Francie
Francie
Francie patří mezi největší a nejstarší státy evropy. Je členem EU, NATO a OSN. Vznik samostatného státu se datuje na rok 1958 - a to vznik 5. francouzské republiky. Státní hymnou je Marseillasa a oficiální jazyk je francouzština. Francouzský stát čítá okolo 60 miliónů obyvatel. U obyvatel převládá většinou římskokatolické náboženství. Obyvatelstvo je smíšené převážně s obyvateli z afriky, kde měla francie kdysi své kolonie. Hlavním městem jak jinak je Paříž (2 200 000 obyvatel plus minus) a nejvyžší hory státu jsou Alpy s nejvyžší horou Mont Blanc (4810 m n. m.). Hlavním městem Francie je Paříž.
Jídlo a pití gurmánů:
Francouzské kulinářské umění je vyhlášené po celém světě. Kdo nezná proslulá francouzská jídla typu žabí stehýnka, šneci, mušle, sýry nebo proslulé francouzské víno, které se podává ke každému obědu. Bohužel francouzská kuchyně se za posledních pár let poněkud otřásla v základech. Skvělé přísady si naštěstí své místo uchovaly, což potvrzuje každý městský i vesnický trh. Nicméně malé rodinné restaurace se postupně vytrácejí.
Pokud přijdete v turistické oblasti do restaurace na oběd doba oběda se může protáhnout až na 1,5-2,5 hodiny. Což pro nás české stravníky může být docela zajímavé. Chody se servírují postupně, až všichni dojí daný chod číšník donese další. Počet chodů bývá převážně 3 až 5 někdy i více zvláště v regionální kuchyni. Jídlo nebo pití se platí převážně při odchodu a vůbec nikomu nebude vadit, že nad jednou kávou nebo jedním jídlem strávíte dlouhé hodiny. Francouzi jsou na to docela zvyklí.
Francie je rovněž prfektním místem k ochutnání cizích kuchyní třeba severoafrické, karibské, marocké, thajské, vietnamské, japonské, indické a italské.
Francouzské speciality:
Sýry
existuje přes 400 druhů francouzských sýrů přičemž každým rokem vznikají další. Nejznámější všudypřítomné sýry jsou Brie, Camembert, Roquefort, Reblochon a mnoho variant kozího sýra (chévre). V každém regionu můžeme nalézt i jeden nebo dva místní druhy sýrů a to jsou právě ty klenoty.
Bouillabaisse
šafránem a česnekem ochucená rybí polévka do níž se vhazují kousky ryb, croutons (osmahnuté kousky chleba) a rouille (majonéza s příchutí chilli). Za základ ryby, která patří do polévky, se považuje rascasse což jsou ropušnice. Tato specialita se převážně podává na azurovém pobřeží nejčastěji v okolí Marsaille.
Raclette neboli sýrové fondue
původně pochází z Švýcarska. Ve velké míře je oblíbené u francouzů. Jedná se vlastně o plátek sýra, který se taví (fondue) na speciálním opékacím přístroji v mističce. Podává se s opečeným chlebem, a prakticky jakýmikoliv přílohami převážně to bývají ryby, maso nebo vajíčka ale ji ovoce.
Šneci
jedli jsme je a velmi nám chutnali. Připravují se s petrželí, máslem a nakonec se jemně okoření a osolí. Pak se pouze hodí do trouby na 20-30 minut.
Mušle
v přímořských oblastech dostanete na talíři černé mušle. Ty se vaří ve skořápce na různé způsoby. Nám velmi chutnaly, ale docela slušně z nich smrdí ruce.
Lanýže
velmi drahá specialita chutná jako žampion. Osobně moc nevíme co na nich francouzi vidí.
Crepes
palačinky na mnoho způsobů -ladko, kyselo i slano. Jednou jsme v restauraci ochutnali sladkou palačinku a dostali jsme na velkém talíři dva plátky posypané moučkovým cukrem a natřené marmeládou. Byly velmi dobré, ale s množstvím to už bylo horší. Specialitou jsou gallettes - bretaňské pikantní slané palačinky. Připravují se z pohankové mouky a podávají se s jablečným vínem cidre.
Paříž:
Paříž je hlavním městem Francie. Patří mezi nejkrásnější města na světě. Rozloha města je téměř 87 km2 a počet obyvatel včetně příměstských městeček činí okolo 10 miliónů. Městem protéká řeka Seina, která se větví na mnoho kanálů.
Eiffelova věž:
Věž byla vztyčena u příležitosti Světové výstavy v roce 1889, právě v letech průmyslové revoluce, progresu a vědeckých objevů. Stavba trvala dva roky. Architektura utrpěla radikální přeměny: sklo, železo a ocel se staly novými stavebními materiály, vhodnější pro odlehčení všech budov, které byly stále dynamičtější a modernější. Osobnost inženýra definitivně nahradila architekta. V tomto případě se jednalo o inženýra Gustava Eiffelka, který navrhl tuto mimořádnou stavbu. Eiffelovka věž představuje předstih budoucnosti a příští objevy člověka. Je vysoká 320 metrů, tvoří ji propletení 15.000 kovových kusů svářených dohromady. Je těžká 7.000 tun, podepřena čtyřmi pilíři s betonovými základy. Věž je rozdělena na tři poschodí: první v 57 metrech, druhé ve 115 metrech a třetí ve 274 metrech. V jasných dnech s dobrou viditelností můžeme dohlédnout až do dálky 70ti kilometrů.
Pod Eiffelovou věží se rozprostírá zeleň Champs-de-Mars, která byla v minulosti vojenskou oblastí a poté přebudována na zahradu. Během Ancien Régime a Velké francouzské revoluce zde proběhlo mnoho oslav.
Notre-Dame:
Chrám Notre Dame stojí na ostrově Ile de la Cité v Paříži. Původně na tomto místě stál římský chrám a poté raně křesťanská bazilika St.Etienne. Stavba byla zahájena v roce 1163 (biskupem Maurice de Sully) a po 182 letech, v roce 1345, dokončena. Patří mezi skvosty středověké architektury hlavně pro svůj unikátní přechod od pozdně románské ke gotické architektuře. Průčelí je zdobeno četnými sochami. Výška věží je 69 m. Místo korunovací králů a královen, Napoleon si korunu dokonce sám nasadil.
Louvre:
Palácový komlex se začal stavět na začátku 13 stol. Sloužil chvíli jako císařská rezidence, později byl přestavěn na renesanční sídlo a na přelomu 17. stol. byl Louvre opuštěn. Až císař Napoleon začal rozsáhlou rekonstrukci, která skončila až za vlády Napoleona III.
Komentáře
Přehled komentářů
tvuj blog je hezky kdykoluv když vidím výtězný oblouk, eifelovu věž,noterdam nebo sakreké tak si vzpomenu na paříž a sice krátký ale noc hezký pobyt v ní díky že jsmi ho také připoměla
paříž
(valentýnka, 17. 10. 2009 11:07)