Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemoci od I

Klikněte na příslušnou nemoc a dostanete se přímo k ní  (budete-li se chtít dostat zpět  na toto místo, stiskněte ctrl+home): infekce močových cest, infekce ženských orgánů, inkontinence.

(zpět na seznam všech nemocí)

 

Infekce močových cest

Zánět nebo infekce močových cest (močového měchýře a močové trubice) obvykle nijak neohrožují celkový zdravotní stav, ale je důležité neprodleně zahájit léčbu, aby se infekce nerozšířila do ledvin, což by znamenalo závažné onemocnění.
Příčiny
Většina těchto infekcí je vyvolána bakterií Eschericia coli, která je běžně přítomna v tlustém střevě, ale může proniknout z konečníku do otvoru močové trubice a tudy nahoru do močového měchýře. Při vhodných podmínkách se usadí ve sliznici močového měchýře, rozmnoží se a způsobí infekci. Mezi příčiny, umožňující vypuknutí infekce a zánětu, patří zranění močového ústrojí, ledvinové kameny, anatomické abnormality, koncentrovaná nebo kyselá moč a některé složky potravy. K cystitidě (zánětu močového měchýře) způsobené pohlavním stykem dochází v počáteční fázi sexuálního vztahu, proto se jí někdy říká líbánková cystitida. Ženy jsou k infekcím náchylnější (infekcí je postiženo asi 20% žen) než muži z těchto důvodů:
- relativně krátká močová trubice u žen umožňuje bakteriím snadno proniknout do močového měchýře;
- vagina, močová trubice a dno močového měchýře mohou být při pohlavním styku pohmožděny. Do močové trubice tak snadno proniknou bakterie;
- tampony tlačí na horní vaginální stěnu a dráždí dno močového měchýře;
- okraj pesaru může tlačit na horní stěnu pochvy a dráždit dno močového měchýře;
- antikoncepční pěny a gely dráždí močovou trubici;
- tlak zvětšené dělohy v těhotenství ztěžuje dokonalé vyprázdnění měchýře a tím usnadňuje vznik infekce;
- u žen po přechodu se sliznice močového měchýře postupně ztenčuje, ztrácí pružnost, a proto dochází snadněji k podráždění.
Příznaky
- palčivé pocity před močením, během něho nebo okamžitě po močení;
- časté nebo neodkladné nucení na močení;
- bolest v podbřišku (z močového měchýře);
- bolest v zádech nad pasem (z jedné nebo obou ledvin);
- citlivost v okolí stydké kosti;
- krev v moči, která zbarvuje krev dorůžova, zkalená moč;
- hnis v moči, moč je zkalená;
- silně – někdy po rybině – páchnoucí moč;
- horečka.
Prevence
- Pijte dostatek vody, aby se odplavily bakterie a dráždivé látky. Vylučování by mělo být co nejčastější a moč by měla být světlá. Doporučuje se asi 6 sklenic vody denně.
- Omezte příjem kofeinu a alkoholu, které dráždí močové cesty.
- Přestaňte kouřit, nebo kouření aspoň omezte. Nikotin dráždí močové cesty.
- Omývejte genitální oblast pouze vodou, aby nedocházelo k dráždění močové trubice.
- Nikdy zbytečně neodkládejte močení – čím déle se moč zadržuje v měchýři, tím snadněji se bakterie zachytí ve sliznici měchýře.
- Před pohlavním stykem omývejte genitální oblast. Ženy by se měly před pohlavním stykem i po něm vymočit.
- Vyměňujte často tampony a hygienické vložky.
- Nepoužívejte koupelové pěny a soli a podobné prostředky „ženské hygieny“, jako jsou například vaginální deodoranty. Dráždí močovou trubici.
- Nenoste těsné a neprodyšné prádlo, pokud trpíte opakovaným zánětem močového měchýře.
- Pijte klikvový džus, má protizánětlivé účinky a zabraňuje bakteriím, aby se zachytily ve stěně měchýře.
-Jezte hodně potravin s vysokým obsahem vitaminu c a flavonoidů (viz kap. Přírodní prostředky ke zdraví, Zdravá strava – nejlepší prevence), abyste zvýšili celkovou odolnost organismu vůči infekcím.
- Pijte denně šálek čaje z echinacey (nebo denně užívejte několik kapet této tinktury) a jezte syrový česnek (nebo česnekové tablety) na posílení imunity.
- Jestliže se cystitida vyskytuje po plavání v chlorované vodě, pokud možno se chlorované vodě vyhýbejte, nebo po plavání vypijte co nejvíc vody.
Léčení
Přírodní prostředky nenahradí péči odborníka (lékaře, léčitele….), ale mohou ji podpořit a zvýšit účinnost.
Co najdete v kuchyni: Dobrý prostředek proti pálivé bolesti při močení je odvar z ječných krup.
- Připravte si odvar z krup (vařte hodinu lžičku krup v litru vody. Přeceďte a ochuťte citronovou šťávou z více citronů a medem). Pijte jeden šálek každých 20 minut po dobu 3 hodin.
- Pro snížení kyselosti moči pijte každou hodinu šálek odvaru z krup, do něhož jste přidali lžičku jedlé sody.
Rostlinné léky
- Pro uklidnění příznaků pijte 3x denně čaj ze sušených kukuřičných blizen („vláken“).
- Antiseptické a dezinfekční účinky má také buko, proto pijte čaj z této byliny, ale ne víckrát než 3x denně.
- 3x denně vypijte malý šálek čaje z listů proskurníku lékařského nebo kořenu máčky. Mají uklidňující a mírné diuretické účinky.
- Medvědice lékařská pomáhá zmírnit bujení bakterií v močovém ústrojí.
- Při nesnesitelném pálení si připravte sedací koupel ze silného heřmánkového čaje.
- Při infekci ledvin pijte vlažný čaj z echinacey, čaj z pýru plazivého a buka.
Aromaterapie: Éterické oleje prospívají léčbě svými antiseptickými účinky.
- Přidejte do teplé koupele po 2 kapkách jalovcového, eukalyptového a santalového oleje. Klekněte si a postříkejte si vodou pánevní oblast. Několikrát tento postup zopakujte, potom si do koupele na 10 minut sedněte. Vynechte jalovcový olej, pokud jste nebo můžete být těhotná.
Vodoléčba: Proti infekcím močových cest pomáhá sprchování pánevní oblasti střídavě 3 minuty teplou a 1 minutu studenou vodou. Opakujte 3x nebo 4x. Tato metoda posiluje místní oběh, tím přivádí do pánevní oblasti více bílých krvinek a dalších látek bojujících proti infekci v těle. Popř. můžete střídat horké a studené sedací koupele (viz kap. Léčebné postupy, Naturoterapie).
Homeopatie
- Apis: na pálivou bolest při močení, zejména jsou-li poslední kapky velmi bolestivé;
- Cantharis: při častém močení, na pálivou bolest při močení, když moč těžko vytéká;
- Causticum: na pálivou bolest při močení;
- Sarsaparilla: na bolest v poslední fázi močení.
Kdy vyhledat pomoc
- Máte kterýkoli z příznaků infekce močových cest.
- Moč je růžová, zkalená nebo je v ní krev.
- Kterýkoli z uvedených příznaků je provázen bolestí v zádech!!!
- Problémy má kojenec nebo malé dítě!!!
 

Infekce ženských orgánů

Onemocnění ženských pohlavních orgánů uložených v pánevní oblasti může být velmi závažné a patří mezi nejběžnější příčiny neplodnosti u žen. Tato infekce může postihnout děložní hrdlo, sliznice dělohy, vejcovody, vaječníky nebo tkáně obklopující dělohu, močový měchýř a střeva.
Příčiny
Toto onemocnění bývá způsobeno mnoha durhy bakterií včetně chlamydií a gonokoku Neisseria gonorrhoeae (je příčinou kapavky). Infekcí se můžete nakazit při pohlavním styku s nakaženým partnerem, méně často po porodu, umělém přerušení těhotenství nebo po potratu. Vyšší riziko infekce ohrožuje ženy používající nitroděložní tělíško, a mladé sexuálně aktivní ženy, zejména pokud často střídají partnery. Někdy není příčina odhalena. Neléčená infekce vyvolává opakující se bolesti a může zablokovat vejcovody a zvýšit tak riziko neplodnosti, mimoděložního těhotenství nebo předčasného porodu.
Příznaky
Oblasti postižené infekcí jsou zanícené a citlivé na pohmat. Tyto příznaky se však nemusí objevit nebo jsou velmi neurčité. Někdy způsobuje infekce nepravidelnou, bolestivou či silnou menstruaci, krvácení mezi menstruacemi, abnormální vaginální výtok, bolesti v zádech, horečku nebo nevolnosti. Dalším příznakem bývá bolest v podbřišku, a tupá vracející se nebo i stálá bolest. Pohlavní styk může být také bolestivý.
Prevence
Mějte pohlavní styk s jediným zdravým partnerem a používejte kondom bez ohledu na to, chráníte-li se ještě jinou antikoncepcí. Zvláště důležité je to po umělém přerušení těhotenství nebo potratu. Nepoužíváte-li kondomy, nechte se jednou ročně vyšetřit na přítomnost chlamydií a na kapavku (stejně jako na HIV). Používáte-li nitroděložní tělísko, zvažte jiný druh antikoncepce. Dodržování zdravého jídelníčku a zvládnutí stresu posiluje imunitu. Pravidelné cvičení zvyšuje krevní oběh.

Vyklenutí zad
cviky-i.jpgToto cvičení zmírňuje bolest v zádech, napětí v pánevní oblasti a posiluje dělohu. Vykleňte záda nahoru, jak to vidíte na obr., a počítejte do pěti. Potom se nadechněte a zároveň spouštějte záda dolů a zaklánějte hlavu. Několikrát cvik opakujte. Trpíte-li bolestmi páteře, svalovými a kloubními obtížemi, cvik neprovádějte.



Léčení

Vy a váš sexuální partner byste měli navštívit příslušného odborníka a vyhnout se nechráněnému pohlavnímu styku, dokud se oba nevyléčíte. Předepsanou léčbu můžete doplnit ještě následujícími prostředky.
Teplo: |Při bolesti v podbřišku odpočívejte, dokud bolest nepoleví. Přiložte si na břicho láhev s horkou vodou zabalenou do ručníku nebo elektrickou dečku, pro zvýšení krevního a lymfatického oběhu a snížení překrvení ženských orgánů a hromadění lymfatických a tkáňových tekutin. Můžete si dát teplou koupel s přidáním 6-8 kapek rozmarýnového oleje. Až se budete cítit lépe, dopřejte si sedací koupel v teplé, studené a opět v teplé vodě – vždy na 10 min.
Rostlinné léky: Echinacea a kozinec posilují imunitu. Užívejte ve formě čaje, tinktury nebo tablet. Heřmánkový čaj a čaj z yzopu lékařského mají relaxační účinky a utišují bolest.

Výživa: Dodržujte zdravou výživu, obsahující potraviny bohaté na zinek, kyselinu listovou, flavonoidy a vitaminy A, B6, D a E (viz kap. Přírodní prostředky pro zdraví, Zdravá strava – nejlepší prevence). Vyhýbejte se průmyslově upraveným potravinám, omezte příjem alkoholu a kofeinu, protože mohou oslabovat imunitu a snižovat hladinu vitaminu B a zinku. Jestliže užíváte antibiotika, jezte denně jogurty s živými kulturami, chráníte tím trávicí ústrojí před nepříznivými účinky léků.

Cvičení: Cítíte-li se zcela v pořádku, cvičte pravidelně aerobik pro posílení imunity a stimulaci krevního oběhu v pánevní oblasti, který umožňuje buňkám bojujícím proti bolesti proniknout do postižených oblastí. Cvičení zaměřené na břicho (viz obr. dole) a záda snižuje překrvení pánve. Účinně pomáhá také jóga.
Posilování břicha
cviky-i1.jpgPoložte se na záda s nohama od sebe a pokrčenými koleny. Tuce položte dlaněmi na spodní žebra. Zhluboka se nadechněte, abyste cítila, jak vám vzduch naplňuje plíce a zvedá ruce nahoru. Potom s našpulenými rty úplně vydechněte a sledujte, jak vaše ruce klesají. Cvhíli si odpočiňte, normálně dýchejte a potom cvik několikrát zopakujte. Cvičte až 3 minuty.
 
Kdy vyhledat pomoc
- Vždy, když příznaky signalizují zánětlivé onemocnění v oblasti pánve.
 

Inkontinence

Inkontinence – mimovolný odchod moči – tato ztráta schopnosti ovládat močový měchýř je většinou velmi nepříjemná a zahanbující, v mnoha případech ji však lze léčit.
Příčiny
Inkontinence vzniká často jako následek onemocnění nebo úrazu močového ústrojí. U žen, které bývají postiženy nejčastěji, bývá tento stav důsledkem oslabení svěrače močové trubice, svalu uzavírajícího vývod z močového měchýře, nebo ochabnutí svaloviny pánevního dna. Ochabnutí těchto svalů může být způsobeno jednak stárnutím, nebo vzniká při některých onemocněních (např. po mrtvici), která postihují nervy ovládající tuto svalovou skupinu, popř. svaly samotné (úrazy, těžký porod). K ostatním příčinám inkontinence patří dráždění sliznice močového měchýře zánětem a přecitlivělost svaloviny ve stěnách měchýře, která vyvolá jeho nečekaný stah. U mužů bývá původcem tohoto nepříjemného stavu zvětšená prostata.
Druhy inkontinence
Relativní (stresová) inkontinence: Nejčastější důsledek slabosti svěrače močové trubice a svalů pánevního dna je samovolné odtékání moče, k němuž dochází při zvýšením nitrobřišním tlaku, např. při smíchu, kašli, skákání a zdvihání těžkých předmětů. Objevuje se většinou u žen, hlavně při těhotenství, kdy rostoucí děloha tlačí na močový měchýř a svaly pánevního dna. Také po porodu může dojít k poškození nebo přepětí pánevních svalů a k poruše funkce močového měchýře. Dlouhé stání nebo napětí svalů vyvolává stresovou inkontinenci u mužů se zvětšenou prostatou, která se zvětšuje s věkem nebo vlivem některého onemocnění. U obou pohlaví bývají problémy inkontinence často spojeny s nadváhou.
Urgentní (náhlá) inkontinence: Toto náhlé, neovladatelné nucení k vyprázdnění močového měchýře bývá často vyvoláno změnou polohy, např. ze sedu do stoje. Může k němu dojít i v noci. Jednou z příčin náhlé inkontinence u starších lidí je zvýšená aktivita svaloviny močového měchýře; bývá způsobena následkem psychického stresu nebo přeplněním měchýře po lécích, např. diuretikech (léků podporujících vylučování vody z organismu), vlivem některých uklidňujících léků a léků proti hypertenzi. Někdy není důvod zcela jasný. K příčinám patří také podráždění sliznice močového měchýře infekcí močových cesta nebo nadměrně koncentrovanou močí při dehydrataci, dále nikotin, některá potravinová barviva, cukr při neléčené cukrovce a alkohol. Je i názor, že může jít o následek dlouhodobého čištění zubní pastou s fluorem.
Inkontinence při přeplněném močovém měchýři: Dochází k ní v důsledku zadržování moči, kdy se měchýř nedokáže vyprázdnit, je stále plný a moč neustále odkapává. K možným příčinám patří zvětšená prostata, pokles dělohy a užívání některých léků.
Prevence
Cvičení k posílení svaloviny pánevního dna: cviky během těhotenství mohou tyto svaly posilovat a dodávat jim potřebné napětí; tím pomáhají předcházet stresové inkontinenci. Při pravidelném cvičení pro vás také bude mnohem snadnější regulovat rychlost sestupu dítěte pochvou ve druhé době porodní. Kontrolovaný sestup pomáhá v prevenci následní inkontinence způsobované přepínáním svalů pánevní dna. Tyto cviky však prospívají i mužům.
Kegelovy cvikycviky-i2.jpg
Chcete-li posílit svalstvo pánevního dna, zkuste močení na chvíli přerušit. Potom se (alespoň 5x denně) posaďte nebo položte s pokrřenými koleny mírně od sebe, na 2 sekundy stáhněte pánevní svaly a opět je na 2 sekundy uvolněte. Opakujte to asi 10x. Postupně stah prodlužujte až na dobu 10 sekund. Cvičte kdekoli - i vsedě a vestoje. Každý týden kontrolujte úspěšnost cviků přerušovaným močením.
 
Léčení
Močový měchýř mohou dráždit potraviny obsahující šťavelany – např. jahody, reveň a špenát, které často zvyšují frekvenci nočního a ranního močení.
Při relativní (stresové inkontinenci:
- k posílení svalů pánevního dna provádějte denně cviky dle Kegela;
- ženy mohou také zkusit zatěžování poševní svaloviny pomocí kuželovitých závaží různých velikostí, která se zasunují do pochvy a určitou dobu se v ní udržují;
- zbavte se nadváhy, protože tukové polštáře tlačí na měchýř i na pánevní dno.
Při inkontinenci v důsledku dráždění močového měchýře:
- udržujte genitální oblast v čistotě a suchou, abyste zamezili proniknutí infekce do močové trubice;
- nepijte večer kofeinové nápoje a alkohol; zvyšují vyměšování moči a mohou dráždit sliznici měchýře;
- nejezte přibarvované potraviny, protože některá barviva mohou dráždit sliznici močových cest;
- přestaňte kouřit.
Kdy vyhledat pomoc
- Inkontinence vám brání v běžných denních aktivitách.
- Močení je bolestivé.
- Domníváte se, že obtíže vyvolávají léky, které právě užíváte.
- Inkontinence se dostaví náhle!!!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zánět močových cest

(Silvie, 2. 10. 2017 20:07)

Mě zabírá Urosal Lady, obsahuje medvědici, kopřivu a zlatobýl. Jínak mi toho na zánět moc nepomáhá. Myslím, že to je hlavně o tom, aby se nepodcenil začínající zánět...

Re: zánět močových cest

(LiDuše, 3. 10. 2017 9:47)

To je již lepší si koupit tyto bylinky a vařit si z nich čaj, než to jíst takto v tabletách, kde je spoustu přídavných látek a je to dělané průmyslově, kde se velká energie z bylin ničí.