Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klikněte na příslušnou nemoc a dostanete se přímo k ní  (budete-li se chtít dostat zpět  na toto místo, stiskněte ctrl+home): deprese, dětské virové infekce, dráždivý tračník.

(zpět na seznam všech nemocí)

Deprese

Mnozí z nás mívají čas od času pocit, že jsou úplně „na dně“. Pravá deprese však vyvolává trvalý smutek a pesimistickou náladu s pocity úzkosti a beznaděje, které ovlivňují naše chování a často i fyzický stav. Skutečně vážné případy vyžadují odbornou péči, v lehčích případech mohou pomoci některé přírodní léky a postupy. Přesto i v závažnějších případech lze podpořit terapii přírodními prostředky.
Občasná špatná nálada patří k životu. Mezi spouštěcí mechanismy patří stresující události a nevyřešené problémy a spory. Skutečně těžké ztráty, jako je rozpad manželství, úmrtí v rodině nebo závažné obchodní problémy, mohou mít za následek hluboké deprese, které se vyskytují spíše u žen než u mužů.
Příčiny
  • vrozený sklon k proměnlivým či depresivním náladám
  • tenze před menstruací – pravděpodobně vlivem změn hormonálních hladin
  • labilita po porodu jako výsledek hormonálních změn i jiných vlivů (např. ztráta podpory partnera nebo jiné blízké osoby, psychická izolace, ztráta postavení v zaměstnání apod.)
  • nepříznivé vlivy v dětství, jako ztráta jednoho či obou rodičů, mohou vést k pozdějším depresím
  • přecitlivělost na některé potraviny. Postižení mohou mít také jiné příznaky (viz Potravinové alergie, kap. Nemoci od P)
  • citlivost na nedostatek denního světla v zimním období může vést k sezonní depresi. Nemocní mají sklon k mlsání sladkostí, touží po sladkých jídlech, přibývají na váze a cítí se unaveni.
Prevence
Naučte se zvládat stres pomocí některé z uvedených technik:
  • vyhledejte a přijměte pomoc a podporu druhých osob
  • změňte způsob stravování a jezte vyváženou a nutričními látkami bohatou stravu pro zlepšení funkce mozku (viz. Přírodní prostředky ke zdraví – zdravá strava, a tabulka níže)
  • omezte příjem alkoholu na jednu či dvě jednotky denně (viz doporučené množství alkoholu v kap. Nemoci od K, heslo Kocovina), snižte příjem kofeinových nápojů (max. 2 malé šálky kávy denně). Obě tyto látky mají časem negativní vliv na náladu.
  • snažte se být sami k sobě laskaví, snižte laťku svých výkonů a dopřejte si častěji malé radosti
  • dopřejte si dostatek spánku (u většiny stačí 7 hodin denně)
  • cvičte pravidelně jógu nebo meditujte či pěstujte jiné relaxační techniky
Nutriční látky pro mozek a tělo   
Dbejte na to, aby vaše strava obsahovala velké množství potravin s obsahem vitaminů a minerálů podporujících zdravou rovnováhu těch chemických látek v mozku, které zlepšují náladu a zajišťují činnost mozkových buněk.    
nutriční látka  zdroje  příznivé účinky na depresi
draslík  celá zrna, zelenina, ovoce (zvláště banány) 

doplňuje nízkou hladinu tohoto minerálu, běžnou u lidí s depresemi 

hořčík  korýši, fazole, celá zrna, tmavozelená listová zelenina, ořechy  podporuje normální činnost mozkových buněk 
inositol pivovarské kvasnice, zelenina, luštěniny, maso, mléko, celá zrna  pomáhá regulovat výkyvy nálad 
kyselina listová  zelená listová zelenina, např. zelí, kapusta, salát  podporuje v mozku tvorbu serotoninu, látky, která zlepšuje náladu 
vápník  mléčné výrobky, zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, semena  aktivuje enzymy nutné pro normální funkci mozku 
zinek  maso, korýši, žloutky, hrách, fazole, celá zrna, kořenová zelenina, ořechy  zvyšuje uvolňování energie z mozkových buněk a tím brání vzniku deprese 
železo  maso, ryby, žloutky, fazole, tmavozelená listová zelenina, ořechy  zvyšuje tvorbu neurotransmiterů v mozku 
vitamin B6  maso, ryby, žloutky, celá zrna, banány, avokádo, ořechy, semena, tmavozelená listová zelenina  pomáhá přeměňovat tryptofan na serotonin, který zlepšuje náladu 
vitamin C  čerstvá zelenina a ovoce, zvláště citrusové  podporuje vstřebávání železa 
Léčení
Podstupte odbornou terapii.
Cvičení:
Při cvičení se soustřeďte na své tělo, to vám pomůže se zbavit obtížných myšlenek a pocitů. Pokud tělo dostatečně zatěžujete, dochází k uvolňování chemických látek (endorfinů), které podporují zlepšování nálady.
Necvičili-li jste dlouho, začněte jednoduše – půlhodinovou ostrou procházkou nejméně 3x týdně. Jste-li zvyklí cvičit, přemýšlejte o něčem namáhavějším, třeba o tanečním aerobiku. Je lépe dávat přednost činnostem, jichž se účastníte ve společnosti jiných lidí, např. tenisu nebo týmovým hrám, před aktivitami, které podnikáte sami, jako je plavání a běh. Nemáte pak čas na černé myšlenky. Měňte způsoby cvičení a nedělejte nic, co by vás netěšilo.
Výživa
  • Bude pro vás asi snazší sníst několik malých jídel než 3 velká jídla denně.
  • Nejezte stále jen svá oblíbená jídla, např. moučníky a sýry, raději jezte málo a častěji vyváženou stravu. Mlsání sladkostí může být důsledkem nedostatečné hladiny neurotransmiteru serotoninu. Pro zvýšení jeho hladiny jezte potraviny bohaté na bílkoviny, zvláště na aminokyselinu tryptofan (mléko, krůta, kuře, datle a lískové oříšky), který se nejlépe vstřebává společně se sacharidy.
  • Občas vás může potěšit pamlsek, jako je čokoládová zmrzlina nebo hranolky a mléčné koktejly. V čokoládě je obsažena složka, která má pozitivní vliv na náladu. Nejezte však tučné a sladké potraviny příliš často; jste-li na ně alergičtí, nesmíte je jíst vůbec.
  • Neutápějte smutek v alkoholu; pomůže vám to jen na krátkou dobu zapomenout a trochu se uvolnit. Alkohol vyvolává depresi centrálního nervového systému a zhoršuje tak celkovou depresi a schopnost vypořádat se s problémy.
  • Omezte ve svém jídelníčku kofein, jeho větší množství může depresi zhoršovat.
  • Jestli si myslíte, že původcem vašich depresí je přecitlivělost na některé potraviny, zjistěte, které to jsou, a nejezte je.
Zmírňování stresu:
  • dbejte na to, abyste vy i vaše okolí znali hranice, které nemůžete překročit, necítíte-li se dobře
  • přeneste část povinností, které vás zatěžují, na druhé - např. služební cesty. Věřte, že vám lidé rádi pomohou, když je o to požádáte.
  • nadměrné úkoly si rozdělte na menší, dílčí kroky. Udělejte si jejich seznam a odškrtávejte je.
  • udělejte si čas na přemýšlení o svých problémech a zkuste se s nimi vyrovnat pomocí různých aktivit, např. cvičením jógy, meditací či modlitbami
Léčba světlem:
Zimní nebo sezonní depresi může zmírnit pobyt na jasném, ostrém světle (snižuje se tak hladina melatoninu v mozku a zvyšuje se serotonin, který má povzbuzující účinky).
  • denně kolem poledne se jděte na půl hodiny projít
  • zkuste denně sedět půl hodiny, postupně až 2 hodiny, proti silnému světelnému zdroji. Zdrojem světla nesmí být zářivka s blikajícím světlem, protože by mohla vyvolat epileptický záchvat nebo těžkou migrénu.
  • do místnosti, kde trávíte nejvíce času, instalujte silné osvětlení se žárovkami, které imitují denní světlo
  • využívejte co nejvíce denního světla úpravou bdění a spánku; choďte dříve spát a později vstávejte. Dle možností si dejte do ložnice světlo, které po zapnutí nabývá postupně intenzity, až dosahuje kvality denního světla.
Rostlinné léky
  • třezalka působí proti lehčím a středním depresím
  • čaj z ovsa hluchého, sporýše a ženšenu
Aromaterapie
  • denně teplá koupel s několika kapkami levandulového, heřmánkového, bergamotového, růžového nebo šalvějového oleje. V prvních 20 týdnech těhotenství neužívejte šalvějový olej.
  • požádejte partnera nebo přítele o masáž. Smíchejte lžíci mandlového oleje nebo oleje z hroznových jadérek se dvěma kapkami levandulového a gerániového oleje a jednou kapkou oleje z římského heřmánku.
Bachovy květové esence
  • Hlodáš: máte-li pocit, že vám už není pomoci.
  • Modřín: při pocitech selhání a zbytečnosti.
  • Hořčice: při depresi z nejasných příčin.
Jiné způsoby léčení:
Prospěšná je i terapie smíchem.
Kdy vyhledat pomoc:
  • necítíte-li se schopni zkusit některý uvedený přírodní postup
  • trvá-li vaše deprese déle než 2 týdny, brání vám v usínání nebo vám překáží v práci a narušuje vaše vztahy s okolím.
  • máte-li sebevražedné myšlenky, tak ihned!!!

 

Dětské virové infekce

Plané neštovice, spalničky, příušnice, zarděnky – infekce typické pro dětský věk, i když jimi mohou onemocnět i dospělí. Vzhledem k očkování se nevyskytují tak často jako dříve. Projevují se horečkou, vyrážkou, zduřelými uzlinami a u příušnic otokem slinných žláz. Léčení všech je podobné.
Příznaky
Plané neštovice: Většina neočkovaných dětí prodělá plané neštovice v raném věku. 2 – 3 týdny po styku s touto nemocí se objeví svědivá vyrážka, nejdříve na trupu a později na celém těle. Vyrážku tvoří větší či menší množství červených skvrnek, z nichž se brzy vyvíjejí puchýřky. Ty pak asi po 5 dnech zasychají do stroupků, které postupně do 2 týdnů mizí. První dny bývá onemocnění vesměs provázené horečkou.
Spalničky: Vzhledem k očkování se toto onemocnění vyskytuje poměrně vzácně. Začíná vysokou horečkou, silnou rýmou, kašlem a zánětem spojivek. Po 3 – 4 dnech se objevují – nejprve za ušima – načervenalé skvrny, které se většinou během 5 – 7 dnů rozšíří po celém těle. Dítě bývá schvácené, v dutině ústní mívá na sliznici tváří bělavé skvrnky. Když se vyrážka přestane šířit, horečka klesá a dítě se začne cítit lépe. K možným komplikacím patří zánět středního ucha a zánět plic, řídkou, ale vážnou komplikací je zánět mozku (encefalitida).
Příušnice: Jde o virový zánět jedné nebo častěji obou příušních slinných žláz, které jsou uloženy před a pod uchem. Bývají provázené horečkou, bolestmi hlavy a ucha. Bolest ve žlázách se objevuje při jídle. Nemoc trvá asi týden. Dospívající chlapci nebo muži mohou přitom mít bolestivý otok varlat, děvčata a ženy bolesti v podbřišku z otoku vaječníků. Tyto záněty varlat a vaječníků mají častěji dospělí než děti. Příušnice se tak mohou stát příčinou neplodnosti.
Zarděnky: Onemocnění probíhá většinou lehce a projevuje se světločervenou drobnou vyrážkou, někdy provázenou mírnou horečkou nebo jen zvýšenou teplotou. Většinou bývají zvětšené mízní uzliny. Vyrážka trvá 1 – 5 dnů a současně s jejím vymizením se někdy mohou objevit bolesti v kloubech, trvající až 14 dnů. Děti bývají během onemocnění podrážděné, někdy trpí bolestmi hlavy.
Příznaky jedntolivých infekcí    
Plané neštovice: Vyrážka s puchýřky se objevuje neprve na trupu, později na ostatních částech těla. Na fotografii je typický puchýřek. Obrazek

Spalničky: Tmavá, hnědočervená vyrážka, kterou vidíte na fotografii, začíná za ušima a rozšiřuje se na trup a břicho. Obrazek

 

Příušnice: Charakterisitckou známkou této infekce je otok příušních slinných žláz, které jsou umístěny před a pod uchem. 

Obrazek

Zarděnky: Světlečervená vyrážka se objevuje nejdříve na obličeji a hrudi, později může být i na končetinách, jako na této fotografii. Obrazek
Prevence
Viry těchto nemocí se šíří vesměs kapénkovou infekcí. Nemocní jsou vysoce infekční, zvláště v inkubačním období (asi 2- 3 týdny od styku s nemocným do projevu příznaků). Mohou tedy roznášet infekci i v době, kdy jsou zcela bez příznaků. Nejlepším způsobem prevence je očkování, které zamezuje šíření infekce v dětských kolektivech. Onemocnění zanechává prakticky vždy celoživotní imunitu. Těhotná žena, i když tyto nemoci prodělala v dětství, by se v prvních týdnech těhotenství měla vyhýbat kontaktu se spalničkami, planými neštovicemi a hlavně zarděnkami, protože všechny mohou poškodit plod.
Léčení
Všeobecná opatření: Několik dnů na lůžku bývá obykle vše, co je zapotřebí k uzdravení dětských virových infekcí. Dítě nebude mít chuť k jídlu, dbejte však na dostatek tekutin. K léčbě patří snižování vysoké teploty a běžná ošetřovací péče. Nemocné dítě nebo dítě, které je v inkubační době, izolujte od ostatních dětí a od osob, u nichž je nákaza spojena se zvláštním rizikem; týká se to např. těhotných žen a starých, chronicky nemocných lidí.
Plané neštovice: Zabraňte dítěti ve škrábání svědivé vyrážky, protože může způsobit poškození kůže, následnou bakteriální infekci a tvorbu nehezkých jizev. Ostříhejte mu nakrátko nehty na na noc dávejte bavlněné rukavičky, znemožňující rozškrábání puchýřků. Občas dítě osprchujte vlažnou vodou, protože se mu tím uleví. Pak ho opatrně osušte měkkým ručníkem, bez tření. Vždy užijte čistý ručník. Proti svědění působí gel z aloe nebo tekutý pudr s obsahem oxidu zinku.
Spalničky: dítě se nejlépe bude cítit v postýlce v zatemněné místnosti. Malé dítě bude nejspíše vyžadovat trvalou společnost dospělého. Dbejte na dostatečný příjem tekutin, zvláště při horečce.
Příušnice: Má-li dítě bolesti při kousání potravy, dávejte mu jen nedráždivé polévky a kaše nebo jinou měkkou, nekořeněnou stravu; nikdy mu nedávejte kyselé ovocné šťávy (pomeranče, rajčata,…).
Zarděnky: Dítě většinou vyžaduje zvýšenou pozornost dospělých, ale pokud nemá horečku, cítí se natolik dobře, že se může věnovat běžným domácím aktivitám.
Homeopatie:
  • Aconite (oměj): v časných stadiích spalniček, kdy je dítě neklidné, nebo když spalničky nebo příušnice propuknou zcela náhle.
  • Apis: při spalničkách, když má dítě zarudlé spojivky, zduřelé mízní uzliny, je neklidné, trpí horečkou, ale nechce zůstat přikryté, je ospalé, ale nemůže usnout.
  • Belladona (rulík): při spalničkách, příušnicích nebo planých neštovicích v časném stadiu, kdy má dítě vysokou horečku a rozpálenou kůži na obličeji, ale nemá žízeň, nebo při velkém otoku žláz u příušnic s bolestivými uzlinami, zvláště vpravo.
  • Bryonia (posed): když se vyrážka při spalničkách nebo otok při příušnicích vyvíjejí pomalu, dítě má velkou žízeň a trpí bolestí při každém pohybu, což ho nutí zůstávat v klidu.
  • Euphrasia (světlík): při spalničkách, má-li dítě bolavé, slzící oči a trpí světloplachostí.
  • Mercurius solubilis: pro dítě, které má příušnice a střídavě je mu zima a horko, páchne mu z úst, má žízeň a při silně oteklých slinných žlázách stále sliní.
  • Pulsatilla (koniklec): při spalničkách, planých neštovicích a příušnicích, je-li dítě plačtivé a stále vyžaduje pozornost, má zvýšenou teplotu, kašle a cítí se lépe v chladnu; u příušnic komplikovaných otokem a bolestivostí varlat.
  • Rhus toxicodendron: u příušnic, spalniček a planých neštovic, je-li dítě velmi neklidné a je mu lépe v teplé místnosti; rovněž při svědění u planých neštovic.
Aromaterapie:
  • Ke zklidnění vyrážky při planých neštovicích přidejte kapku mátového oleje a kapku oleje z římského heřmánku asi do litru teplé vody. Vyrážku tímto roztokem jemně omývejte.
  • Připravte inhalaci přidáním několika kapek eukalyptového oleje do mísy s horkou vodou. Dítě nechte vdechovat vonící páru. Oleje ničí choroboplodné zárodky.
Rostlinné léky:
Svědivou vyrážku při planých neštovicích zmírníte tak, že ji omýváte čajem z bezinkových nebo levandulových květů a listů, popř. roztokem, který připravíte přidáním jedné lžičky výtažku z hamamelisu do ½ litru teplé vody.
Výživa:
Má-li dítě horečku, dávejte mu co nejvíce tekutin, abyste předešli dehydrataci. Několik prvních dnů mu dávejte kašovitou stravu, tuhou pouze v případě, že ji samo vyžaduje. Zkuste třeba kuřecí vývar, bramborovou kaši,… Ovoce a zeleninové šťávy dodávají tekutinu a výživné látky, které jsou důležité pro boj proti infekci. Výtečnou kombinaci tvoří pomerančová šťáva s troškou citronové šťávy, s řepnou nebo mrkvovou šťávou a malým množstvím šťávy z potočnice. K posílení imunitního systému dítěte jsou vhodné česnekové tabletky nebo tobolky nebo česnek v jídle (pokud jej dítě snáší). Při průjmu nepodávejte mléčné výrobky a sladkosti. Zeleninová polévka s neochucenou rýží většinou nepůsobí střevní problémy.
Z lékárny:
Podávejte doporučenou denní dávku vitaminu C a flavonoidů, abyste zyládli infekci a podpořili hojení kůže. Místně může pomoci vitamin E.
Kdy vyhledat pomoc:
  • Dítě odmítá jídlo déle než jeden den nebo nemůže polykat.
  • Puchýřky při planých neštovicích jsou velké a zanícené.
  • Máte podezření na spalničky.
  • Dítě silně kašle nebo častěji zvrací.
  • Dítě má silné bolesti v kloubech.
  • Dítě má bolestivá a oteklá varlata.
  • Dítě má zarděnky a vy jste těhotná, nebo máte podezření na těhotenství a zarděnky  jste dosud neměla.
  • Dítě má vysokou horečku, silné bolesti hlavy a ztuhlou šíji, je světloplaché a velmi apatické!!!
  • Postižené dítě je mladší než jeden rok!!!

 

Dráždivý tračník
Je to nejčastější střevní porucha. Postihuje čas od času každého třetího dospělého. Onemocnění má sklon k recidivám, ale příznaky mohou na dlouhou dobu zcela vymizet. Nemoc postihuje 2x častěji ženy než muže.
Příznaky
jsou u všech postižených velmi podobné:
  • nepravidelná stolice
  • bolest v podbřišku, která přechodně ustupuje po pohybu střeva nebo po odchodu plynů
  • nadýmání po jídle
  • kručení v žaludku
  • nadměrná plynatost
  • průjmy, hlavně časně ráno
  • zácpa
  • střídavý průjem a zácpa
  • pocit, že se střeva nikdy zcela nevyprázdní, ani po stolici
  • hlen ve stolici
Také bývají časté bolesti hlavy a depresivní stavy. Dalšími vedlejšími příznaky jsou bolesti v zádech nebo ve stehnech, silné nebo bolestivé menstruační krvácení, bolest při pohlavním styku a časté nutkavé nucení na moč. Střeva mohou také nepříznivě reagovat na kouření, antibiotika, některé potraviny, měnící se hladinu estrogenů, nadměrnou fyzickou zátěž, úzkost, depresi a jiné formy stresu. S dráždivým tračníkem můžeme zaměnit nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru), zánětlivé procesy v malé pánvi a endometriózu (stav, kdy buňky děložní sliznice vycestují vejcovody do břišní dutiny, kde mohou být příčinou bolestí, průjmů a dalších zažívacích i jiných obtíží včetně krvácení do dutiny břišní).
Příčiny
Porucha peristaltiky tlustého střeva – jeho obsah se nepohybuje pravidelně, takže může docházet k průjmům nebo zácpě, nejednou i bolestem z křečovitých stahů svaloviny tlustého střeva. Je také pravděpodobné, že nervy ve střevní stěně přehnaně reagují na některé podněty, například na roztažení střeva plynem, …. Někdy může být porucha důsledkem příliš velkého, nebo naopak příliš malého množství žaludeční kyseliny. Jednou z příčin bývá rovněž nedostatek trávicích enzymů vylučovacích žaludkem a slinivkou břišní (viz heslo Potravinové alergie – Nemoci od P a Zažívací obtíže – Nemoci od Z).
Prevence
Hlavně strava bohatá na vlákniny, proto je velmi cennou prevencí vyvážená strava, neobsahující průmyslově čištěné potraviny, ale v dostatečné míře ovoce a zeleninu. Také pravidelné rozumné cvičení, spíše střední intenzity, pomáhá regulovat činnost svaloviny střevních stěn. Účinné zvládání životních stresů také působí preventivně. Kouříte-li, rozhodně přestaňte, nebo alespoň kouření omezte. Nikotin uvolňuje adrenalin, který narušuje střevní stahy. Najděte si denně alespoň 20 minut k relaxaci na nějakém klidném místě.
Léčení
Zvládání stresu: Dráždivý tračník je spojen s emočním vypětím, tak je nezbytné naučit se žít s tlaky, které občas pociťujete. Zkuste meditaci nebo jiné relaxační techniky (relaxace pomocí jógy, viz heslo Bolesti břicha, kap. Nemoci od B). Při každém relaxování soustřeďte svou mysl na představu plnou pohody a vnímejte vzduch, který při dýchání vstupuje a vystupuje z vašeho těla; přestanete tak myslet na své současné problémy.
Jóga: Pravidelné cvičení jógy zmírní nebo odstraní příznaky dráždivého tračníku již během několika týdnů. Cvičte dle určitého programu s důrazem na dechová a relaxační cvičení.
Výživa: Jezte pomalu a klidně. Soustřeďte se na to, abyste jídlo dobře rozkousali a opravdu si je vychutnali. Nenuťte se do jídla; necítíte-li hlad, a jste-li sytí, přestaňte.
  • Je-li vaším hlavním problémem zácpa, pomůže vám postupné přidávání potravin bohatých na vlákninu (celá zrna, ovoce, zelenina). Pozor na nerozpustnou vlákninu, která je v rýži, ořechových jádrech, chlebu a jiných potravinách obsahujících pšenici nebo žito, a na vlákninu, která je ve slupkách ovoce a semenech, protože by mohla vaše obtíže zhoršit! Raději jezte pouze potraviny s rozpustnou vlákninou, např. loupané ovoce, zeleninu, hrách, fazole, rýžové otruby, ovesné vločky a další výrobky, jejichž součástí je oves.
  • Máte-li podezření na přecitlivělost nebo alergii na určité potraviny, zjistěte, co by mohlo obtíže vyvolávat (bývá to mléko a mléčné výrobky, pšenice a živočišné tuky).
  • Omezte v jídelníčku alkohol a kořeněnou stravu.
  • Často pomůže, když živočišné tuky nahradíte rostlinnými oleji, pokud možno lisovanými zastudena. Zkuste řepkový, olivový, slunečnicový nebo saflorový olej či olej z vlašských ořechů.
  • Jezte častěji menší množství jídla.
  • 1 jablko denně – účinkuje dobře na trávení a má detoxikační schopnosti.
Potravinové doplňky: Pokud je dráždivý tračník spojen s porušenou rovnováhou mikroorganismů ve střevech, nejspíše v důsledku zánětu žaludeční nebo střevní sliznice nebo léčby antibiotiky, užívejte denně přípravek, v němž je obsažen Lactobacillus acidophilus, nebo jezte jogurty se živými kulturami.
Cvičení: Pravidelné cvičení zklidňuje abnormální střevní kontrakce a omezuje příznaky dráždivého tračníku. Věnujte každý den asi půl hodiny intenzivnímu pohybu, např. rychlé chůzi.
Rostlinné léky:
  • Máta peprná pomáhá uvolňovat svalovinu střevní stěny. Obzvlášť vhodná je ke zklidnění bolestí břicha provázených plynatostí. Pijte 1 – 2 šálky mátového čaje denně a přikládejte čerstvé lístky do salátů nebo teplých jídel. Můžete rovněž používat tobolky s mátovým olejem (3x denně jednu mezi jídly).
  • K uvolnění střev a zmírnění zánětu pijte čaj (nebo užívejte tinktury) ze směsi jamu, heřmánku, máty peprné, řepíku, proskurníku a vodilky – 3x–6x denně. Při psychickém napětí přidejte ještě chmel a heřmánek.
  • Skořice a zázvor pomáhají tišit bolesti a usnadňují odchod plynů. Přidejte větší špetku jednoho z těchto koření k výtažku jilmu plavého (viz heslo Střevní divertikly, kap. Nemoci od S) nebo přidejte čerstvý mletý zázvor do některého z uvedených čajů.
  • Jako preventivní prostředek proti zácpě užívejte denně šťávu (nebo tobolky) z aloe (nesplést s aloe latexem!). Pro změnu můžete zkusit gel z jitrocelových semínek, který připravíte tak, že dvě lžičky těchto semínek necháte 30 minut bobtnat v polovině šálku vody. Před pitím ho trochu zřeďte.
Aromaterapie:
  • Zhoršují-li se příznaky dráždivého tračníku vlivem stresu, udělejte si občas teplou relaxační koupel: do vody přidejte po 3 kapkách gerániového a jalovcového oleje a 2 kapky mátového oleje. (V těhotenství vynechejte jalovcový olej.)
  • Průjem můžete zmírnit masáží: do 30 ml oleje ze sladkých mandlí nebo hroznových jadérek přidejte po 3 kapkách melaleukového (tea tree) a mátového oleje a po 2 kapkách gerániového a santalového oleje. Touto směsí si jemnými krouživými pohyby masírujte podbřišek, popř. požádejte partnera, aby vám udělal také masáž bederní krajiny.
Homeopatie:
  • Colocynthis: při prudkých bolestech břicha přicházejících ve vlnách. Nejhorší bývají po jídle, při pohybu nebo dotyku, zlepšují se teplem.
  • Argentum: při průjmu a plynatosti, které se zhoršují při nervozitě a po sladkém jídle.
  • Podophyllum: při nebolestivých průjmech.
  • Sulphur: celkové tonikum střev, zvláště máte-li pocity horka, pálení nebo nadýmání.
Jiné způsoby léčení: Hypnóza má při potížích dráždivého tračníku velký úspěch. Zpočátku je nutné, aby léčení prováděl zkušený terapeut. Potom ho požádejte, aby vás naučil metodu autohypnózy, kterou můžete používat doma. Další léčbou je biofeedback – jakmile se ho naučíte, můžete ho provádět sami. Akupunktura, chiropraktická léčba a osteopatie také pomáhají.
Reflexní léčba dráždivého tračníku 
Reflexní léčba na rukou je velmi dobrá metoda, kterou si můžete provádět sami. Následující techniky zmírňují bolest, jež  je důsledkem svalových křečí ve střevech. Při reflexní léčbě na chodidlech budete potřebovat partnera.

1. Pravou ruku držte palcem Obrazekvzhůru a palcem levé ruky stiskněte bod, který se nachází dva prsty nad zápěstním ohbím v úrovni malíčku.

2. Posuňte palec k okraji dlaně a drobnými pohyby jej posunujte podél zevního okraje ruky směrem k zápěstí. 

Obrazek

 

Obrazek1. Začněte na dolním vnitřním okraji pravého chodidla; stiskněte a táhněte palec podél rýhy nad patou, jako na obrázku. Po dosažení zevního okraje otočte palec zpět směrem k sobě.

Obrazek2. Stále pracujete na pravé noze; levým palcem masírujete oblast mezi patou a bříškem chodidla tak, že prstem pohybujete od vnitřního okraje chodidla k zevnímu okraji.

3. Stejným, způsobem masírujte oblasti na levé noze. Nemusíte přitom měnit ruce.  

Obrazek

 

Kdy vyhledat pomoc
- Příznaky dráždivého tračníku se stále opakují a dosud nebyla stanovena odborná diagnóza.
- Objevila se černá stolice.
- Máte krev ve stolici!!!
- Máte zvýšenou teplotu, bolesti břicha nebo náhle zvýšenou plynatost či silný průjem nebo zácpu!!!

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář