Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dieta při Dně 

Dna je ukládání solí kyseliny močové, onemocnění postihuje drobné klouby na nohou a rukou. Nemoc nemá dlouho žádné příznaky, potom klouby zduří, začnou bolet. Zvýší se teplota v oblasti kloubu a postupně dochází k deformaci kloubu ( tofus). Stav, kdy se objeví bolest, se nazývá akutní dnavý záchvat.

Příčiny záchvatu: po vydatném jídle, stresu, klepnutí do postiženého místa, trvá několik hodin i dní.

Léčba:

-  antirevmatika

-  léky, které snižují hladinu kyseliny močové

-  zvýšený příjem tekutin

-  vyloučení potravin, které obsahují puriny ( vnitřnosti, drobné ryby, mladé maso), extraktivní látky ( masové vývary)

-  snižujeme dávku masa ( 1xdenně 50g masa)

-  úprava hmotnosti ( Dna vzniká častěji u silnějších mužů)

-  vyloučení alkoholu ( alkohol brání vylučování kyseliny močové)

-  vyloučení silného čaje

-  vhodné jsou ovocné a zeleninové dny ( 1,5-2kg ovoce, ovocné šťávy, kompoty)

Doporučujeme dietu č.2 (šetřící) nebo dietu č.8 (redukční).

Při akutním záchvatu zásady diety č.4s ( s rozšířeným výběrem zeleniny).

  

Obsah purinových látek v potravinách ( ve 100g jedlého podílu)

 

                  Purinové látky v mg (ve 100g jedlého podílu) 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Maso, drůbež, zvěřina, ryby

Maso hovězí                                            40

Maso koňské                                           80

Maso skopové                                         46

Maso telecí                                              48

Maso vepřové                                          48

Šunka                                                      24

Brzlík telecí                                              400

Játra                                                         95

Jazyk                                                        55

Krev                                                      10-55

Ledvinky                                                  80

Morek                                                      33

Mozek                                                     40

Slezina                                                   104

Holoubě                                                  80

Králík                                                      38

Kuře                                                        40

Bažant                                                    35

Srnčí                                                        39

Zajíc                                                         38

Kapr                                                        54

Losos                                                      22

Pstruh                                                      56

Sardinky                                                120

Sleď                                                        69

Sleď – slaneček                                   790

Sardinky v oleji                                     540

Štika                                                       48

Krabi                                                      39

 

Mléko a mléčné výrobky

Mléko kravské                                      1

Vejce                                                      2

Bílek                                                       1

Žloutek                                                   5

 

Tuky, olej, plodiny, ořechy

Anglická slanina                                  25

Kakaový prášek                               1900(theobromin)

Kaštany                                                16

Mandle                                                   9

Lískové ořechy                                     10

Vlašské ořechy                                      8

 

Moučné a pekařské výrobky

Chléb celozrnný žitný                           14

Pečivo běžné                                          8

Pšeničná mouka                                    0

Ovesné vločky                                      30

Žitná mouka                                           0

 

Brambory, luštěniny, zelenina

Brambory                                               6

Čočka                                                   70

Fazole                                                  44

Hrách                                                   45

Celer                                                    10

Cibule                                                    1

Fazolové lusky                                      5

Houby                                                     5

Hrášek zelený                                      80

Chřest                                                  14

Kapusta                                                 6

Kedlubny                                              5

Květák                                                 10

Mrkev                                                   2

Okurky                                                 3

Pórek                                                   3

Rajčata                                                4

Reveň                                                   4  

Ředkvičky                                            6

Řepa červená                                      5

Salát hlávkový                                     5

Špenát                                                23

Zelí bílé                                               5

Zelí červené                                         8

 

 

 

Ovoce

Borůvky                                               2

Hrušky                                                 1

Jablka                                                  1

Jahody                                                 5

Meruňky                                              0

Pomeranče                                          1

Švestky                                                 1

Víno – hrozny                                       1 

 

 

 

 

Seznam potravin, které obsahují málo vápníku 

potravina

Množství vápníku v 1000g – udáno v mg

Brambory k jaru

55

Houby čerstvé

56

Hrášek zelený

117

Hrášek zelený konzervovaný

200

Hrášek zelený mražený

170

Chřest

158

Květák

154

Okurka salátová

80

Paprika zelená

42

Rajčata

114

Salát hlávkový

154

Červená řepa

202

Cukr

---

Husa

70

Kapr

60

Králík

102

Kuře

90

Slepice

108

Játra telecí

58

Játra hovězí

68

Ledviny

88

Maso hovězí

70

Maso telecí

70

Bůček

54

Maso vepřové tučné

126

Salám konzumní

94

Sekaná pečeně domácí

80

Špekáčky

70

Šunka

100

Rýže

240

Ananas

80

Broskev

70

Jablko

62

Citron

86

Hruškový kompot

80

Kompoty – průměr

79

Švestkový kompot

75

Třešňový kompot

92

Olej

10

Slanina

19

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář