Jdi na obsah Jdi na menu
 


Star Trek The Next Generation postavy

Kapitán Jean-Luc Picard

Kapitán Picard má za sebou dlouholeté zkušenosti s velením, 22 let zkoumal s vesmírnou lodí Stargazer nezmapované části vesmíru. Při jedné misi zahynul jeho přítel Jack Crusher, manžel doktorky Crusherové, když Picardovi zachraňoval život. Jean-Luc se narodil ve Francii a v mládí byl trochu divoký, při rvačce s Nausicaanem dostal ránu nožem do srdce a má ho od té doby umělé. Nyní však upřednostňuje logický přístup a jemnou diplomacii a daří se mu problémy i potenciální střety řešit nenásilnými metodami. Také naslouchá názorům vyšších důstojníků, se kterými se často radí. Osobní odvaha mu však nechybí. Jeho vášní jsou archeologie a staré knihy. A ve své pracovně chová rybičku.

Sir Patrick Stewart

Patrick Stewart se narodil v dělnické rodině v anglickém Yorkshiru v roce 1940. V patnácti odešel ze školy a začal pracovat jako novinář, ale současně hrál amatérské divadlo, takže nestíhal, a tak si občas reportáže vymýšlel. Zaměstnavatel mu dal ultimátum - buď práce, nebo herectví. Patrick si zvolil to druhé. Od roku 1966 do roku 1982 byl členem Královské shakespearovské společnosti a zahrál si mnoho velkých divadelních rolí. Také jsme ho mohli vidět v seriálu Já, Claudis a ve filmech jako Excalibur a Duna Davida Lynche. Na shakespearovském semináři na jedné kalifornské univerzitě si ho všiml producent Star Treku a pozval ho na konkurz na roli kapitána Picarda. Díky této úloze se proslavil po celém světě a TV Guide ho v roce 1992 zvolil nejvíce sexy mužem v televizi, což ho vzhledem k jeho věku a plešatosti nejen překvapilo, ale také potěšilo. Pět epizod Nové generace i režíroval a po konci série neměl o role nouzi. Hrál shakespearovské role na Broadwayi, kapitána Achaba v televizním filmu Moby Dick a profesora Charlese Xaviera ve slavné sérii filmů X-Men. S Davidem Tennantem se objevil v Hamletovi, s Ianem McKellenem v Čekání na Godota. Z prvního manželství má dvě děti. Jeho druhou ženou se stala producentka Star Treku Wendy Neuss, ale po třech letech se rozvedli. Letos ho královna Alžběta II. povýšila do rytířského stavu za přínos umění. Kromě herectví se věnuje i práci rektora univerzity v anglickém Huddersfieldu.


Komandér William T. Riker

Will Riker je muž na svém místě, a i když chtěl původně překonat rekord kapitána Kirka a stát se nejmladším kapitánem Hvězdné flotily, služba na Enterprise D mu tak vyhovuje, že povýšení několikrát odmítl. Bere velice vážně svou pozici prvního důstojníka a stará se, aby se kapitán nedostával do nebezpečných situací. Proto vede většinu výsadků a misí sám. Narodil se na Aljašce a po smrti matky ho vychovával otec, se kterým má velice komplikovaný vztah. Po úspěšném zakončení akademie sloužil na několika lodích a jednu dobu i na planetě Betazed, kde měl intenzivní poměr s Deannou Troi. Má rád jazzovou hudbu, hraje na trombon a umí dobře blufovat v pokeru.

Jonathan Frakes

Narodil se v Pensylvánii a studoval psychologii na tamní univerzitě i na Harvardu. Když se přestěhoval do New Yorku, než se mu podařilo získat role na Broadwayi, živil se jako číšník a stěhoval nábytek. Po přesunu do Los Angeles začal hrát v mnoha televizních projektech. Znát ho můžeme třeba z minisérie Sever a jih. Při jejím natáčení se zamiloval do herečky Genie Francis, kterou si vzal. Mají spolu dvě děti. Během Nové generace začal režírovat a natočil osm epizod. Šlo mu to tak dobře, že pod jeho taktovkou vznikly i dva filmy s posádkou Nové generace - První kontakt a Vzpoura. První kontakt byl dokonce nominovaný na čtyři Oskary. Dodnes režíruje různé seriály (např. Dům loutek, Castle na zabití nebo V), hraje ve vedlejších rolích a učí režii na univerzitě v Maine.


Nadporučík Data

Vědecký a operační důstojník Data je unikát. Není totiž člověk, ale uměle sestrojený android. Mnoho příběhů se proto věnuje otázce, nakolik je plnohodnotnou živou bytostí a nakolik strojem. Původně se myslelo, že za Datovým vznikem stojí nějaká vyvinutější rasa. Po objevu jeho dvojčete Loreho se ukázalo, že ho stvořil kybernetik Dr. Noonien Soong. Má nadlidskou sílu a obrovskou kapacitu pozitronového mozku, ale nebyly mu dány do vínku emoce, proto se snaží pochopit a napodobit ty lidské. Má problém porozumět humoru, stará se o kocoura Flíčka a Tasha Yarová zjistila, do jaké míry je plně fyzicky funkční.

Brent Spiner

Brent se narodil v texaském Houstonu a na střední škole se díky podpoře profesora Picketta začal věnovat herectví. V 80. letech získal různé televizní role, ale nejpopulárnější se stal jeho android Data v Nové generaci. Známá je i jeho role doktora Brackishe Okuna ve Dni nezávislosti. Rád zpívá, hraje v muzikálech, a dokonce vydal album Ol' Yellow Eyes is Back, kde doprovodné vokály zpívají jeho kolegové ze Star Treku. V roce 2000 se objevil jako předek Datova tvůrce Arik Soong v seriálu Star Trek: Enterprise.


Geordi La Forge

Šéfinženýr Geordi La Forge je od narození slepý, ale díky pokročilému přístroji VISOR vidí. Jenže trochu jiné věci než ostatní lidé. Zpočátku měl na starost řízení lodi, prokázal však také značné technické dovednosti, proto ho kapitán povýšil a jmenoval šéfinženýrem. Byla to moudrá volba, protože dokáže dostat loď ze  zapeklitých situací. Geordi si nejvíce rozumí s Datem a často si v simulátoru hrají na Holmese a Watsona.

LeVar Burton

Celým jménem Levardis Robert Martin Burton jr. se narodil na americké základně v Německu, kde sloužil jeho otec. Ve třinácti vstoupil do katolického semináře, aby se stal knězem, nakonec se ale radši dal na herectví. Proslavila ho role mladého Kunta Kinteho v minisérii Kořeny, za kterou získal nominaci na Emmy. Od roku 1983 do roku 2006 produkoval a uváděl dětský pořad Reading Rainbow, který motivuje děti ke čtení.  Kromě Star Treku se objevil v mnoha dalších rolích a také často režíruje. Je dobrý v pokeru, dokonce se účastnil světového turnaje.


Deanna Troi

Lodní poradkyně Deanna Troi má napůl lidský a napůl betazoidský původ. Betazoidé jsou rasa využívající telepatii, ale Deanna ji zdědila jen v omezené míře a má spíše empatické schopnosti. Dokáže vycítit emoce, lži i nepřátelské myšlenky, a proto často radí kapitánovi při jednáních s cizími rasami. Vystudovala psychologii a stará se o duševní blaho celé posádky. Miluje čokoládu a s prvním důstojníkem Willem Rikerem ji pojí silné citové pouto z minulosti.

Marina Sirtisová

Marina se narodila v Londýně řeckým rodičům, kteří nechtěli, aby se věnovala herectví. Přesto se tajně přihlásila na školu Guild Hall a postupně získala role v anglickém divadle i televizi.  Původně se ve Star Treku ucházela o roli bezpečnostní důstojnice jménem Macha Hernandezová a Denise Crosbyová o roli lodní poradkyně Deanny Troi. Producenti ale rozhodli, že herečkám role prohodí. Z Machy se stala Tasha Yarová. V den, kdy Marina roli Deanny získala, už balila na cestu zpátky do Británie, protože jí vypršelo vízum. S Deannou má podle vlastních slov společnou jen lásku k čokoládě, její milé a vstřícné chování nezvládá. V roce 1992 se vdala za rockového hudebníka Michaela Lampera. Marina navštívila fanoušky v Praze v roce 2007.


Poručík Worf

Klingon jako člen posádky můstku federační lodi, to je velká změna oproti původnímu Star Treku, kde byli agresivní Klingoni úhlavními nepřáteli Federace. Worf přišel v dětství o rodinu při útoku Romulanů na kolonii Khitomer a adoptovali ho běloruští manželé Rozhenkovi. Stal se prvním Klingonem, který kdy vystudoval Hvězdnou akademii. Po Tashe Yarové se stal hlavním bezpečnostním důstojníkem lodi a časem i taktickým.

Michael Dorn

Michael Dorn vyrostl v Pasadeně jen pár minut od Hollywoodu. Od mládí hrál v několika rockových kapelách, věnoval se modelingu a herectví. Byl prvním z herců z Nové generace, který se objevil v celovečerním Star Treku. V šestém filmu s původní posádkou Neobjevená země si zahrál Worfova dědečka. Ani po skončení Nové generace roli neopustil, Worf přešel na stanici Hluboký vesmír 9. Celkem se tedy ve Star Treku objevil 279x, což je herecký rekord. Rád létá a svému letadlu říká „moje vesmírná loď".


Tasha Yarová

Tasha  prožila drsné dětství jako sirotek na planetě Turkana IV. Naučila se tu přežít v těžkých podmínkách a bránit sebe a sestru před gangy násilníků. V patnácti utekla a po vystudování Hvězdné akademie zúročila své zkušenosti jako hlavní bezpečnostní a taktický důstojník lodi. Její ráznost a přímočarost v boji se zlem se jí nevyplatily při záchranné misi na planetě Vagra II.

Denise Crosbyová

Denise je vnučkou slavného Binga Crosbyho. Zvolila si nejen hereckou kariéru, ale navíc i modeling. Když získala roli Tashy v Nové generaci, záhy usoudila, že její herectví nedostává tolik prostoru, kolik by si zasloužilo, a během první série odešla. Pak ji to však mrzelo, tak se ještě několikrát vrátila v epizodní roli. Jinak jsme ji mohli zahlédnout třeba v seriálech Lois a Clark, Akta X, Dexter, Sběratelé kostí a ve filmech jako Jackie Brownová nebo Drtivý dopad. Natočila dva dokumenty o fanoušcích Star Treku - Trekkies a Trekkies 2 - a v Praze byla v roce 2008. Je vdaná za Kena Sylka a má syna Augusta Williama.


Doktorka Beverly Crusherová

Beverly je matka Wesleyho a vdova po Jacku Crusherovi, blízkém příteli kapitána Picarda. Jack pod ním sloužil na Stargazeru a zahynul při výsadku, což si Picard klade za vinu. Navíc ho Beverly vždycky přitahovala, takže měl zpočátku s jejich společnou službou na jedné lodi trochu problémy. Dokázali to ale překonat a mají blízký vztah na platonické úrovni. Beverly je velice schopná lékařka a má i velitelský výcvik, takže v případě nutnosti dokáže velet lodi. Ráda hraje divadlo a tancuje.

Gates McFaddenová

Role doktorky Crusherové byla pro Gates první pravidelnou televizní příležitostí. Od dětství studovala tanec, jedna její učitelka byla baletka, druhá tanečnice v cirkusu. V deseti ji zaujalo herectví. Po získání titulu odešla do Paříže, kde své herecké schopnosti u Jacka LeCoqa zdokonalovala i v cizím jazyce. Vystupovala v mnoha divadelních hrách v New Yorku, rovněž pracovala jako choreografka a vodička loutek. V druhé sérii Nové generace v seriálu nevystupovala, zahrála si tedy aspoň manželku hlavního hrdiny ve filmu Hon na ponorku. Před pátou sérií otěhotněla a narodil se jí syn James Cleveland. V současnosti učí herectví na univerzitě v jižní Kalifornii.


Wesley Crusher

Syn doktorky Crusherové je šestnáctiletý génius mozartovské úrovně, který dokáže občas zachránit loď z nebezpečné situace. Jako poloviční sirotek s až příliš talentovanou myslí nezapadá příliš mezi vrstevníky, proto se cítí trochu opuštěný a bere své povinnosti až moc vážně. Kapitán Picard je z něj zpočátku nesvůj, s dětmi totiž příliš nevychází. Časem ale Wesleyho schopnosti ocení a povolí mu sloužit na můstku Enterprise.

Wil Wheaton

Wil hraje od svých devíti a proslavil se ve filmu Stůj při mně podle románu Stephena Kinga. Když v šestnácti získal roli v Nové generaci, jako fanouškovi Star Treku se mu splnil sen. Wesley byl bohužel i jednou z nejnenáviděnějších postav a pro Wila nebylo snadné se s tím vyrovnat. O svých zážitcích z natáčení napsal knihu Just a Geek. Není to jediná publikace, kterou napsal, vydal pak dalších pět. Navíc pravidelně doplňuje svůj blog, přispívá do LA Weekly a je aktivní na Twitteru. V posledních letech jsme ho mohli vidět v seriálu Teorie velkého třesku, Heuréka, Myšlenky zločince nebo na internetovém The Guild. Will je ženatý a má dva nevlastní syny.


Guinan

Tajemná Guinan servíruje exotické drinky a jídla v lodním baru Přední desítka. Její nejdůležitější funkcí je však rozdávání rad, a to často i nechtěných. Moc se o ní neví. Jen to, že je stovky let stará a kdysi dávno se setkala s kapitánem Picardem. Její rasu El-Aurianů zničili Borgové a přeživší se rozptýlili všude možně. I všemocná bytost Q se jí bojí.

Whoopi Goldberg

Whoopi se stala herečkou možná i díky Star Treku. Když totiž jako malá viděla původní seriál a poručíka Uhuru na můstku, prý vykřikla: „Mami! V televizi je černoška, a není to služka!" Jakmile zjistila, že její kamarád LeVar Burton točí nový Star Trek, vzkázala po něm producentům, že by si ráda zahrála. Nechtěli  však uvěřit, tak musela vzít věci do vlastních rukou a zajít za tvůrcem seriálu Genem Rodenberrym osobně.  Společně vytvořili tajemnou postavu Guinan, která se začala v seriálu od druhé série objevovat.