druhy čajíků
Bílý čaj - je produkován v Číně a na Srí Lance. Jeho listové pupeny se odtrhávají ještě před rozvinutím a nechají se zavadnout.
Zelený čaj - obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňuje kornatění tepen a odbourávají cholesterol v krvi. Napomáhá prevenci rakoviny. Vitamín E zpomaluje degeneraci buněk, čímž oddaluje stárnutí. Tein obsažený v zeleném čaji osvěžuje tělo i duši, působí mírně a dlouhodobě. Fluor brání vzniku zubního kazu. Zelený čaj obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů, které podporují zdraví.
Černý čaj - čaj se nejdříve sklidí a po zavadnutí lístků probíhá jejich svinování, přičemž buněčné stěny čajových lístků popraskají a uvolní se buněčná šťáva. Pak začíná fermentace - jedná se o biochemický proces, v jehož průběhu se okysličují flavonoly v čaji obsažené, aby výslednému nálevu dodaly výjimečnou chuť. Při fermentaci se mění barva lístků na měděnou, odtud vznikl název černý čaj.
Oolong - jedná se o polofermentovaný čaj,který pochází z Číny a Tchán-wanu. Je to něco mezi zeleným a černým čajem. Tento čaj je ceněn pro svou vůni a delikátní chuť.
Maté - čaj je považován jako účinný zdroj energie při duševní i fyzické vyčerpanosti a utlumuje pocit hladu. Pravidelné popíjení maté působí na organismus omlazujícím efektem.Co je maté ? Cesmína Paraguayská - zelený strom.
Lapacho - čaj je z vnitřní kůry stromu lapacího. Lapacho obsahuje velmi mnoho vitamínů a minerálů, např. katechiny, saponiny, chirony apod. Léčivé účinky Lapacha jsou velmi známé, např. odstraňuje nečistoty z těla, posiluje činnost ledvin, sleziny a jater.Má pozitivní účinky na léčení leukémie , také zabraňuje rozšiřování nádorů. Je opravdu na hodně nemocí a nelze zde vyjmenovat všechny jeho léčivé účinky.
Catuaba jedná se také o kůru stromu z deštného pralesa Jižní Ameriky. Tento čaj podporuje sexuální orgány a působí jako afrodiziakum