Krásná pleť a pevné tělo se zeleným čajem!
Zelený čaj a jeho konzumace se stávají velmi populární už i v západním světě. Nejedná se však o žádnou světovou novinku, jeho příznivé účinky jsou známy už po celá staletí především ve východních zemích, kde se také čajovník, ze kterého se produkuje zelený čaj, pěstuje. Na trhu se zelený čaj stává stále žádanějším, vliv na to mají hlavně jeho blahodárné účinky na celé naše tělo.
Čajovníky, které jsou určeny pro výrobu zeleného čaje, se pěstují v Číně, v Indii a v Japonsku. Musí tedy na evropský trh urazit poměrně dlouhou cestu. Ale ještě předtím, než se tak stane, se lístky čajovníku musí zpracovat následujícím způsobem. Čerstvě otrhané lístky čajovníku pěstovaném na plantážích se nechají zavadnou, a pak se tepelně ošetřují. Buďto se napařují na pohyblivém pásu nebo se ohřívají na pánvi, čímž lístky zvláční a změknou tak, aby se s nimi dalo nadále manipulovat dle potřeby.
Následuje jejich zchlazení a následné sušení pomocí opakovaného svinování lístků, nakonec se ještě dosušují teplem.
Poté se dá z čajovým lístků už vyrobit směs zeleného čaje, který je určen přímo ke konzumaci a tedy i k prodeji. Prodává se buďto porcovaný v sáčcích, nebo volně vážený. Každá z těchto variant má své výhody a nevýhody. Porcovaný je vhodný pro jednoduchou přípravu, stačí jen sáček zalít v hrnečku vodou o teplotě 75° C a nechat jej vylouhovat po dobu od půl minuty do tří minut, vždy je důležité si přečíst návod na přípravu na obalu čaje.
Nálev louhováním získá světle žlutou až nazelenalou barvu. Musíte však většinou koupit celé balení obsahující dvě desítky čajových sáčků, aniž předem víte, zda vám čaj bude chutnat. Čaj vážený je nutné louhovat buďto v sítku nebo čaj před podáváním prolít přes sítko, aby v nálevu nezůstaly čajové lístky. Pozor ovšem na kovový louhovač, ten totiž čaj zbavuje těch nejúčinnějších látek. Používejte tedy pomůcky z jiného materiálu. Výhodou je také to, že váženého čaje nakoupíte dle potřeby, napoprvé tedy můžete vzít jen na ochutnávku a zjistit nejprve, jak vám čaj od daného výrobce chutná. Navíc vážený čaj nakoupíte jen ve specializované prodejně, kde se vám budou věnovat a poradí při výběru toho správného čaje.
Důležité je také správné skladování čaje ve tmě a ve vzduchotěsné nádobě, při stálé teplotě. Obvyklá doba trvanlivosti je maximálně 18 měsíců, poté už čaj ztrácí své blahodárné účinky.
A proč vlastně ale zelený čaj pít? Právě kvůli jeho blahodárným účinkům. Nejvýstižnější je přísloví Japonců, kteří říkají, že vypijete-li deset šálků zeleného čaje denně, nebudete potřebovat lékaře. A něco na tom rozhodně bude. Jednou z velmi prospěšných složek obsažených v zeleném čaji jsou antioxydanty, které ochraňují buňky v lidském těle. Velmi významně antioxydanty snižují riziko vzniku nádorových onemocnění, chrání tedy proti rakovině. Dalším jejich velmi prospěšným účinkem je působení proti ukládání cholesterolu v cévách. Čaj tak zabraňuje vzniku infarktu, mozkové mrtvice či jiných chorob srdce a cév, na které v dnešní době umírá největší procento lidí.
Navíc cévy i posiluje. Jiné látky pomáhají při dýchacích potížích, které účinně zmírňují. Neméně důležitou látkou obsaženou v čaji je fluorid, který chrání zubní sklovinu a brání také vzniku zubního kazu.
Látky obsažené v čaji dále například blahodárně působí na žaludek, pomáhají ke zdravému trávení a zmírňují žaludeční obtíže. Odvar z čajovníku dále působí prospěšně na centrální nervovou soustavu, má antistresové účinky a zlepšuje soustředění. To se projeví i na pleti, jejíž kvalita se díky konzumaci zeleného čaje velmi zlepší. Jeho neposlední účinek se projeví při dietě, pomáhá totiž při redukci tuků a zrychluje metabolismus. Stává se tedy poslední dobou velmi často přísadou pro výrobu kapslí a tablet na hubnutí.
Jak jste si tedy mohli všimnout, zelený čaj je velmi účinným všelékem, který je dostupný každému z nás a každý má tu možnost jej užívat. Stačí jen zajít do obchodu s čaji nebo do čajovny a zakoupit zelený čaj se všemi jeho léčivými schopnostmi.
K tomu, aby však zelený čaj takové schopnosti měl, je potřeba dodržet správnou dobu louhování, stejně tak použít správné nádobí a zalít čaj vodou s předepsanou teplotou. Dále je nezbytné vypít denně alespoň 2 šálky zeleného čaje. Tady platí pravidlo, že více je vždy lépe. V tomto případě je důležitou informací fakt, že množství vypitého zeleného čaje se započítává do pitného režimu na rozdíl od černého, který se do něj nepočítá a navíc zadržuje vodu v těle. Neznamená to však, že by neobsahoval zdravé látky, těch má také poměrně hodně. Čaje navíc obsahují kofein pro povzbuzení a nabuzení organismu. Pokud si tedy budete chtít dopřát dávku energie a zahnat únavu, čaj se nabízí jako první účinný nápoj, výjimku tvoří jen čaje ovocné, které žádný kofein neobsahují. Závěrem snad jen poznámka, že zelený čaj má opravdu jen samé kladné účinky, které vašemu zdraví velmi prospějí a vy sama dané účinky velmi oceníte.