Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spánek a sny

1. 4. 2008

Spánek co je to vlastně spánek? Je to určité „období“ života jehož účelem je aby relaxovala centrální nervová soustava a svalstvo člověka. V tomto „období“ tělo nereaguje na vnější podněty, nebo reaguje velmi zřídka.

Spánek se dělí na 2 části REM (rapid eye movement) a nREM (non rapid eye movement) Vědci však poukazují na to, že pravý spánek nastává až v době nREM. REM je pouhá „příprava“ na spánek. V místnosti kde člověk spí by něměli být tikající předměty např: hodiny... Hrozí riziko, že člověk se probudí a je spocený jako by právě běhal, jelikož se jeho srdce přispůsobí tikání. Obvykle když jde člověk spát snižuje se jeho tlak, což způsobuje, že je mu zima. Nedílnou součástí, bez které by se spánek neobešel je sen. Je to mozkem vytvořené představy pro „zkrácení“ doby spánku. Většina lidí si svůj sen ráno nedokáže vybavit a když tak pouze matně.  Sposta lidí spánek podceńuje a je pro ně zbytečný což je velká chyba.

                           Poruchy spánku

Poruchy spánku jsou vážné a většinou nevyléčitelné. Některé jsou způsobené geneticky za jiné si člověk může sám, mohou být také vyvolané psychickými problémy, nebo naopak psychické problémy mohou být vyvolány poruchami spánku.
Př.: Nespavost: je nemoc při které člověk nemůže usnout vůbec, nebo se velmi často budí. Většinou nevyléčitelná.
Přespalost: Člověk spí více než musí. A po zbytek dne je stále unavený. Toto se ani nedá považovat za nemoc, ale je to určitý způsob vyléčitelné poruchy.
Ospalost: Opak Přespalosti. Člověk spí velmi málo. Pozor není to nespavost. Zde člověk usne bez obtíží, ale probouzí se brzy.
A další poruchy, ale tyto jsou asi nějčastější. Člověk by měl spát 7 – 8 hodin poruší-li tyto hodiny může to vést k výše uvedeným poruchám, nebo k psychickým poruchám, či až k zbláznění se.  Je-li člověk ospalý poznáme to na něm samozřejmě. Je unavený a protivný. U přespalosti je to totéž. Dalo by se to definovat také jako myšlení Dětí do cca 7 let a důchodců kolem cca 65 – do smrti.

Dalo by se říct že spánek je nejdůležitější částí dne bez které se prostě neobejdeme a která jestliže jí nebudeme dodržovat nás také může psychicky zničit.

© Tomáš Ondříšek

Převzato z www.volneclanky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář