Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci od CH

Klikněte na příslušnou nemoc a dostanete se přímo k ní  (budete-li se chtít dostat zpět  na toto místo, stiskněte ctrl+home): chrápání, chronický únavový syndrom, chřipka, chudokrevnost.

(zpět na seznam všech nemocí)

Chrápání

Chrápající lidé si zpravidla neuvědomují, že vydávají při spaní nějaké zvuky. Nicméně tento problém se může stát vážným úskalím partnerského vztahu, protože může silně narušovat spánek partnera. Na chrápání neexistuje žádný specifický lék, ale je možné si vybrat z metod, které dokážou tento problém zmírnit, nebo vás ho úplně zbaví a zároveň zlepší váš celkový zdravotní stav.
Příčiny
Ve spánku se uvolňují hrtanové svaly a u někoho dochází k uzavření dýchacích cest. Musí potom dýchat s větší silou, což způsobuje chvění a hlasité chrčení měkkého patra a čípku (malý výčnělek v zadní části měkkého patra). Nachlazení, alergická rýma, polypy v nose nebo zvětšená nosní mandle patří k nejčastějším příčinám, které dočasně mohou vyprovokovat nebo zvýšit intenzitu chrápání. K chrápání bývají náchylnější tyto skupiny osob:
  • muži – problém postihuje 3x více mužů než žen;
  • lidé středního věku a starší;
  • lidé s nadváhou. Tuk kolem hrtanu zužuje dýchací cesty a podporuje dýchání ústy. Čím tělnatější člověk je, tím je pravděpodobnější jeho sklon k chrápání;
  • kuřáci; kouření dráždí nos a krk a způsobuje opuchnutí sliznice. V důsledku toho se zúží dýchací cesty a člověk má tendenci dýchat pusou;
  • Lidé, kteří vypijí alkohol jen několik hodin před spaním. Alkohol uvolňuje krční, obličejové a čelistní svaly a podporuje dýchání pusou.
Léčení
Chcete-li zabránit nebo zmírnit chrápání:
  • shoďte přebytečná kila;
  • nekuřte;
  • omezte konzumaci alkoholu;
  • večer jezte nejméně 3 hodiny před spaním;
  • choďte spát a vstávejte každý dne přibližně ve stejnou dobu;
  • podložte knihami nebo cihlami čelo postele tak; aby se zvedlo o 7 – 10 cm;
  • při nachlazení a záchvatech alergické rýmy kloktejte před spaním studenou vodou s jednou kapkou mátového oleje, protože to uvolňuje dýchací cesty tím, že napomáhá splasknutí sliznic v nose a krku.
  • spěte na boku. Všijte si do pasu pyžama tenisový míček, abyste nemohli spát na zádech; při ležení na zádech totiž jazyk a čípek blokují hrtan.
Zajímavost
Rekord v nejhlasitějším chrápání drží jeden Švéd, kterému bylo naměřeno 93 decibelů, což odpovídá extrémně hlasité diskotékové hudbě.
Kdy vyhledat pomoc
  • výše uvedené metody nezabírají
  • vy i váš partner se cítíte přes den nevyspalí a unavení
  • partner vás upozorní, že občas během chrápání přestáváte dýchat (spánková apnoe)
 

Chronický únavový syndrom

Onemocnění je charakterizováno záchvaty nevysvětlitelné a ochromující únavy, která se objevuje po dobu delší než 6 měsíců. Dříve se této nemoci říkalo myalgická encefalomyelitida (ME), chronický únavový syndrom s poruchou imunity, postvirový syndrom, vleklá přetrvávající viróza nebo syndrom viru Epstein-Barrové či prostě neurastenie.

Téměř 80% pacientů jsou ženy. Nejčastěji nemoc postihuje osoby mezi 20 a 30 lety. Diagnóza se stanovuje až po vyloučení jiných chorob, např. mononukleózy, která má podobné příznaky. Chronický únavový syndrom může být velmi zdlouhavé a vyčerpávající onemocnění, trvající často řadu měsíců až několik let (někdy). Obtíže se nejednou vracejí, ale u většiny během 5 let přetrvávají jen minimální příznaky a někteří jsou pak již zcela bez potíží.
Příčina
Není dobře známa. Někdy se objeví po prodělané viróze, po chřipce nebo infekční mononukleóze, kterou způsobuje virus Epstein-Barrové. Někteří odborníci se domnívají, že chronický únavový syndrom se vyvíjí společně s některou z těchto infekcí, nebo k němu dochází v důsledku snížené imunity v časných stádiích onemocnění. Lidé trpící tímto onemocněním mají vyšší hodnoty melatoninu – hormonu tvořeného v epifýze (šišince mozkové), který ovlivňuje denní biologický rytmus. Jiní vědci uvádějí jiné příčiny, např. chronickou otravu pesticidy nebo olovem a nízké hladiny estrogenu. Polovina nemocných trpí depresemi a každý čtvrtý má problémy s duševním zdravím; zda se jedná o příčinu či následek, není známo. Hlavní rizikové faktory jsou deprese, úzkostné stavy a stres. Chronický únavový syndrom postihuje paradoxně osoby energické, velmi zaměstnané a úspěšné, protože se tito lidé příliš přepínají a snižují tak svou odolnost proti infekcím a stresu. (pozn. Liduše: já osobně si myslím, že příčinou jsou přivtělené duše a tak také s touto nemocí zacházím – úspěšně)
Příznaky
Kromě nesmírné únavy se může chronický únavový syndrom projevovat i bolestmi hlavy, nevolnostmi, poruchami spánku, slabostí a záškuby ve svalech. Někteří postižení se špatně soustředí a mají obtíže s pamětí, snadno prochladnou a mívají zduřelé mízní uzliny. K dalším možným příznakům patří závratě, „rozmazaná“ řeč, bolesti v krku, mdloby, pocit nedostatku vzduchu a přecitlivělost na hluk, světlo, dotyk a pachy.
Prevence
Zlepšete způsob života pravidelným cvičením, dostatkem pohybu a správnou výživou. Vyhýbejte se stresovým situacím a naučte se účinně praktivat postupy k jejich zvládnutí (viz Stres, kap. Nemoci od S). To je zvláště důležité pro ty, kteří již prodělali jednu nebo více epizod chronické únavy.
Léčení
Odborníci doporučují program „postupné fyzické zátěže“. Pacientům s depresí prospívá kognitivně-behaviorální terapie (léčba zvýšeným sebepoznáváním), která se pokouší změnit navyklý způsob uvažování o vlastní chromě a vyrovnat se s jejími nepříjemnými příznaky.
Odpočinek a pohyb: v době nejhorších příznaků je naprosto nezbytný každodenní odpočinek, třeba jen v podobě odpolední siesty. Příliš dlouhé odpočívání může vést k úbytku svaloviny, a tím k zvýšené slabosti; proto cítíte-li se relativně dobře, postupně svou fyzickou aktivitu rozšiřujte. Začněte mírným pohybem, např. chůzí nebo plaváním. Zlepšuje-li se váš stav, zvyšujte dobu trvání i intenzitu pohybu, ale přestaňte dříve, než začnete být unaveni. Jestliže se příznaky střídavě objevují a mizí, dostatečně odpočívejte, zvláště máte-li pocit větší únavy. S trochou štěstí může tento opatrný postup zkrátit záchvat potíží.
Zvládání stresu: Zkuste zmírnit stres tím, že poprosíte ostatní, aby vůči vám snížili své požadavky, a naučte se odpovídat „ne“, pokud no nedodržují. Poslouchejte relaxační hudbu nebo pravidelně, ale opatrně cvičte jógu a techniku dýchání, abyste dosáhli uklidňujícího uvolnění.

 

kif_0659.jpgOkamžitá relaxace

Pohodlně se usaďte, zavřete oči, pomalu dýchejte a myslete na něco hezkého. Černé myšlenky odežeňte.

 

Výživa: zdravá strava může podpořit imunitu a zvýšit schopnost zvládat stres. Nejezte mnoho sladkých pokrmů, zvláště nemáte-li chuť k jídlu. Nadbytek sladkých jídel může způsobit rychlý vzestup krevního cukru (glukózy), po němž přichází rychlý pokles jeho hladiny v krvi, přinášející zvýšený pocit únavy. Pijte horn tekutin, ale omezte kofein a alkohol. Současně s těžkou únavou se může objevit přecitlivělost na některé potraviny či potravinová alergie; obojí zhoršuje stav. Raději potravinu, která vyvolává alergii, vynechte ze svého jídelníčku. Nejčastěji takovou potravinou bývá mléko, sýt, sójová omáčka, ocet, konzervy aj. K přípravě salátů a jiných pokrmů přidejte lžíci čerstvého rozmarýnu, který zmírňuje únavu, do láhve olivového oleje.

Potravinové doplňky: Užívejte doplňky s obsahem antioxidantů, především vitamin A, C a E, dále koenzym Q10, selen, vitamin skupiny B, hořčík, draslík a zinek. Také můžete užívat hotový multivitaminový přípravek. Také se osvědčil rybí tuk.

Rostlinné léky

  • Pijte čas ze směsi echinacey, šťovíku, svízele a “ingida”. Pijte denně jeden šálek po dobu nejméně šesti týdnů. Někdy bývá nutné pokračovat až 6 měsíců.
  • Lékořice má protivirové účinky a může v organismu zvyšovat hladinu kortizolu, hormonu, který pomáhá zvládat stres. Užívejte denně 2-3g lékořicového kořene. Budete-li se po 6-8 týdnech cítit lépe, postupně tuto dávku snižujte a začněte užívat malé dávky kořene ženšenu, který má antidepresivní a regenerační účinky. Užívejte jej asi 3 měsíce. Místo ženšenu můžete také užívat kozinec.
  • Třezalka pomáhá svými antidepresivními účinky.
  • Pupalkový olej mívá rovněž dobré účinky.
Aromaterapie
  • Potřebujete-li se uvolnit a zbavit stresu, kápněte si na kapesník několik kapek  levandulového oleje a vdechujte jeho vůni.
  • Udělejte si teplou relaxační koupel, do níž přidáte po 2 kapkách gerániového, levandulového a santalového leje a jednu kapku oleje ylang-ylang.
  • Pro zlepšení nálady při trvalejšších depresích vdechujte každé ráno a večer z kapesníku vůni, která vznikne smíšením 20 kapek šalvějového a 10 kapek růžového a bazalkového oleje. V prvních dvaceti týdnech těhotenství vynechte bazalkový i šlavějový olej.
  • Při tělesném a duševním vyčerpání vdechujte vůni rozmarýnového oleje, který si kápnete na kapesník (neužívat v prvních dvaceti týdnech těhotenství).
Bachovy květové esence: Jsou zvláště vhodné ke zmírnění duševních a citových problemů, které provázejí chronický únavový syndrom. Nejúčinnější bývají při pocitech deprese, kdy nejevíte o cokoli zájem. Jejich účinky mohou být vyšší, jestliže se ještě před vybráním správné esence uděláte jasno ve svých citových záležitostech. Poznání problemu je vždy prvním krokem k řešení svých obtíží. Mnozí lidé v tísni své emoce skrývají sami před sebou, ignorují je nebo se jim vyhýbají, a nechtěne tak prodlužují proces svého uzdravování. Vyberte si jednu nebo vice z následujících esencí:
  • plamének: ke zvýšení bdělosti;
  • oliva: při všech druzích stresu;
  • essence První pomoc: ke zvládnutí náhlého stresu, zvláště máte-li pocity na omdlení a chvějete se;
  • planá růže: při apatii;
  • vrba: při rozmrzelosti z omezení, k němuž vás nutí chronická únava.
Homeopaie
  • Arnica: máte-li pocit stresu z přepracování nebo v důsledku jiných důvodů;
  • Eupatorium: při bolestech ve svalech nebo jiných chřipkových příznacích;
  • Ignatia: při stresu vedoucímu k depresi a poruchám spánku;
  • Rhus toxicodendron: při svalových bolestech a příznacích virózy, zvláště zhoršují-li se v noci a máte sklon k zimomřivosti;
  • Sepia: při únavě provázené depresí, plačtivostí a bezradností.
Kdy vyhledat pomoc
  • Vyčerpanost a ostatní příznaky se po domácích prostředcích nezlepšují.
  • Příznaky vám znemožňují řádně pracovat, narušují spánek a vztahy s okolím.
  • Po dlouhém období zlepšení se váš stav znovu zhoršuje.
 

Chřipka

Patří mezi nejběžnější infekční nemoci; vyvolává ji řada navzájem se velmi podobných virů. Objevuje se nejčastěji v zimě, kdy dochází až k epidemickému výskytu. Rychle se šíří, zvláště ve školách a jiných místech s velkou koncentrací lidí. Většina jinak zdravých osob se z chřipky zotavuje bez lékařského zásahu, ale lidé se zdravotními problémy by při chřipce měli raději vyhledat odborníka.
Příznaky
Chřipka začíná vždy náhle – mrazením, horečkou, bolestmi ve svalech a kýcháním. Brzy se pak objevují bolesti v krku, suchý kašel, citlivost kůže, bolestivé a zarudlé oči, slabost a bolesti hlavy. Často zároveň mizí chuť k jídlu. Horečka většinou trvá 3-5 dnů. Po prodělané chřipce se lidé cítí několik týdnů značně vyčerpaní.
Víte, že chřipkové viry mění nestále svou genetickou strukturu, takže imunita získaná proti jednomu viru neplatí pro jiný vir. (Proto nemá, až na výjimky, očkování smysl. pozn. Liduše)
Nachlazení nebo chřipka? Běžné nachlazení i chřipka mohou způsobit bolesti v krku a vodnatou rýmu. I když příznaky chřipky bývají mnohem závažnější, bezpečným vodítkem bývá jen výskyt v době chřipkové epidemie. Výtěry ze sliznic dýchacích cest mohou potvrdit i druh viru, ale běžně se nedělají, protože vyšetření je drahé a zdlouhavé. (pak se dávají antibiotika „naslepo“ a leckdy nemohou účinkovat, protože jsou na jiný druh virů, než má postižený – pozn. Liduše)
Prevence
Zvyšte svou odolnost proti infekci dříve, než nastane chřipková sezona. I když chřipce nezabráníte, může mít mírnější průběh.
  • Jezte zdravě (viz kap. Přírodní prostředky ke zdraví, Zdravá strava – nejlepší prevence).
  • Každý den si dopřejte nějaký rychlejší pohyb.
  • Denně užívejte multivitaminové a minerální potravinové doplňky s beta-karotenem, vitaminy C a E, flavonoidy a se selenem a zinkem.
  • Zbytečně se nepřepínejte a neunavujte.
  • Objeví-li se chřipková epidemie, nechoďte zbytečně mezi větší množství lidí.
  • Pijte v zimě 2-3x týdně čaj z echinacey nebo ji užívejte v tabletách či jako tinkturu. Jste-li vystaveni větší namáze, užívejte ji denně.
  • Denně jezte česnek nebo užívejte česnekové tablety.
  • Celou zimu užívejte každé 3 týdny preventivní homeopatický prostředek proti chřipce.
Léčení
Chřipku je nutné léčit velmi poctivě, protože může způsobit vážné komplikace. Při nemoci zůstaňte doma, abyste nešířili infekci. Nejlepší je zůstat na lůžku, protože potřebujete veškerou sílu k boji s chřipkovými viry. Dle potřeby snižujte vysokou teplotu (viz Horečka, Nemoci od H). Zůstaňte doma ještě nejméně jeden den po odeznění horečky, ale raději déle.
Výživa
  • Pijte hodně tekutin bez kofeinu, nejlépe vodu a ovocné šťávy, odvar z ječných krup (viz Infekce močových cest, Nemoci od I) a bylinkové čaje. Čaj z černého rybízu tlum,í bolesti v krku a navíc vám dodá vitamin C.
Rostlinné léky
  • 3x denně pijte čaj z echinacey (nebo ji užívejte v tabletách po 200mg 5x denně).
  • Čaj z květu bezu černého, máty nebo řebříčku snižuje horečku a mírní bolesti ve svalech.
  • Výtažek z bezinek pomáhá zastavit rozmnožování chřipkových virů.
Aromaterapie
  • Kajeputový olej pomáhá snižovat horečku a mírní svalové bolesti. Přidejte 2 kapky tohoto éterického oleje do lžíce jojobového oleje a potírejte se jím 4x denně za ušima, po obou stranách nosu, na čele a hrudníku. Můžete také přidat 6-8 kapek kajeputového oleje do teplé, ne však horké koupele. V prvních dvaceti týdnech těhotenství tento olej neužívejte.
  • Ucpaný nos vám pomohou uvolnit inhalace páry provoněné několika kapkami eukalyptového nebo melaleukového (tea tree) oleje. (viz Nachlazení, Nemoci od N).
  • Při prvních známkách chřipky kloktejte ráno a večer vlažnou vodou, do níž jste přidali 2 kapky melaleukového (tea tree) a 2 kapky gerániového oleje.
Homeopatie
  • Aconite: dostanete-li náhle horečku, zvláště při nachlazení;
  • Eupatorium: při bolestech pronikajících až do kostí;
  • Gelsemium: když převládá třesavka a zimnice;
  • Oscillococcinum: jako všeobecný prostředek při všech příznacích (užívejte prvních 36 hodin od objevení chřipkových příznaků).
Očkování
Doporučuje se především lidem, u kterých chřipka může znamenat vážné onemocnění:
  • starší lidé, zvláště ti, kteří trpí častým nachlazením nebo chřipkou;
  • lidé s dlouhodobým onemocněním srdce, plic, ledvin, jater nebo cukrovkou;
  • nemocní užívají kortikosteroidy nebo imunosupresiva (léky proti přehnaným imunitním reakcím)
  • lidé, kteří nemají slezinu;
  • lidé žijící v sociální ústavech nebo léčebnách. Chřipková vakcína se také doporučuje personálu, který v takových ústavech pracuje nebo je zaměstnán v nemocnici.
Kdy vyhledat pomoc
  • Když příznaky ani po týdnu neustupují, dokonce se po třech dnech zhorší.
  • Příznaky trvají déle než týden nebo se vrací.
  • Když vykašláváte hodně žlutého až zeleného hlenu.
  • Patříte-li do skupiny, pro niž se doporučuje očkování.
  • Máte bolest na hrudi nebo jste dušní!!!
  • Máte ztuhlou šíji, kruté bolesti hlavy, světloplachost, vyrážku, zmatenost nebo kruté bolesti v kloubech!!!
  • Vykašláváte krev!!!
 

Chudokrevnost

Chudokrevnost (anémie) je způsobována nedostatkem červeného krevního barviva v krvinkách. Červené barvivo (hemoglobin) přenáší v plících získaný kyslík do buněk celého těla a z buněk pak do plic přivádí oxid uhličitý. Všeobecně se předpokládá, že chudokrevný člověk je nápadně bledý, ale mírná chudokrevnost nemá žádný vliv na barvu pokožky.
Příčiny
Chudokrevnost je nejčastější krevní onemocnění, způsobované většinou nedostatkem železa. Tento typ chudokrevnosti se objevuje obvykle tehdy, když rostou nároky organismu na větší množství hemoglobin u, např. v období růstu nebo po ztrátách krve. Žena v produkčním věku ztrácí železo při menstruačním krvácení, potřebuje proto více železa v potravě než muž.
  • Megaloblastická anémie je způsobena nedostatkem vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Vyskytuje se někdy v průběhu těhotenství.
  • Zhoubná (perniciózní) anémie je způsobena vnitřním nedostatkem látky nezbytné ke vstřebávání vitaminu B12. Zvláště náchylní jsou k ní lidé s krevní skupinou typu A.
  • Aplastická anémie vzniká v důsledku snížené nebo chybějící tvorby červených krvinek při poruše kostní dřeně nebo její činnosti.
  • Vrozené dědičné anémie mohou mít nejrůznější příčiny. Thalassémie jako následek poruchy tvorby hemoglobinu se objevuje u obyvatel Středomoří, Blízkého východu nebo jihovýchodní Asie. Srpkovitá anémie s abnormálním tvarem červených krvinek bývá častá u lidí afrického původu a začíná většinou již v dětství.
  • Hemolytická anémie, jejíž příčinou pře předčasný rozpad červených krvinek, může být způsobena některými léky nebo infekčním onemocněním.
Příznaky
Chudokrevnost související se zřetelným nedostatkem hemoglobinu vyvolává zvýšenou únavu, ochablost a bolesti hlavy. Pokud jde o těžkou chudokrevnost, může zvýšená tělesná námaha způsobovat závratě, dušnost, bušení srdce a bolesti na hrudi jako při angině pectoris. Chudokrevnost z nedostatku železa bývá také příčinou bolavého jazyka a koutků úst, slabých a lomivých nehtů a v těžších případech i nápadně bledé kůže.
Prevence
Je-li váš zdravotní stav dobrý a dodržujete zásady zdravé výživy, je riziko těžké chudokrevnosti poměrně nízké. Stoupne-li však potřeba hemoglobinu, např. v období růstu nebo po větších ztrátách krve (při neléčených hemoroidech, silném menstruačním krvácení, vředové kolitidě či rakovině žaludku nebo tlustého střeva), potřebujete kromě základního léčení také zvláštní dietu s vysokým obsahem železa.
  • Zařaďte do svého jídelníčku játra, libové tmavé maso, ryby, žloutky, sušené ovoce a sóju.
  • Jezte hodně cibule, česneku, fazolí, hrášku, ořechů, semen, zelené listové zeleniny a bylinek (řeřicha, pažitka, kopřiva, koriandr).
  • Jezte hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu C, který zlepšuje vstřebávání železa. Při hlavních jídlech vypijte např. vždy sklenici čerstvé pomerančové šťávy.
  • Dobrým zdrojem železa jsou celozrnné potraviny, ale obsahují také fytáty, které vstřebávání železa brání. Jezte je proto raději odděleně od jiných potravin bohatých na železo.
  • Nejezte špenát a reveň; kyselina šťavelová, kterou obsahují, snižuje vstřebávání železa.
  • Jezte potraviny\, které obsahují měď; ta usnadňuje vstřebávání železa. Patří k nim sýr, žloutky, dary moře, játra, celá zrna, zelená zelenina, meruňky, třešně a sušené fíky.
  • Nepijte při jídle čaj, kávu, kakao, kolu a víno, protože tanin blokuje vstřebávání železa z potravy.
  • Obsah železa v kyselé potravě (např. v rajské omáčce) můžete zvýšit, když ji připravíte v železné pánvi. Vyluhuje se přitom do ní trochu železa.
  • Jezte co nejvíce pokrmů s obsahem železa, mědi, vitaminu C a kyseliny listové. Nejvíce těchto látek je v tmavozelené listové zelenině, v sýrech, darech moře, vejcích a rybách.
  • Během těhotenství může vzniknout jak chudokrevnost z nedostatku železa, tak megaloblastická chudokrevnost z nedostatku kyseliny listové. Zkuste tomu předejít jezením potravin bohatých na vitaminy A, B6, C a E, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, flavonoidy, železo, mangan, zinek a esenciální mastné kyseliny (viz Nejlepší prevence zdravá strava, kap. Přírodní prostředky pro zdraví).
  • V žaludku některých lidí trpících chudokrevností se tvoří málo kyseliny chlorovodíkové (solné) a proto se nedostatečně vstřebává železo. Také sacharidy mohou dočasně snížit hladinu kyseliny v žaludku. Nejezte tedy potraviny s vysokým obsahem sacharidů (např. chléb, těstoviny, rýži) společně s potravinami obsahujícím,i velké množství bílkovin (maso, vejce, ryby), protože zlepšíte vstřebávání železa. Také bílkoviny vyžadují ke správnému trávení a vstřebávání železa dostatečné množství kyseliny chlorovodíkové.
Léčení
Odborník vám může doporučit doplněk s obsahem železa, užívejte jej však pod jeho dohledem; větší množství železa může totiž být zdraví nebezpečné. Dodržování uvedených pravidel pomůže při léčení chudokrevnosti z nedostatku železa:
  • Zvažte užívání potravinových doplňků s chaluhami (mořskými řasami), které jsou bohaté na minerály.
  • Denně užívejte přiměřenou dávku homeopatického prostředku Ferrum phosphoricum.
  • Zkuste čaj ze šťovíku, který obsahuje železo, a čaj z pampelišky nebo lopuchu.
  • Cítíte-li se unaveni, pijte čaj z ovsa hluchého nebo lékořice.
Kdy vyhledat pomoc?
  • Při každém podezření na chudokrevnost.
  • Léčíte-li se již, dodržujte kontrolní návštěvy.
  • Trpíte dušností!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Novinka

(Dominika, 17. 3. 2013 18:40)

Čest práci. Právě koluje mezi lidma nová možnost, jak vydělávat z domova, ideální na jaro, když je večer hodinka času :) Já si takto přivydělávám již od ledna a je to perfektní. Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak si tu chvilku na sebrání volných zlaťáků najdu!! Čekujte www.CervenaCerna.cz