Jdi na obsah Jdi na menu

Mořské pyramidy

8. 2. 2007

Obrazek

Za pyramidami nemusíme pouze do Egypta, ale jedno z pyramidových měst můžeme nalézt i v moři. Musíme, ale zavítat do Tichomoří jižně od Japonska, asi šedesát kilometrů od Okinawy. Byly tady nedávno objeveny dobře zachovalé zbytky dvou pyramidových měst. Potápěči tehdy zjistili, že pyramidy tvoří rozsáhlou soustavu na sebe navazujících obdélníků, čtverců a kruhů. I přes silné mořské nánosy se daly dobře rozeznat jednotlivé schody staveb, které jsou někdy dlouhé i 80 metrů.

Celý komplex, ale nemusíme pouze vidět ve vodě. Ta je v těchto místech velice čistá a tak jej můžeme shlédnout i ze vzduchu. Základy pyramid se totiž nacházejí  pouhých 25 metrů pod mořem a nejvyšší bod je 5 metrů pod hladinou.

ObrazekKameny jsou podobné těm, které se užívaly u egyptských pyramid, a jejich stáří se odhaduje na 7000 až 9000 let. Stavby mají také velmi podobný styl s pyramidami, které byly nalezeny nedaleko ostrova Okinawa, o kterých nikdo neví, kdy byly postaveny. Místní lidé jim říkají Moai, což je název pro kamenné sochy na Velikonočních ostrovech. Aby těchto záhad nebylo málo, byla nedávno objevena na ostrově Honšu miniaturní kopie egyptské pyramidy v Gíze, která je celá vytesaná do jednoho žulového kamene. Pyramida je vysoká necelé tři metry a podle staré legendy se v ní nachází černý had, který jako symbol nemá v Japonsku žádnou tradici.

Co všechno v sobě ukrývají záhadné stavby této planety, to je pro nás nadále velkým tajemstvím.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář