Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požáry

9. 3. 2009

Červen 1947

 V dopoledních hodinách v čase sušení sen začalo hořet v místním hostinci. Místní hovoří o úmyslu. Z tohoto místa se plameny rozšířily na půdu, kde bylo uloženo seno, které vzplálo a poté se vzňal celý krov, jenž se zbortil. Z celého objektu hospody a stodoly zbyly jen holé stěny a spoušť. Žhář nebyl  nikdy vypátrán. Příčinu vzniku se se nepodařilo zjistit. Místní hovoří o úmyslném založení, ale není to podloženo důkazy.
 

Zajímavost

Na stavbu nové hospody se skládali lidé nejen z Týnce, ale i z okolních vesnic. Nová hospoda k plné spokojenosti funguje v Týnci dodnes.

 

 Rok 1957

Od úderu blesku bylo zapáleno stavení č.p. 42. Stavení se nepodařilo zachránit a zbyly z něj jen obvodové  stěny.

 

Květen 2005

V poledních hodinách byl spatřen dým stoupající z pole za vsí. Stoh balíků a volně ložené slámy byl v plamenech. Neprodleně po zjištění požáru byl vyhlášen sirénou na hasičárně poplach. Týnečtí hasiči okamžitě vyjeli s avií a přívěsným vozíkem PPS 12, k rybníku s názvem „Horejšák“, který se nachází zhruba 300 m od stohu. Z vozíku bylo vyndáno přenosné čerpadlo PS 12, které bylo odneseno k rybníku. Po napojení sacího a dopravního vedení k čerpadlu byla zahájena doprava vody ke stohu. V té chvíli již k požářišti přijížděla směna profesionálních hasičů z Horažďovic s cisternovou stříkačkou. Velení zásahu bylo předáno veliteli profesionálních hasičů, který poté rozhodl, že se sláma nedá zachránit, a stoh se nechá vyhořet. Nicméně je potěšující, že v té době již byla ke stohu přivedena voda z rybníku a v případě potřeby se mohly doplňovat cisterny, čímž naše SDH splnilo svoji povinnost.  Cisterny byly na místě již čtyři. Stoh se nechal vyhořet, přičemž se u něj postupně střídali hlídky, které měli k dispozici jednu cisternu, v případě potřeby dalšího zásahu. Druhý den bylo provedeno dohašování spáleniště. Stoh byl zřejmě zapálen úmyslně.

Zajímavost

V době vzplanutí stohu mělo soutěžní družstvo mužů na návsi u "Dolejšáku" trénink na okrskovou soutěž. Z tohoto místa nebyl požár ještě dobře viditelný, jelikož se stoh nacházel za vsí. První oheň spatřili manželé, kteří jeli se svým vozem z Břežan. Požár nejprve nahlásili na HZS a poté dojeli do Týnce. Na návsi si nás povšimli a se slovy: "Vy si tady cvičíte a za vsí vám hoří" nás dokonale zaskočili. Pak již události nabrali patřičný spád.

Tisková zpráva HZS Plzeňského kraje

K požáru stohu slámy o rozměru 65 x 15 metrů, majitel Agrospol Malý Bor a.s., v Týnci u Horažďovic vyjížděli v sobotu po sedmnácté hodině profesionální hasiči z Horažďovic a dobrovolní hasiči z Malého Boru, Nalžovských Hor a Horažďovic. Ve stohu byla sláma ze dvou třetin volně naskladněná a jednu třetinu tvořily velké rolované balíky. Stoh byl v době příjezdu hasičů zcela zachvácen požárem. Po vyhodnocení situace, že požár neohrožuje okolí a domluvě s vedením zemědělské společnosti bylo rozhodnuto, že se znehodnocená sláma nechá po rozebrání stohu vyhořet. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Příčina požáru se šetří.

 

Březen 2009

Dne 7. 3. 2009, cca ve 22.10 hodin, byla na mobilní telefony členů zásahové jednotky SDH v Týnci doručena zpráva o požáru rodinného domu v Týnci. Tyto zprávy rozesílá informační systém HZS Plzeňského kraje, vždy příslušným jednotkám HZS (jinou formou) a dobrovolných hasičů dotčených danou událostí. Na místo požáru jako první z naší jednotky vyrazil starosta sboru, který byl informován souběžně s jednotkou HZS a JPO 3. Zhruba ve stejnou dobu již na místo přijíždí jednotka HZS Plzeňského kraje s lokací v Horažďovicích.

Obrazek

Bylo zjištěno, že ohněm je zachvácena kotelna ve sklepě rodinného domku. Uvnitř byly pozorovány plameny a hustý dým. To již na místo dobíhají další naši členové. Ze zásahového automobilu CAS 24 K Liaz, se kterým přijela směna horažďovických profíků, je natažena hadice D s proudnicí. Do prostoru sklepa s touto hadicí vstupují členové jednotky HZS Horažďovice, kteří použili dýchací přístroje.

Obrazek

Na místo již mezitím přijíždí jednotka dobrovolných hasičů z Malého Boru, která je zařazena do JPO 3. Nedlouho po ní přijíždí i jednotka SDH Horažďovice. Obě jednotky jsou vybaveny automobily CAS 32 T 148. Horažďovičtí navíc ještě přivážejí další hasiče s VEA ARO 328 a maloborští s DA 12  AVIE. Požár se daří pomocí jednoho proudu zdárně uhasit. Před místnost kotelny je poté umístěn přetlakový ventilátor, pomocí kterého je místnost zbavena kouře. Tento ventilátor se pak ještě umisťuje před vstupní dveře objektu a objekt je tím zcela odkouřen. Na místo již dorazili i policisté a vyšetřovatel hasičů.

Jednotka HZS Horažďovice dojela na místo události ve velice krátkém časovém intervalu. Její práce byla sehraná a pro laiky, ale i pro běžného člena SDH velice poučná.

Obrazek

 

 
 

 


Portrét