Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. Mistrovství Moravy v benčpresu mužů a žen

Deník : Pavel Habram

Siláci z celé Moravy se sjeli do Jihlavy, aby mezi sebou soutěžili o mistra Moravy v bench-pressu. Toto klání se konalo již po devatenácté a poměřit své síly přijelo tentokrát třicet devět závodníků, z toho pět žen.

I krnovská Lokomotiva měla v této disciplíně své zastoupení. Čtyři borci z Krnova se do soutěže zapojili a hned tři z nich vybojovali medaili.

Burda podlehl o jednačtyřicet let mladšímu

Ve váhové kategorii do šestašedesáti kilogramů se představil nejstarší závodník na mistrovství vůbec. Krnovský veterán Václav Burda je ročník narození 1946, ale to pro něj rozhodně nepředstavuje žádný handicap.

První dva pokusy se mu sice nepodařily, ale tím posledním zvedl činku o hmotnosti sto dvacet kilogramů a získal stříbrnou medaili. Přemohl jej pouze Bronislav Šlichta z Moravanu Lednice, který je však o plných čtyřicet jedna let mladší.

Krayzel bronzový

Mezi kandidáty na přední umístění ve své kategorii do třiaosmdesáti kil patřil další krnovský reprezentant a také veterán masters 2 Rémy Krayzel. Tato kategorie byla letos na Vysočině nejpočetněji a také nejkvalitněji obsazená.

Rémy se neúčastnil mistrovství Moravy v silovém trojboji, které před čtrnácti dny hostil jeho domácí Krnov, protože měl problémy s achillovkou. U samotného bench-pressu ho však toto zranění až tak nelimituje. Ve druhém soutěžním pokusu dostal do vzduchu závaží o hmotnosti sto osmdesát pět kilogramů a to pro něj znamenalo třetí místo a bronz.

Greguš stříbrný po jednom pokusu

Tradičním medailovým sběratelem je v krnovské Lokomotivě i Milan Greguš. Tento opět veterán, ale kategorie masters 1, je letošním mistrem Moravy v silovém trojboji. V minulých letech získal v tomto sportu už třikrát titul mistra republiky. A stejně poctivě se připravuje i na letošní republiku. Ta se bude konat na domácí, tedy krnovské půdě. Jeho osobním maximem v bench-pressu je úctyhodných dvě stě patnáct kilo.

V Jihlavě se mu však podařil pouze první pokus. V tom zvedl dvě stě dva a půl kila, což v konečném účtování znamenalo stříbrnou medaili. Překonal jej pouze Miloš Hýbl z Kuřimi. Ten se popasoval s činkou vážící dvě stě třicet dva a půl kilogramu a vytvořil nový národní rekord. Žádný jiný závodník se už v této kategorii přes dvě stě kilogramů nedostal.

Malinovskému se nevedlo

Posledním krnovským zástupcem byl v druhé nejtěžší kategorii do sto dvaceti kilogramů Jan Malinovský. Tento sto sedmnáctikilový pořízek patřil k největším favoritům soutěže, bohužel se mu vůbec nevyvedla. Na činku si nechal naložit dvě stě čtyřicet sedm a půl kilogramů.

Kdyby tuto hmotnost zdolal, zvítězí s obrovským náskokem. Vždyť pozdější vítěz s exotickým jménem Khaled Ghazal zvedl jen dvě stě patnáct. Jenomže krnovskému borci se ani jeden pokus nevydařil technicky. Všechny byly velice nadějné, ale nakonec skončily nezdarem. Malinovský tak promarnil příležitost, stát se mistrem Moravy v Bench-pressu.

Veteráni se chystají na mistrovství republiky

Krnovští siláci se kromě Jana Malinovského vrátili domů spokojení. Sice nezískali žádné zlato, ale zisk dvou stříbrných a jedné bronzové medaile je více než slušným výsledkem. Teď už se Krnovští připravují na vrcholnou akci tohoto roku, kterou budou sami pořádat.

Hala Lokomotivy Krnov bude totiž hostit 23. dubna mistrovství České republiky v silovém trojboji kategorie masters a domácí závodníci patří k horkým favoritům na zisk nejen cenných kovů, ale i na zisk titulů mistrů republiky.


Výsledky zde

Jan Malinovský 247,5Kg