Jdi na obsah Jdi na menu

Smích jako lék

15. 4. 2007

Od dávnověku je známo, že veselá mysl a radost příznivě působí na duševní stav každého člověka a doušek přirozeného spontánního smíchu má blahodárné účinky na lidský organizmus. Především proto, že příznivě působí na plíce, pročišťuje dýchací cesty, podněcuje zdravé emoce, odstraňuje nahromaděné nervové napětí a přebytečnou energii. Pomáhá překonávat různé životní nezdary, a co je nejdůležitější, zpříjemňuje život. Proto mnozí lékaři začali doporučovat humor jako lék.

Obrazek

Nejen jeden z nejvýznamnějších jogínů minulého století, Sami Satyananda Saraswati, ale i četní známí lékaři tvrdí, že účinek zdravého smíchu se vyrovnává józe. Při smíchu se totiž střídavě napínají a uvolňuji určité svaly, které blahodárně působí na dýchaní.

Smích podporuje tvorbu a vylučování katecholaminů – adrenalinu, noradrenalinu, dopaminu – hormonů, které zase podporují vylučování endorfinů – látek působících na organismus jako sedativa a antidepresiva. Léčba smíchem není nic nového. To potvrzuje nejen známý slogan: veselá mysl, půl zdraví – ale i zkušenost takových osobností jako byl Hippokrates, Galen, Avicenna, Freud a další.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář