Z LOSOSA
Losos v omáčce s těstovinami
Suroviny: 1 balení lososa - filety, 2 lžíce červeného kaviáru, 2 lžíce černého kaviáru, 1 cibule, 1 smetana, 10 dkg másla nebo oleje, 1 feferonka, 1 špetka soli, 1 špetka pepře.
Nadrobno nakrájenou cibuli (může být i červená)osmažíme na másle nebo oleji, přidáme na kousky nakrájeného lososa, pak přidáme červený a černý kaviár (od každého tak dvě lžíce) a krátce orestujeme a zalijeme smetanou. Dle chuti trošku osolíme a opepříme a můžeme přidat i feferonku pro ty, co mají rádí ostřejší jídla.
Pečený losos
Suroviny: 1/2 kg lososa, 2 hrnečky celeru, 1 hrneček mrkve, 1/2 citronu, 1 cibule, koření na ryby, sůl,pepř, 50 g špeku, 1 hrst petrželky, 1 lžíce tymiánu.
Lososa (plátky, podkovy v celku) vložíme do pekáče, osolíme, opepříme a okořeníme. Celer, mrkev, cibuli a špek nakrájíme na slabé nudličky, rozprostřeme okolo lososa, zalijeme vodou a při 180stupních pečeme cca 50 minut. Na talíři lososa ozdobíme citronem a petrželkou, zeleninu podáváme jako oblohu.
Doba vaření: 60min.
autor: Julie
Losos se sýrovou omáčkou
Suroviny: 1/4 vykoštěného lososa, 1 šálek smetany, sýr podle chuti.
Vykostěného lososa zbaveného kůže nakrájíme na proužky, které uvaříme v páře. Ve smetaně rozpustíme sýry - eidam a vltavín (může být i troška nivy).
Omáčkou přelejeme hotového lososa.
autor: Eva
Losos v amrinádě
Suroviny: 4 steaky lososa, směs koření na ryby, hladká mouka, olivový olej, sůl, 1 citron, suché bílé víno.
Steaky z lososa zbaveného kůže (doporučujeme použít chlazenou rybu a ne mraženou, protože chuťový rozdíl je veliký) omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme směsí citronového pepře, kterou do masa lehce zatlačíme. Marinádu připravíme smícháním 200 ml suchého bílého vína a 100 ml olivového oleje. Připravené steaky dáme do misky, zalijeme marinádou a necháme 1-2 hodiny v chladu proležet.
Pak je vyjmeme, opatrně obalíme v hladké mouce a osmažíme na olivovém oleji 4-5 minut z každé strany. Potom necháme ze steaků odkapat olej na sítku nebo papíře a pokapeme je citronovou šťávou.
Podáváme s plátkem citronu a bohatou zeleninovou oblohou, bramborem, bramborovou kaší nebo jen s pečivem. Samozřejmě nesmíme zapomenout na vychlazené suché bílé víno, které jsme používali při vaření.
Vánoční rybí roláda
Suroviny: 1kg rybích filetů ( treska, candát ,štika), 250g lososa, 250g anglické slaniny, 1balení črstvé petrželky, 100ml suchého bílého vína, 200ml smetany, 1lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře.
Rybí filety upravíme tak, abychom měli co největší plát masa. Připravíme si dostatečný kus alobalu na který poklademe slaninu. Na slaninu položíme rybí filety tak, aby se kraje překrývaly a osolíme, opepříme. Petrželku nakrájíme nadrobno a poklademe rovnoměrně na filety po celé ploše.
Lososa nakrájíme na širší pruhy, osolíme a opepříme. Takto připravené pruhy lososa položíme na petrželku podélně za sebou, aby vytvořili mozaiku po celé délce rolády. Připravenou roládu začneme pomocí alobalu opatrně balit. Snažíme se, aby losos byl uprostřed a rybí filety okolo proužků lososa. Slanina by vše měla držet pohromadě.
Hotovou roládu pevně zabalíme do alobalu, který stáhneme po stranách jako bonbón. Položíme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme asi 50 minut při 180 °C. Hotovou roládu vyjmeme a rozbalíme.Do výpeku nalijeme bílé víno, krátce povaříme, přidáme MAGGI Nápady Zapečené rybí filety & bylinky, které jsme před tím rozmíchali se smetanou. Opět krátce zprudka povaříme do zhoustnutí. Hotovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme se smetanovou omáčkou.
autor: Jana Řepová
Losos na másle (6 porcí)
Suroviny: 2 vyluchný lososi, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1/2 mletého kmínu, 100g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 citrón.
Lososy necháme částečně rozmrazit, pak jim odřízneme hlavu za žábrami a lososy podélně rozpůlíme. Kůži na okraji nadzdvihneme nožem a lehce stáhneme. Pak všchny čtyři půlky po obou stranách osolíme, opepříme, pokmínujeme a poprášíme moukou. Na rozpáleném másle je prudce opečeme - každou stranu 3min. Hotové lososí půlky přendáme na talíře, ozdobíme plátky citrónu a přidáme vařené brambory, které přelijeme vypečenou šťávou.
Doba přípravy: 25min.