Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oční cviky pro zlepšení zraku

23. 4. 2009

Naše oči jsou důležitý orgán. Někdy s nimi nezacházíme příliš dobře. Prosedíme celý den u počítače, pak večer sledujeme televizi, ... Vůbec si neuvědomujeme, co všechno pro nás zrak znamená. Vždyť je to východ slunce, pohled do očí milovaného člověka, batolící se děťátko, hrající si štěňátko,... Co by bylo, kdybychom o něj přišli? Raději ani nedomýšlet... Pojďme a dejme mu trochu péče.

Oční cvičení pomáhá posilovat a zároveň uvolňovat oční svaly. Při pravidelném
a soustavném cvičení je možné docílit zlepšení zraku.

1. Sledování svíčky - tento cvik je vhodný i pro zklidnění mysli.

Umístěte svíčku na rovnou plochu v úrovni očí, asi 1 m daleko. Deset sekund upřeně  sledujte plamen, pak si na 30 sekund zakryjte oči dlaněmi   a     vybavte si obraz plamene.

Potom upřeně sledujte plamen svíčky každým okem zvlášť (jedno oko máte zakryté dlaní) a otáčejte přitom hlavou ze strany na stranu.

Celé cvičené opakujte tak, že upřeně sledujte plamen - napodruhé 20 a napotřetí 30 sekund.

Cvičte denně a každý týden přidejte 10 sekund, až se vydržíte dívat celou minutu i déle (max. 3 minuty).

2. Ukazováčkem se dotkněte místa mezi obočím. Potom na prst zaostřete pohled
a zvolna jím pohybujte směrem od očí, dokud nebude ruka natažená. Držte prst v této poloze několik sekund a pak se pomalu vracejte mezi obočí. Na chvíli zakryjte oči dlaněmi a postup zopakujte.

3. Natáhněte před sebe pravou ruku s palcem vztyčeným vzhůru. Zaostřete pohled na střed palce a pomalu rukou upažujte, stále přitom sledujete palec očima, bez pohnutí hlavou. V krajní poloze (kam až vidíte palec) zůstaňte 15 - 30 sekund. Potom pomalu vracejte ruku zpět, stále přitom sledujte palec. Na chvíli si zakryjte oči dlaněmi a cvik zopakujte levou rukou na druhou stranu.

4. Předpažte obě ruce, palce vztyčené vzhůru. Upřeně se na oba palce dívejte
a pomalu rozpažujte až do té doby, kdy téměř palce nebudete vidět. Tuto polohu vydržte asi minutu, potom vracejte pomalu ruce zpátky. Zase si na chvíli zakryjte oči dlaněmi.

5. Předpažte pravou ruku a ukazováčkem ukazujte přitom doleva. Dívejte se upřeně na prst, pomalu zvedejte ruku vzhůru a přitom sledujte prst, aniž byste přitom pohli hlavou. Zvedejte ji tak vysoko, abyste prst stále mohli vidět. V krajní poloze vydržte 30 sekund a pak se pomalu rukou vracejte až do výše očí. Zakryjte si na chvilku oči dlaněmi. Cvik opakujte stejnou rukou, ale místo nahoru s ní pohybujte dolů. Celý cvik zopakujte 5x a nakonec si zakryjte na minutu oči dlaněmi (položte se na ně plnou vahou).

Mezi další cviky patří i kroužky očima po a proti směru hodinových ručiček při otevřených
a zavřených očí. Šilhání a následné uvolňování očí. Kráťounké čtení v šeru, čtení přes ofinu,... (vždy jen jako cvik, na maličkou chviličku)!

Pro cvičení můžete využít i jízdu dopravními prostředky, kdy zaostřujete střídavě na vzdálené a blízké předměty (budovy, stromy, lidi,...).

Velmi důležité je nezapomínat mezi cviky zakrývat oči (je to pro ně odpočinek a zároveň masáž). Můžete si i při lehkém tlaku a zavřených očích dlaněmi oči namasírovat.

BATESOVA METODA: mějte vždy odložené brýle a kontaktní čočky!!

Každé ráno oplachujte zavřené oči 20x teplou a 20x studenou vodou. Večer před spaním začínejte studenou vodou a končete teplou.

Několikrát během dne častěji mrkejte (asi 15x za minutu)

3x - 4x denně si zakryjte oči dlaněmi, aby si dokonale odpočinuly. Posaďte se ke stolu, opřete lotky o stůl a položte oči do dlaní. Vydržte v této poloze několik minut. Můžete přitom poslouchat příjemnou hudbu, lépe se tak uvolníte.

Ve vzdálenosti asi 15 cm od očí pohybujte ukazovákem od levého ramene k pravému
a sledujte jej očima - šíje je uvolněná, nejdříve se pohybují jen oči, pak se přidá i hlava, která se pohybuje současně s prstem. Soustřeďte se na prst, ale vnímejte i pohyb pozadí. Provádějte alespoň jednou denně.

Opakujte stejný cvik, ale tentokrát zaostřete na předměty v pozadí.

 

 Obrazek

Pár doporučení:

Při ostrém světle je vhodné nosit brýle proti slunci.

Nezapomeňte chránit zrak při pracích, kde je možné riziko poškození zraku.

Jezte hodně ovoce a zeleniny (vyživujete tím oči, cévy a nervy). Mimořádně prospěšné jsou dýně, broskev, pomeranč, banán, rajčata, papriky, mrkev a tmavolistová zelenina (červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina jsou bohaté na antioxidanty
a nutriční látky, jako jsou vitaminy A, C, E a beta-karoten, které zraku prospívají).

Omezte příjem tuků a vyhýbejte se cigaretovému kouři.

Drobné práce a čtení je dobré vždy při dostatečném osvětlení. Pokud možno ze strany - leváci zprava, praváci zleva.

Při čtení novin začínejte od největších písmen směrem k menším (od nadpisů
k drobnému tisku).

Na zákal je dobrý výtažek z borůvek.

Z homeopatie se na unavené oči používá Ruta.

Prosím všechny, kdo se rozhodli praktikovat cvičení pro zlepšení zraku, aby přispěli svým komentářem, nakolik jim to pomohlo. Určitě to povzbudí ostatní, kdo ještě váhají, zda začít. Za každý váš komentář děkuji.

 

                                       Přeji důkladné zlepšení zraku

                                                                               Vaše Liduše

 

A ještě něco na závěr: Nemohu vám do doporučení napsat "NENOSTE KONTAKTNÍ ČOČKY", protože to by mě asi mohl zažalovat výrobce, že mu snižuji zisky; i když by to asi bylo zanedbatelné.

Takže to, abyste nenosili kontaktní čočky, vám nedoporučuji :-) Ale zcela jistě vám mohu napsat, co bych nikdy nedělala. Naštěstí mám oči zdravé, takže se mě to netýká, ale přesto:

NIKDY BYCH NENOSILA KONTAKTNÍ ČOČKY, S VÝJIMKOU SPORTŮ, KDE HROZÍ PORANĚNÍ OČÍ, A TAM JSOU ČOČKY BEZPEČNĚJŠÍ NEŽ BRÝLE.

A proč? Protože si myslím, že (ať si výrobce říká, co chce) nandavání a vyndavání kontaktních čoček je mechanické dráždění oka. A z dlouhodobého hlediska to není dobré.
A že oko přes kontaktní čočky dýchá mi také připadá jako nesmysl. Zkuste se přes kontaktní čočky nadechovat - asi se za chvíli udusíte :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zrak

(Linda, 7. 11. 2014 7:30)

Já jsem začla užívat Ocutein Ginkgo, do toho jsem začala pravidelně cvičit oční cviky a zrak se mi zlepšil, lépe se mi zaostřuje a oči mě tolik nebolí.

oční cviky a děrované brýle

(Honza, 24. 6. 2013 20:00)

Ahoj všichni

Chtěl jsem se zeptat zda tu nikdo nemá zkušenosti s děrovanými brýlemi prý za nějakou dobu poctivého používání a s kombinací očních cviků a zdravé stravy zlepšují zrak. Pokud tu někdo takový je kdo má tu zkušenost tak napište.
S pozdravem Honza

LiDuše - VRB

(Liduše, 26. 6. 2010 12:07)

Ahoj VRB,
jsem moc ráda za Tvoje slova. Vždycky je dobře, když se někdo podělí o své zkušenosti s ostatními. Je vidět, že trpělivost a píle se vyplácí. Budu moc ráda, když se za půl roku ozveš, jak pokračuješ.
Držím palce, ať vytrváš!
Liduše

LiDuše - Gabriela: oční cviky

(Liduše, 26. 6. 2010 12:04)

Milá Gábi,
myslím, že je dobře, že jsi takhle odhodlaná pro svoje oči něco dělat. Cviky, z kterých Ti není dobře (bolení hlavy, aj.), určitě necvič. Ty ostatní můžeš. To znamená, že můžeš cvičt ty první, o kterých jsi mi psala, a ty druhé vynechej. Zároveň to určitě můžeš doplňovat o cviky, které nalezneš zde. Nemůžeš posuzovat po týdnu cvičení. Je dobré vydržet aspoň 3 týdny u jednoho druhu cvičení a pak posoudit, zda Ti to pomáhá či ne. Takže doporučuji trpělivost a výdrž. Ostatně podívej se na reakce ostatních lidí zde. Třeba ta poslední od VRB by Tě mohla podpořit. Nejde to tak rychle, ale ten člověk po půlroce cvičení má o 0,5 dioptrie méně! Za další půlrok se ozve. Vezmi si z něj příklad.
Držím palce, ať vydržíš, Tvoje oči Ti za to přeci stojí!
Liduše

...

(VRB, 22. 6. 2010 19:07)

Ahoj,
cca po půl roce cvičení jsem byl na měření a ze 3,5 mám teď 3 dioptrie. Co k tomu dodávat? Já díky tomu zvyšují tímto dnem intenzitu a ostatním dávám nadějí, že tyto cviky nejsou pouhým výstřelem do tmy. Za půl roku písnu znovu o dosaženém pokroku :) Zatim.

Oční cviky

(Gabriela, 22. 6. 2010 16:09)

Já cvičím 1x za den asi 15-20 minut a vždy potom si 20x šplíchám tu vodu na oči.Zkoušela jsem moc cviků, ale u žádných se mi nezdálo zlepšení. Jako první jsem začínala tyto:http://www.ocnivady.cz/ocni-cviky-pro-dobry-zrak.p48.html ale s ty jsem dělala tak týden a zlepšení jsem žádné nepocítila. Potom jsem přešla na tyto:http://www.arcoiris.cz/eyes.html ale tyto jsou takové namáhavé. Bolela mě z nich když jsem to cvičila hlava a moc mě to nebavilo a navíc jsem něco moc nepochopila jak se to má dělat.A nebyly tam ty cviky třeba zaostřování atd. Potom asi po4 dnech jsem doma našla brožurku a tam je napsané že jako prvni se celá rozcvičím. To taky dělám asi 5 minut.Potom 6x očima navrch a dolů, pak zavřené oči. Pak 6x do prava a do leva a zase se zavřenýma očima pak variace obou cviků, úhlopříčné pohyby, kombinace 3 cviků + H+K+A opisovat, kroužení očima, akomodace oční čočky pak akomodace podle H Benjamina, Masáž bulvy, léčení magnetismem a nějaké uvolňování dlaněmi, ale to nedělám pravidelně. A nakonec ta studená voda. Prosím dyštak mně poraďte jaké cviky jsou nejlepší. Já jsem se ptala doktorky a ta říkala že cviky to vůbec. Že bych to nestíhala atd..ale já si myslím že mám pevnou vůli a jsem do toho dát všechno jenom abych dobře viděla. Jo a chci se ještě zeptat. Když mám ty 1.3 dioptrie je možné že bych to vyléčila tak, že bych neměla žádné? a jak dlouho by to trvalo? A kdybych přestala cbvičit měla bych zase ty 1.3 dioptrie???Děkuju:)

LiDuše - Gabriela: Oční cviky

(Liduše, 22. 6. 2010 8:56)

Milá Gábi,
píšeš, že kombinuješ cviky s jinými, a já nevím jakými, takže nemohu posoudit vhodnost cvičení. Jak dlouho cvičíš tyto cviky, které jsou uvedeny zde (myslím, kolik dní už je cvičíš ´- pravidelně denně)? Je moc dobře, že se snažíš něco dělat pro svoje oči.
Liduše

Oční cviky

(Gabriela 1996, 18. 6. 2010 20:06)

Já jsem mívala vždy dioptrie půlky...teď jsem po roce šla na kontrolu a měla jsem 1.3 dioptrii..Tak jsem si řekla že začnu cvičit..Doktorka mně řekla že cvičit nemám že je to strašně náročné atd...já jsem ale cvičit chtěla a chci...Každý den cvičím tak 20 minut..Trochu jiné cviky než jsou tady já jich totiž víc kombinuju..Tak nevím..

Oční cviky

(Gabriela 1996, 18. 6. 2010 20:02)

Já jsem cvičila nějaké ty cviky a nevím jestli se moc pozoruju ale nevím jestli se to lepší...Mám 1,3 dioptrie, brýle nenosím pořád jenom na televizi a ve škole a vidím špatně na dálku a dobře na blízku..děkuju

LiDuše - Ikjm ik: oční cviky

(Liduše, 15. 6. 2010 9:51)

Dobrý den,
něco takového slyším poprvé. Na jakou oční vadu trpíte? K tomu, abych Vám mohla poradit, potřebuji, abyste vykoukla z anonymity a napsala celé jméno a datum narození.
Liduše

Oční cviky

(lkjm ik, 12. 6. 2010 12:15)

Dobrý den!!Já jsem začala dělat tyto cviky a dělám je tak 4 dny a mně se zdá, že se mně zhoršil zrak. Může se to stát?? nebo jsem výjimka. Prosím poraďte!!

LiDuše - Romana: cviky očí

(Liduše, 28. 8. 2009 16:48)

Milá Romano,
jsem moc ráda, že píšete o Vaší dobré zkušenosti se cvičením. Vytrvejte dál ve cvičení a určitě se ozvěte, jak jste na tom.
Přeji mnoho zdaru¨
Liduše

cviky očí

(Romana romadvajla@seznam.cz, 25. 8. 2009 10:54)

Dobrý den. Mám trojky dioptrie, astigmatismus a tupozrakost levého oka. Cvičím asi týden a sleduji malinkaté zlepšení. Jen musím přiznat, že je to trochu dřina se neutále soustředit, ale stojí to za to. Taky vím, že je to dlouhodobá záležitost. Proto, kdo to chce zkusit, tak musí každý den důkladně cvičit a jíst zdravě. Kontaktní čočky nosím něco přes rok a musím přiznat, že se mi zrak hodně zhoršil. Proto jsem kontaktní čočky odložila a odkládám i brýle, když zrovna nemusím ostře vidět. Také mám v plánu zajít na kineziologii. Všem cvičení vřele doporučuji. Zase se ozvu, jak pokračuji. Mějte se hezky a brzy nashledanou.. S pozdravem Romana

...

(VRB, 24. 5. 2009 21:27)

Budu taktéž rád za každý poznatek, osobně jsem trénoval asi čtvrt roku jinou metodu, tuto jsem zkoušel týden a ani jedna neměla pražádný vliv.

LiDuše - David: pomáhá to

(Liduše, 22. 5. 2009 14:45)

Milý Davide,
cviky jsou účinné, ostatně posuďte sám. Cvičte bez brýlí.
Budu ráda, když napíšete do této rubriky, jak Vám to pomohlo.
Ať se Vašemu zraku daří
Liduše

LiDuše - VRB: zkušenost

(Liduše, 22. 5. 2009 14:32)

Ahoj,
sama problémy se zrakem nemám, takže to z vlastní zkušenosti nevím. Ale kdysi jsem k nim přišla od kolegyně, která potíže se zrakem měla a nemohla si je vynachválit. Sama jsem je potom předala mé matce, a ta po několika dnech četla bez brýlí :-)
Liduše

pomáhá to....?

(david, 16. 5. 2009 18:36)

mám při cvičení nosit brýle nebo si je mam sundat.
a pomáhá to?

Zkušenost?

(VRB, 14. 5. 2009 21:55)

Ahoj,
nemá cenu psát, kolik jsem toho přečetl či vyzkoušel, ale jen se zeptám, jestli ti tyto cviky skutečně pomohli? Nebo případně tvým známým?