Jdi na obsah Jdi na menu
 


POVÍDÁNÍ O KYTIČKÁCH

Postupně budu přidávat informace k jednotlivým druhům kytiček co mám.

Zatím jen tohle málo:

IBIŠKY (Hibiscus rosa sinensis, čínská růže)

Ibišek Brasilia (Psyche, Pacific Red)

V zahraničí se tento druh ibišku vyskytuje spíše pod názvem Psyche.  K tomuto ibišku jsem se dostala v roce 2009, výměnou za ibišek Antilles Saumon. Ibišek mě překvapil rychlým růstem a také zářivým červeným květem, který má nádherný pravidelný krajkový (zoubkovaný) okraj a červené oko uvnitř květu, které trochu splývá se zbytkem květu, ale když se na něj člověk zaměří, je viditelné. Z květu visí 9 cm dlouhý pestík zakončený červenou bliznou. Pokud je rostlina na slunci, listy mění barvu a okraje se zbarvují hnědočerveně. Velikost květu je 12-13 cm. Ibišek roste skutečně bujně, takže pokud nestojíte o velký strom, je potřeba jej sestřihávat. Doporučuju hlavně pro začátečníky, je to velmi vděčný ibišek, ochotně kvete a dobře roste. V dospělosti se dá Brasilia použít i jako podnož pro roubování. Květ, přesto, že je „obyčejnější“ červený, dokáže překvapit jednoduchostí a krásou. Okvětní lístky se při kvetení stáčí zhruba v polovině své délky zpět ke kalichu, což působí ve spojení s krajkovým (zoubkovaným) okrajem velmi půvabně a dekorativně. Díky své zářivé barvě, dlouhému pestíku a půvabnému květu se stal dekorativní květinou, kterou si děvčata zdobí vlasy nebo si jej dávají za ucho v celém Pacifiku. I proto se pro tento druh mino jiné někdy používá název Pacific Red. Pokud zavítáte na Hawai a pokud jste vdaná a chcete se ozdobit květinou, ujistěte se, že ji máte ze levým uchem. Protože pokud je za uchem pravým, znamená to, že jste svobodná a jste právě na „lovu“ potencionálního manžela.

Ibišek Schizopetalus (ibišek korálový, ibišek dřípený, Chinese Lanterns, Japanese Lanterns, Fringed Rosemallow, Waltzing Ladies)

Tento druh ibišku (Hibiscus schizopetalus) je v ČR pěstován méně často než ibišek, který spadá do kategorie Hibiscus rosa sinensis-čínská růže. Já jsem jej zakoupila v zahradnictví Chovanec v Lipníku nad Bečvou, odhaduju, že někdy kolem roku 2000. Už tehdy mě tento ibišek okouzlil svou výjimečností v květu-ještě nikdy jsem takový květ neviděla ! Listy má rostlina podobné jako ibišek čínský (H.rosa-sinensis), rozdíl je nepatrný. Květy jsou velmi neobvyklé a visí jako lucerny (odtud i používané názvy -  Chinese Lanterns, Japanese Lanterns) ze štíhlé větvičky ibišku na dlouhých stopkách směrem dolů. Okvětní (korunní) lístky, kterých je 5 jsou korálově červené a jsou hluboce a silně roztřepené (dřípené) a nazpět otočené vzhůru, dlouhé až 12 cm včetně pestíku. Dlouhý pestík visí z květu dolů a dotváří tak dokonalou krásu této velmi dekorativní rostliny.

Domovinou ibišku Schizopetalus je tropická východní Afrika (Keňa, Tanzánie, severní Mozambik), kde  roste na pobřeží, v křovinách, do nadmořské výšky okolo 150 m.n.m. Jako okrasná rostlina se pěstuje v mnoha dalších tropických oblastech světa, kde může i zplaňovat (např. Karibik, Havajské ostrovy, Galapágy, Maskarény).

 

KOSATCE (Iris)

Aladdins Flame - kosatec nízký, výška 30-32 cm. Květ medové barvy s tmavšími modrými velmi výraznými kartáčky. Kvete velmi brzy, první květy už na konci dubna, začátkem května. Šlechtitel Messick, 1993.

Ballet Lesson-kosatec nízký, výška 30-32 cm. Květ pevný, hezky drží tvar, barva růžovo-broskvová. Kartáčky světlé se skořicovým lehkým nádechem. Kvete velmi brzy, první květy už na konci dubna, začátkem května. Šlechtitel Nisw, 1993.