Na této stránce vám chci nabídnout své oblíbené recepty na jídla, která rád vařím a sám si je vymýšlím nebo spíš sestavuji podle toho, co je zrovna doma k dispozici za suroviny. Vždy si k vaření pustím nějakou oblíbenou hudbu a pak už to jde samo. Uvedené recepty jsou většinou v množství pro 2 dospělé osoby. Jsou to jídla, která určitě mohou prospět našemu zdraví. Tak je také vyzkoušejte a nebo na konci stránky přidejte vlastní recept :-)
HLÍVA SE ZELENINOU - výborné, rychlé a zdravé jídlo
Suroviny: 500g čerstvé hlívy, 4 mrkve, 2 cibule, 6 stroužků česneku, olej, sůl a sojová omáčka.
Postup: Hlívu, mrkev, česnek a cibuli nejprve očistíme a poté na drobno nakrájíme. V pánvi rozehřejeme olej a zpěníme cibuli. Přídáme mrkev a chvíli restujeme. Poté přidáme hlívu a počkáme až pustí vodu. Nechváme jí trochu odpařit a přidáme plátky česneku. Dochutíme kvalitní sojovou omáčkou a dle potřeby ještě dosolíme.
Varianty: Do směsi můžeme přidat i pár zelených fazolek a hotové jídlo dozdobit sekanou čerstvou petrželkou. Sojovou omáčku bychom měli vybírat kvalitní, která neobsahuje glutamát. Vyplatí se za ní trochu připlatit.
A už jste někdy vyzkoušeli pomoc andělů?
Andělé nabízejí naději na uzdravení a klid v duši.
ZAPEČENÁ BROKOLICE - vhodné i pro diabetiky, bez tuku
Suroviny: 1 brokolice, 2-3 rajčata, 4 vejce, 150g tvrdého sýra, polévkové koření, bylinky
Postup: Brokolici rozdělíme na menší růžičky, opláchneme a podusíme pod pokličkou asi 10 min ve 2 dcl vody. Přisypeme lžičku polévkového koření (použijte nejlépe variantu bez glutamátu). Mezi tím si zapékací misku vyložíme pečícím papírem a dáme rozehřát troubu. Do zapékací misky rozložíme čtvrtky rajčat a přidáme podušenou brokolici. Zalijeme rozšlehanými vejci s bylinkami a navrch poklademe plátky sýra nebo posypeme sýrem strouhaným. Pečeme v troubě naplno asi 15 minut. Toto množství vystačí pro 2 osoby jako samostatné jídlo nebo pro 3-4 osoby jako příloha k rybě nebo grilovanému masu. Vše máte do půl hodiny hotové a je to výborné.
Varianty: Stejným postupem lze připravit zapečený květák. Do zapékací misky je také možné podle chuti přidat i kousek nakrájené libové šunky a nebo pár žampionů.
POHANKOVÉ RIZOTO - rychlá a chutná večeře
Suroviny: 100 g pohanky, 2 kostky bujonu, cibule, sáček mražené zeleniny, bylinky, olivový olej
Postup: Pohanku povaříme dle návodu na sáčku s 1 kostkou bujonu. Mezi tím si na hlubší pánvi orestujeme na trošce olivového oleje pokrájenou cibulku. Přidáme lehce rozmraženou zeleninovou směs a přidáme trochu vody a druhou kostku bujonu bez glutamátu. Asi 10 minut podusíme pod pokličkou do změknutí. Poté odkryjeme, necháme odpařit přebytečnou vodu a smícháme s připravenou pohankou. Podáváme buď jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Varianty: Pohankové rizoto může chutnat pokaždé trochu jinak, záleží na druhu použité zeleninové směsi, případně dalších bylinek. Navrch můžeme posypat strouhaným sýrem.
RYBA SE ZELENINOU - lehké a zdravé jídlo
Suroviny: 2 filety ryby pangasius, 4 bílé papriky, 250g žampionů, 2-3 rajčata, olivový olej, cibule, česnek, univerzální kořenící směs, oblíbené bylinky, sůl a pepř
Postup: Zapékací misku vyložíme pečícím papírem. Oba rybí filety z obou stran lehce potřeme olivovým olejem a ochutíme drceným nebo granulovaným česnekem, oblíbenými bylinkami, lehce osolíme a opepříme. Vložíme do zapékací misky a dáme do rozehřáté trouby na 15 minut péct na vyšší výkon. Mezi tím si na hlubší pánvi na dvou lžících olivového oleje zpěníme cibuli a stroužek česneku. Přidáme na hrubší kostky nakrájené papriky a žampiony a asi 5 minut dusíme. Ochutíme trochou univerzálního koření bez glutamátu a dle potřeby přidáme asi deci vody. Poté přidáme nahrubo pokrájená rajčata a ještě pár minut dusíme, aby změkla. Tím máme hotovou zeleninovou přílohu k upečené rybě. Opět rychlý recept a jídlo, po kterém zůstanete štíhlí a zdraví.
Varianty: Tento recept lze připravovat s jakoukoliv jinou vaší oblíbenou rybou nebo rybím filé. Kdo raději hutnější přílohu, může do receptu přidat i na drobno pokrájenou bramboru nebo do hotové směsi zamíchat rozšlehané vajíčko a vznikne něco jako lečo.
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA - skvělá pro redukční nebo diabetickou dietu
Suroviny: hlávka květáku, zeleninový bujon, 200g žampionů, česnek, kmín
Postup: Do hrnce s vodou dáme vařit na hrubší kostky pokrájenou hlávku květáku. Přidáme 2-3 kostky zeleninového bujonu bez glutamátu (Wirzl nebo Vitana Natur) dle množství vody a velikosti květáku. Mezi tím si v hmoždíři rozdrdíme čajovou lžičku knínu a tři větší stroužky česneku. Přidáme je ke květáku. Zatímco květák necháme vařit asi 10 minut, pokrájíme si na drobno žampiony. Uvařený květák ponorným mixerem rozmixujeme, ale jen tak, aby se polévka zahustila a zároveń zůstaly i větší hrudky květáku. Poté přidáme žampiony a ještě asi 5 minut vaříme. Polévku můžeme ještě dochutit solí a podáváme
Varianty: Na polévku lze použít i mletý kmín a práškový česnek. Čerstvé suroviny ale zajistí vynikající chuť. Komu by se polévka ještě zdála příliš řídká, může do ní ještě zamíchat jedno rozšlehané vejce. Na dochucení lze také použít pár kapek kvalitní sojové omáčky bez glutámátu. Já mám rád s houbovou příchutí značky Pantai.
DÝŇOVÁ POLÉVKA - vynikající a zdravá do podzimních dní
Suroviny: dýně hokaido, kuřecí bujon, smetana, dýňová semínka, pepř a sůl
Postup: Dýni hokaido důkladně omyjeme, rozpůlíme a vyndáme dužinu s jadýrky. Dýni nakrájíme na menší kostky i s umytou slupkou. Dáme vařit do hrnce s vodou a přidáme 2-3 kostky kuřecího bujonu bez glutamátu (množství vody i počet kostek záleží na velikosti dýně). Vaříme asi 20 minut. Uvařenou dýni rozmixujeme a podle potřeby ještě přidáme vodu, aby polévka nebyla extrémně hustá. Do hotové polévky zamícháme asi 2-3 lžíce smetany pro zjemění a dochutíme solí a pepřem. Na talíři dozdobíme troškou vyloupaných dýňových semínek.
Varianty: Dýni můžeme také nejprve trochu orestovat na olivovém oleji s pokrájenou cibulkou a dvěma stroužky česneku a poté přidat vodu a bujon. Pokud nemáme v lednici smetanu, můžeme na zjemnění použít i sušenou smetanu do kávy.
BROKOLICOVÁ POLÉVKA JINAK - skvělá pro štíhlou linii
Suroviny: 1 brokolice, 3 bílé papriky, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 1 cibule, olivový olej, zeleninový bujon, pepř a sůl
Postup: V hrnci na dvou lžících olivového oleje spěníme nakrájenou cibulku a česnek. Přidáme na menší kousky rozdělené růžičky brokolice, na kostičky pokrájené papriky a zalijeme odpovídajícím množstvím vody. Přidáme dle množství vody zeleninový bujon bez glutamátu, asi 2-3 kostky (Wirzl nebo Vitana Natur). Vaříme cca 5 minut. Poté přidáme na kostičky pokrájená rajčata a vaříme dalších 5 minut. Rozvařená rajčata nám polévku trochu zahustí. Na závěr ještě můžeme dochutit solí a pepřem nebo čerstvými bylinkami. Polévka je výborná, zasytí a vy po ní nepřiberete. Můžete jí sníst kolik chcete.
Varianty: Polévky zahušťuji také tím, že část odebrané polévky rozmixuji na pyré nebo přímo v hrnci ponorným mixérem a nebo lze přidat rozšlehané vejce. Je zbytečné přidávat kalorické zavářky nebo nudle.
RYCHLÝ a ZDRAVÝ DEZERT - plný vitamínů a vlákniny
Suroviny: 500g přírodního jogurtu, 2 jablka, marmeláda bez přidaného cukru, dýňová semínka, otruby, skořice
Postup: Omyjeme a na kostičky nakrájíme jablka a rozdělíme do 2-3 misek. Poté v jiné misce smícháme celý kelímek přírodně zrajícího jogurtu (např. Holandia), 2 lžíce marmelády bez přidaného cukru, trochu otrub a skořice dle chuti. Hotovou směs rozdělíme do misek na připravená jablka, navrch posypeme dýňovými semínky a můžeme podávat. Je to hotové za pár minut a velmi chutné. Navíc vám to dodá probiotika, vitamíny a potřebnou vlákninu. Je to vhodné také jako zdravá a rychlá snídaně.
Varianty: Tento rychlý dezet lze připravovat z jakéhokoliv čerstvého sezonního ovoce, například s jahodami, třešněmi, švestkami nebo v zimě s mandarinkou či ananasem nebo banánem. Do jogurtové směsi je dobré přimíchat také asi 2-3 lžíce rozmixovaných lněných semínek.
ZDRAVÝ OVOCNÝ NÁPOJ - pro skvělý začátek nového dne
Suroviny: grep, pár mandlí nebo jiných oříšků, lněné semínko
Postup: Grep oloupeme, ale jen tak, abychom zachovali co největší množství bílé hmoty pod slupkou. Obsahuje totiž nejvíce výživných látek. Nakrájíme ho na menší kousky a vložíme do mixéru. Přídáme hrsku mandlí nebo jiných oříšků a polévkovou lžíci lněných semínek. Vše důkladně rozmixujeme. Vznikne nám hustá kaše, kterou můžeme dle libosti naredit vodou. Celkem by nám ale z jednoho grepu mělo tímto způsobem vzniknout asi půl litru hodnotného nápoje, který obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Pijeme ráno nalačno. Hustější konzistence hotového džusu navíc dobře zasytí. Je to rozhodně lepší než pít kupované džusy.
Varianty: Stejný nápoj můžeme připravit i z jiných druhů ovoce, které máme rádi nebo má zrovna sezonu. Ty ale mohou obsahovat zbytečně mnoho cukru. V období chřipek doporučuji do mixéru přidat i stroužek česneku. Jeho chuť i vůně se v hotovém koktejlu úplně ztratí, ale pomůže vám skvěle podpořit imunitu. Grep navíc pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a česnek zase vysoký krevní tlak.
POHANKOVÝ KUBA - jeho trochu zdravější varianta vánočního pokrmu
Suroviny: 500g hnědé pohanky, 2 bujonové kostky, 1 velká cibule, 50g sádla, hrst sušených hub, palička česneku, kmín, majoránka, pepř a sůl
Postup: Pohanku uvaříme dle návodu na obalu v bujonu bez glutamátu (Wirzl nebo Vitana Natur). Mezi tím namočíme sušené houby, aby změkly. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme česnek utřený se solí a okapané změklé houby. Vše smícháme s uvařenou hnědou pohankou (zůstává sypká), přidáme koření a dle potřeby ještě přisolíme. Zapékací misku vyložíme pečícím papírem, vložíme připravenou směs a dáme na pár minut zapéct do předem vyhřáté trouby. Hotové můžeme podávat s kyselou okurkou a nebo zelím.
Varianty: místo pohanky můžeme použít i špaldovou pšenici a sádlo lze nahradit rostlinným olejem. Výsledek, ale ztrácí chuť. Myslím, že v tomto případě trocha sádla nevadí. Na takové množství pokrmu ho není zas tak mnoho.
POKUD MÁTE TAKÉ NĚJAKÉ DOBRÉ A HLAVNĚ ZDRAVÉ RECEPTY, MŮŽETE SE O NĚ PODĚLIT S OSTATNÍMI. PŘEDEM DĚKUJI ZA VAŠÍ INSPIRACI. JIRKA
Komentáře
Přehled komentářů
Dáme vařit brambory, ke konci k nim přidáme dovařit nakrájenou cuketu, a pár stroužků česneku. Sojové nudličky namočíme, přidáme nadrobno nakrájený anebo prolisovaný česnek, kari , mletý zázvor a pepř , podusíme přiměřeně-podle návodu , ke konci přidáme medvědí česnek. Dohromady je to chutné i zdravé jídlo a dá se to jíst i studené....tedy mě to nedělá potíže:-)
dobre jidlo
(patrik, 5. 5. 2013 10:31)
uz dobry měsíc žiju podle teto stravy je dobra a vyzivna . :)
potrebuji pomoct neznate nekdo mistra reiki v okoli Nachoda??
dobrá práce
(Štěpa, 8. 12. 2012 22:08)Moc se mi líbí tato stránka :) já osobně jsem na prvním stupni a změnilo mně to život k lepšímu,rád pomáhám druhým .) už se nemůžu dočkat druhého stupně.Krásně si všechno vysvětlil a popsal :)
Skvělý chléb
(dobreazdrave.cz, 11. 11. 2012 23:21)
Příprava propuštěného másla, jak ji popisuji já, je převzata z knih o Ájurvéda. Ten postup má svou logiku.
http://dobreazdrave.cz/prepustene-maslo/
Těstoviny s omáčkou
(lennyskaa, 28. 9. 2011 17:17)Uvaříme si jakékoliv těstoviny. Omáčku si připravíme tak,že do mixéru vložíme rajčata,mléko (můžeme přidat tavený sýr) cibuli,česnek a rozmixujeme. Množství podle chuti. Omáčku vylijeme na pánvičku nebo do kastrolku a můžeme zahustit rýžovou kaší. Těstoviny si dáme na talíř,nebo nasypeme do omáčky. A do toho si na kousky nakrájíme čerstvou zeleninu,např. rajče,cibuli,okurek,papriku,prostě na co máme chuť :) Můžeme nastrouchat tvrdý sýr.
zivot ci smrt v potrave
(Standa, 25. 5. 2011 7:32)
Ahoj Jiriku ve strucnosti bych te chtel odkazat na vitarianstvi,ktere je zdrojem zivota v te nejcistsi podobe,kterou jsem po letech patrani nalezl. "TESTOVANO NA VLASTNIM TELE " :-) prosim never mi,prosim zjisti si sam,jak to funguje.Jsi uzasnym zdrojem mnoha informaci,ktere pritahuji dalsi uzasne lidicky a timto je muzes nasmerovat k jeste vetsi dokonalosti.Verim,ze se brzy setkame,zkontaktoval jsem skolu tai chi v Holesovicich a verim,ze ji budu navstevovat.
P.S. - muj blizky pritel s 1.stupnem reiki,reagoval na zmenu stravovani velmi pozitivne,vice vnima energii a lepe se mu s ni pracuje.S pozdravem Standa
Cizrna se špenátem
(Iveta, 4. 5. 2011 13:27)Den předem namočenou cizrnu uvaříme, propláchneme a promneme, čímž ji zbavíme slupek. Smícháme se špenátovým protlakem (lépe z nakrájených listů) podušeným na cibulce, dokořeněným solí a česnekem, přidáme pepř či koření dle své chuti a sýr (Tofu, ale i Cottage je skvělý). Může sloužit jako příloha k masu, ale také s celozrnným chlebem jako hlavní jídlo. Dobrou chuť!:-)
Cuketovo-bramborová kaše so sojovými nudličkami
(Dana, 23. 5. 2013 12:57)