Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dolní Morava, cesta v oblacích

Dolní Morava Stezka v oblacích

Nedaleko Chaty Slaměnka vyrostla na konci roku 2015 "Stezka v oblacích Dolní Morava". Jedná se o unikátní 55 m vysokou stavbu archtekta Zdeňka Fránka. Dolní Morava Stezka v oblacích je přístupná z horní stanice lanovky Sněžník, která se nachází ve výšce 1116 metrů. Chodníky vedoucí až na samotný vrchol stezky se různě mezi sebou prolínají a jejich celková délka je 750 m.

Klepý – Trojmorský Vrch a kamenné moře

Další zajímavost se nachází na svazích** hory Klepý**, která se polsky jmenuje Trójmorski Wierch, což v češtině doslovně přeloženo znamená Trojmorský vrch. A proč Trojmorský? Na svazích Klepého pramení kromě řady menších dva hlavní potoky – Lipkovský potok a na polské straně Nysa Kłodzka. Kromě toho kolem úpatí Klepého protéká zatím jen asi 5 kilometrů dlouhá říčka Morava do niž se vlévá množství bezejmenných potůčků z východního svahu Klepého. Lipkovský potok se krátce po svém vzniku sloučí s Tichou Orlicí, ta se vleje do Orlice, Orlice se pak spojí s Labem a Labe odteče přes Německo do Severního moře. Polská říčka Nysa Kłodzka se již jako součást Odry dostane do Baltského moře a pouť řeky Moravy – ta je nejklikatější a nejdelší – po svém spojení s Dunajem se přes Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko a Ukrajinu dostane až do Černého moře – a právě proto se Klepý polsky jmenuje Trojmorský vrch – voda z jeho svahů odtéká do tří moří. Další zajímavostí Klepého jsou rozsáhlá kamenná moře, což jsou plochy pokryté pouze kameny.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dolní Morava Stezka - Klepý

(Anton Strnad, 8. 7. 2016 18:37)

Velmi zajimave pro mě a text k tomu taky tak. Nevěděl jsem proč Trojmorský vrch. To jen přiroda dokaže.Povedlo se Pavle na všechny možny zpusoby. Ale jako fotky přece možna nejvic

Dolní Morava

(Čermáková Pavla, 7. 7. 2016 10:25)

Opět krásné pokoukání Pavle :)

I cestou do oblak se dá hřešit...

(Josef Kvičera, 5. 7. 2016 17:33)

Ahoj Pavle, fotky jak vždy krásné, místo dobře znám. A právě proto vím, že jsi projížděl dva kilometry kolem nás. Trochu mě mrzí, že ses neozval a nezastavil na kus řeči, zejména když víš, jak na tom jsem... Tak snad někdy příště, kamaráde.

super

(Standa, 5. 7. 2016 16:42)

Když to tak vidím, asi zahodím foťák a ty mě všechno pošleš a já bych to mohl jenom navštěvovat. Jen tak dál.
Zdravím Standa

(Jirka, 5. 7. 2016 12:52)

suprrrrrr........................;-)

Dolní Morava Stezka v oblacích

(Vladimír, 5. 7. 2016 8:33)

Pavle pozdravujem ťa. Konštatujem, že krásny popis a nesmierne krásne fotografie zo zaujímavého miesta!!!

V oblacích

(Zdenek Hrobský, 4. 7. 2016 21:38)

Ahoj Pavle,vidím,že se nenudíš,jen tak dál

Re: V oblacích

(Olga, 5. 7. 2016 7:58)

To mi je povědomé. Odkud to znám? Určitě jsem tam nrbyla. Bohužel.