Vše o víně
Kde se réva pěstuje
Vhodné podnebí
Réva vinná má bohatou historii, během které naši předkové poznali jaké podnebí je pro pěstování révy vhodné. Z těchto zkušeností vyplynula klasifikace tzv. vinorodých oblastí. Dalším důležitým činitelem je průběh počasí v daném roce, které ovlivňuje průběh růstu révy a vyzrávání hroznů. Následně vinaři mluví o špatném, průměrném, dobrém či vynikajícím ročníku.
Vhodná poloha pozemku
Jaké máme názvy a zatřídění vín
1. víno stolní
2. víno jakostní
a. odrůdové
b. známkové
3. víno s přívlastkem
4. víno šumivé
5. víno perlivé
6. víno aromatizované
7. víno likérové
Stručné rozdělení vín podle stupňů cukernatosti hroznů:
11o - stolní
15o - jakostní odrůdové: jedna odrůda
jakostní známkové: směs několika odrůd s přívlastkem
19o - kabinet
21o - pozdní sběr
24o - výběr z hroznů
27o - výběr z bobulí, ledové, slámové
Podávání vína
V dobré restauraci nebo ve vinárně by měl číšník nebo sommelier znát nabízený sortiment, aby mohl hostovi doporučit k objednanému jídlu vhodné víno. Neboť vhodné snoubení jídla a vína znásobí náš prožitek. Podávané víno musí mít vhodnou teplotu:
Mladá bílá vína 9 až 10 °C
Starší bílá vína 10 až12 °C
Červená vína 16 až 18 °C
Vína šumivá 6 až 8 °C
Vína dezertní 10 až 12 °C
Pití vína
Pohled: Nejprve si víno prohlédněte. Víno by mělo být čiré a jasné. Barva vína
a její sytost prozrazuje stáří, zatímco způsob jakým víno stéká po
sklenici odhaluje jeho plnost.
Vůně: Zakružte vínem po sklenici, pořádně nasajte jeho vůni a soustřeďte se na ni.
Je lehká nebo pronikavá? Čerstvá a čistá, nebo zatuchlá, octová? Cítíte
koření, ovoce, květiny, nebo zeleninu.
V minulosti se soustřeďovali na jazyk, aby zjistili slanost, sladkost,
kyselost a hořkost nyní věnují více pozornosti vůni. Pro okysličení
vína nasávají mezi zuby vzduch, aby se s vínem smísil. To
společně se zahřátím vína v ústech vyjeví chutě, jichž byste si jinak
nevšimli.
Polknutí: Soustřeďte se na chuť, které víno zanechá. Jedním z největších
rozdílů mezi dobrým a obyčejným vínem je v kvalitě a trvanlivosti
finální chuti.Vína nejlépe servírujte podle teploty, která je udána na
etiketě.Na řeči o tom, že červené má mít pokojovou teplotu vůbec
nedbejte. Ideální je vždy teplota, kterou uvádí výrobce. Vína
skladujte ve sklepě a to tak, aby ležela. Teplota ve sklepě se
navíc často blíží teplotě vhodnou pro konzumaci.
Víno ve skleničce
Lehká bílá vína podáváme ve skleničce s otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu. Pití
z takovéto skleničky umožňuje rozlití vína na jazyku do široké míry, takže nápoj zasáhne všechny chuťové pohárky a umožní mu plně vyniknout. Tento druh skleničky používáme také pro vína růžová.
Pro červená vína jsou vhodné skleničky tulipánového tvaru, s mírně uzavřeným okrajem. Tento tvar je ideální pro plné rozvinutí buketu vína na stěnách a tak se koncentruje u vrchní části skleničky.
Pro vyzrálá červená vína volíme skleničku s kalichem o větším objemu.
Sekty by se měly pít ve skleničkách vysokých a úzkých – tzv. fléten, zúžené dno podporuje tvorbu stoupajících bublinek. Miskovitý, širší tvar skleniček má opačný efekt.
Při podávání kořeněných vín používáme jednoduchý tvar skleničky.Celkový dojem podtrhuje čistota skla, ve kterém víno podáváme. Sklo umýváme v horké lázni, používáme výhradně tekuté čistící prostředky a před podáváním raději přeleštíme.
Archivace vína
Kvalitní archivní víno je hladké a vysoce harmonické v chuti (sametové), vůně již není tak intenzivní ale velmi harmonická a objevuje se v ní tzv. "lahvová zralost", odrůdový charakter je částečně utlumen.
Archivace vína nám umožní přeměnit mladé víno na někdy dost podstatně odlišné víno archivní. Archivované víno je uskladněno v lahvi (0,7 l) naležato, aby korková zátka byla zvlhčena vínem a nedocházelo k jeho oxidaci. Z toho důvodu musí být zátky velmi kvalitní.
Vývoj vína v láhvi ovlivňuje mnoho faktorů. Z nich je nejdůležitější kvalita mladého vína a poměr kyselin, cukrů, alkoholu a extraktu v něm obsažených.
Na závěr dva citáty:
Vinaři znají osm druhů vína: bílé a červené, dobré a špatné,
drahé a levné, zadarmo a za peníze.
Ve víně je pravda, poví se to snadně.
Kde však ji chceš hledat?
Hledej ji až na dně...