Jednu premiéru jsme ale zažili. Poprvé jsme zpívali jako první, čehož si velice vážíme.

Děkujeme organizátorům za pozvání. Uspořádání takové akce není vůbec jednoduchou záležitostí, což víme z vlastní zkušenosti. Přejeme této krásné události další pokračování a doufáme, že se za rok zúčastníme zase.