Jdi na obsah Jdi na menu
 


FAQ-časté dotazy k pěstování

PĚSTOVÁNÍ  POKOJOVÉHO  IBIŠKU

Ibišek pokojový neboli čínská růže (Hibiscus rosa–sinensis) je velmi populární, oblíbená pokojová květina, která se dokáže majiteli za jeho příkladnou péči odměnit řadou pestrobarevných květů téměř po celý rok. Květy jsou jak jednoduché, tak i plné v barvách od tradiční červené, růžové, oranžové, žluté, bílé až po netradiční např. karamelovou nebo fialovou. Výjimkou není ani vícebarevný květ.

Jak tedy docílit této odměny a radovat se z této krásy ? Zkusím poskytnou pár svých postřehů jak na to.

Pořízení rostliny (aneb začíná to nákupem)

Rostlinu můžete zakoupit v obchodě (květinářství, hobby markety) a nebo Vám ji někdo věnuje jako dárek pro radost. V případě, že půjde o rostlinu z obchodu, je třeba ji pečlivě prohlédnout z důvodu možného výskytu škůdců. Pokud by se na rostlině nějaký škůdce vyskytoval a vy jste na něj nepřišli, stala by se z dárku noční můra, protože by Vám potencionální nezvaný host mohl nakazit i zbytek dalších pokojových rostlin. Škůdci jsou velmi rozpínaví a těžce se jich zbavuje. Doporučuje se rostlinu preventivně osprchovat a preventivně ošetřit postřikem.

Pokud rostlina nevykazuje známky napadení škůdcem (mšice, molice, svilušky…) je přesto lepší dát ji na prvních pár dnů z preventivních důvodů někam dál od ostatních rostlin do karantény, protože co kdyby náhodou….

Když rostlina zdárně projde „karanténou“, zdá se, na první pohled, že máme vyhráno, ale není tomu úplně tak.

Rostliny z obchodů-ibišky bývají ošetřeny regulátorem růstu. Přesněji řečeno retardérem růstu a taky stimulátorem květu. Takže i když bude mít sebekvalitnější péči, v prvním roce, dvou Vám moc neporoste, zato hodně pokvete. Pokud se s tímto spokojíte, není co řešit. Pokud se nespokojíte, bude potřeba rostlinu přesadit do jiné půdy, ale zase Vám hrozí, že poupata opadají. Konečné rozhodnutí je na Vás. Moje ibišky Vás ničím takovým nepřekvapí a to jednoduše proto, protože ibišky ode mě ničím takovým ošetřeny nejsou, rostou bez problémů a stejně tak i kvetou.

Péče o ibišek

Péče o ibišky budí mezi potencionálními pěstiteli značné obavy a starosti. Pravda je, že ibišek je z říše trochu náročnějších pokojových rostlin, ale nemyslím si, že by péči nezvládl nadšený kytičkář/nadšená kytičkářka. Jde jen o to se postavit k tomuto „problému“ čelem J. Základní předpoklady úspěchu jsou: světlo, teplo, správná zálivka s kvalitním přihnojováním a absence průvanu.

Umístění ibišku:

Nejlepším místem pro ibišek je okenní parapet, kam se po většinu dne opírají sluneční paprsky. Jde o okno na jihovýchod nebo na jihozápad, kde se jim při správné péči daří výborně. Některé ibišky mám ale i na okně na severozápad a rozhodně taky nestrádají, jen rostou o něco pomaleji. Pokud máte plastová okna, je vše ideální. U starých dřevěných někdy táhne z venku nebo vzniká průvan a to se ibiškům už tak moc nelíbí. I to se dá ale vyřešit nějakou dekou, aby dovnitř netáhlo.

Zálivka:

Co se týká zálivky, ibišek nemá rád přelití. Reaguje na něj opadáváním listů a v případě častého přelívání může dojít i k uhnití kořenů, k napadení houbovými nemocemi a tím pádem k odumření celé rostliny. Proto méně je někdy více. Zalévat raději častěji a míň než málo a hodně. V létě jsou požadavky rostlin na zalévání větší, takže je třeba počítat s tím, že v létě častěji. Pokud jsou ibišky na okně, kde slunce svítí velmi intenzivně, pak zálivka bude také velmi intenzivní-i jednou denně. Naopak v zimě, kdy ubývá slunečních paprsků a světla obecně je nutno zálivku minimalizovat na množství např. 2x týdně. Nelze ale zobecňovat, protože vše je závislé na konkrétních podmínkách, které ibišky mají u konkrétního pěstitele. Důležité je si zálivku rovnoměrně rozprostřít a zalévat pravidelně.

Hnojení:

Ibišek je rostlina, která je náročná na hnojení. K tomu, aby správně a hezky rostla a hlavně kvetla musí nabrat sílu a tu ji dodáme častým přihnojováním od jara do podzimu. Mně osobně se osvědčilo hnojivo Kristalon Start (od konce února do dubna) a pak Kristalon Plod a květ (od května do listopadu). Jaké hnojivo použijete, ale záleží jen čistě na Vás. Teplota místnosti, kde jsou ibišky umístněné by měla mít kolem 20-22 °C. Často se uvádí, že v zimě by měl být ibišek pěstován v teplotě okolo 12-14 °C, což mě osobně se moc neosvědčilo. Pod 15 °C nedoporučuji. Pokud je v zimě místnost přetopená, mám špatné zkušenosti s tím, že se tam lépe daří sviluškám a dalším škůdcům. Velmi dobré je přes zimu ibišky rosit.

Střihání (tvarování):

Na konci února, začátkem března je vhodné ibišky, které jsou hodně košaté sestříhat. Větvičky lze zkrátit na požadovaný tvar o 1/3 -1/2, starší rostliny případně snesou i hluboký řez, mladé rostliny nemusíme sestřihávat naopak vůbec a nebo jen slabě. Takto ostříhané vrcholové řízky si můžeme pak dát do vody nebo do perlitu zakořenit.

Přesazování:

Na jaře je vhodné rostliny, kterým je už květináč malý přesadit. Substrátů v obchodech je celá řada, takže vybrat nějaký konkrétní od osvědčené firmy, který je vhodný pro pokojové rostliny nebude problém. Já mám velmi dobrou zkušenost se substrátem pro pokojové rostliny od firmy Agro CS, který obsahuje i startovací dávku hnojiva. Květináč vybíráme jen o kousek větší než je ten původní, aby se v něm rostlina neztrácela. Při volbě většího květináče než je třeba rostlina vytváří zbytečně obsáhlý kořenový bal a hůře kvete. Jednoduše už prostě nemá energii na tvorbu květů, protože ji vyčerpá na tvorbu kořenů. Velké množství substrátu vede taky k častému přelívání rostliny a k riziku přemokření a rozvoji houbových chorob a plísní.

Letnění:

Letnění pokojových rostlin obecně je pro rostliny velmi prospěšné. To platí i pro ibišek. Rostlinám pobyt venku prospívá, otužují se, listy i květy mají výraznější barvy. Ranní rosa rostliny příjemné zvlhčí, déšť smyje případné nečistoty. S letněním začínejte vždy až po zmrzlících (12.-14.5) a rostliny nevystavujte prudkému slunci. Spálily by se jim listy. Ze začátku je rostliny lepší dát někam na chráněné místo (balkon, pod strom, k plotu) a až se plně aklimatizují-zhruba za 3 týdny je přesuneme na místo finální. Zalíváme vždy ráno a nebo navečer, kdy slunce už tak nepálí a nejlépe odstátou vodou, nikoli studenou. Než rostliny na zimu uklidíme domů, důkladně zkontrolujeme, jestli se na nich neobjevili nějaký škůdci během letnění.

Nezvaní návštěvníci zvaní škůdci:

Ibišek je obecně velmi háklivá rostlina co se týká možností napadení škůdci. Proto je třeba rostlinu velmi často kontrolovat-nejlépe hned při nákupu, viz výše. Pro ibišek jsou rizikem zejména molice, mšice, svilušky, dále smutnice, třásněnky, případně další havěť. Po objevení nezvaných návštěvníků na rostlině je nutné ihned zahájit protiútok, jinak se rozmnoží a zničí na co přijdou.

Pro začátečníky:

Pokud se Vám ibišek líbí a zatím nemáte doma žádnou rostlinku, doporučuji si pěstování vyzkoušet na více odolných odrůdách ibišků jako je třeba červený jednoduchý, červený plnokvětý, Brasilie, Cooperi, Swan Lake Rosa/White, Antilles Saumon, případně nějaký obyčejnější plnokvětý (pomerančový, malinový, růžový, bílý). Pokud se u Vás bude dařit těmto druhům, pak máte ty nejlepší předpoklady k tomu, že zvládnete péči i o ty náročnější odrůdy J

Na závěr chci jen říct, že nejde o přesný návod, jak ibišek pěstovat, ale pouze o moje postřehy a zkušenosti. Existuje mnoho odrůd ibišků s rozdílnou náročností na pěstování a stejně tak každý z nás má doma různé podmínky pro pěstování ibišků. Proto je potřeba k pěstování ibišku přistupovat individuálně na základě svých vlastních podmínek v bytě či domě.

Ať se daří…

KOPČI