Jdi na obsah Jdi na menu
 


Námořní vyšetřovací služba LA

Námořní vyšetřovací služba L. A.  -  NCIS: Los Angeles


 

Losangeleská Námořní vyšetřovací služba má tajné Oddělení pro zvláštní úkoly. Jeho agenti riskují životy při práci v utajení a snaží se dopadnout nepolapitelné zločince v těch nejsložitějších a nejnapínavějších případech... Americký akční kriminální seriál (2009)  

Námořní vyšetřovací služba říznutá Jamesem Bondem.

Zvláštní agenti NCIS se zabývají řešením vražd, špionáže, terorismu a dalších zločinů. Vše ale musí probíhat v utajení!

 

Oddělení pro zvláštní úkoly (The Office of Special Projects – OSP) je tajná divize losangeleské Námořní vyšetřovací služby NCIS. Agenti riskují životy při práci v utajení, jejímž cílem je dopadení nepolapitelných zločinců, kteří jsou hrozbou pro národní bezpečnost. Skvěle vycvičení agenti pronikají do jejich řad za pomoci falešných identit a nejpokročilejších technologií, nezbytná je samozřejmě týmová práce. Speciální agent G. Callen se dokáže měnit jako chameleon, zatímco jeho parťák Sam Hanna, bývalý mariňák, je expert na sledování a nejmodernější techniku. Tomuto dynamickému duu sekunduje agentka Kensi Blyeová, extrémně inteligentní dcera zesnulého mariňáka, která je závislá na adrenalinu. Práce v utajení jí ho naštěstí dopřává v hojných dávkách. Užitečný je rovněž terénní psycholog Nate Getz, který se nejen dokáže vcítit do myšlení ostatních, ale také je ovlivňovat. Tento sehraný tým udělá cokoli, aby ochránil národní zájmy. Najde si ale čas také na přátelské pošťuchování.

 

Jde o klasický seriál ve stylu původní Námořní vyšetřovací služby nebo Kriminálek. Odehrává se však v atraktivnějším prostředí – ať už geograficky nebo tím, že v kauzách jde o hodně. Rovněž je kladen větší důraz na akčnost.

 

Zajímavosti:

Jde o spin-off seriál spin-off seriálu: Nejprve se v osmé sérii JAGu objevila postava agenta Gibbse z Námořní vyšetřovací služby, který si poté vysloužil vlastní seriál. V šesté sérii Námořní vyšetřovací služby se pak objevily základní postavy z NCIS: LA ve dvoudílu Legenda, který sloužil jako tzv. „back-door pilot“ – tedy doslovně „pilotní epizoda se zadními vrátky“. Pokud by ve sledovanosti a celkovém ohlasu nový tým neuspěl, zůstali by jeho aktéři jen epizodisty a jejich vlastní seriál by se nerozvíjel. Podobně byl nyní uveden i spin-off seriálu Myšlenky zločince.

 

Osoby – dabing:

G. Callen / Chris O'Donnell (Filip Jančík)

Sam Hanna / LL Cool J (Martin Preiss)

Nate Getz / Peter Cambor (Marek Holý )

Kensi Blyeová / Daniela Ruahová (Anna Remková)

Henrietta "Hetty" Langeová / Linda Huntová (Růžena Merunková) 

Postavy a obsazení:


gG. Callen (hraje Chris O´Donnell)

Vedoucí agent oddělení pro zvláštní úkoly. Nechává se oslovovat G, tedy „dží“, což není žádná cool zkrácenina – své křestní jméno totiž nezná. Vyrůstal v pěstounské péči, konkrétně ve 37 různých rodinách. Jeho rekordem jsou tři měsíce, po které vydržel v jedné rodině ve 14 letech. Umí mluvit mnoha jazyky a vydávat se za kohokoli. V průběhu seriálu zjišťuje podrobnosti o svém původu. Často se špičkuje se Samem.

 

Chris O´Donnell

Na začátku kariéry hrál role milých mladíků, jejichž ideály byly konfrontovány s tvrdou realitou. Po nominaci na Zlatý glóbus v roce 1992 za roli studenta Charlieho Simmse (Vůně ženy) se začal objevovat v čím dál proslulejších filmech: Tři mušketýři, Batman navždy, Batman a Robin, Láska a válka, Vertical Limit a dalších.

 


041.jpgSam Hanna (hraje LL Cool J)

Bývalý příslušník speciální jednotky námořnictva zvané Navy SEAL, podle jejíhož kodexu stále žije. Na misích v Iráku a Afghánistánu se naučil arabsky, což se často hodí. Má velmi vyvinutý smysl pro čest a slabost pro mladé chlapce z nebezpečných čtvrtí. Pravděpodobně proto, že sám v podobném prostředí vyrostl. Parťák a blízký přítel agenta Callena.

 

LL Cool J

Přezdívka LL Cool J je zkratkou, která znamená: Ladies Love Cool James. Jeho původní jméno James Todd Smith zná už jen málokdo. LL Cool J je kromě herectví znám také jako rapper. Díky svému hudebnímu zaměření se poprvé objevil ve filmové roli. Od té doby hrál už v několika snímcích, např. S.W.A.T. a Vítězové a poražení. Pro televizi připravil svůj sitcom In the House a diváci jej mohli spatřit také v epizodní roli sitcomu Studio 30 Rock.

 


046.jpgKensi Blyeová (hraje Daniela Ruahová)

Začínající agentka, která pochází z mariňácké rodiny. Mluví portugalsky a španělsky a dokáže číst ze rtů. Její nejoblíbenější film je Titanic, na který se šla podívat s přáteli, právě když jí vraždili otce. Byl znetvořený k nepoznání, identifikovali ho až podle zubařských záznamů.

 

Daniela Ruahová

Herečka Daniela Ruahová (celým jménem Daniela Sofia Korn Ruahová) má nejen portugalský, ale také židovský původ. Když jí bylo pět, rodiče se z USA vrátili do Portugalska, kde se mladá Daniela začala objevovat v  televizních roličkách. Umí nejen portugalsky, ale také španělsky a pochopitelně anglicky – i díky svým studiím v Londýně.

 


048.jpgNate Getz (hraje Peter Cambor)

Terénní psycholog, který za pochodu analyzuje chování účastníků akce. Také sleduje a pomáhá s výslechy, vytváří profily zločinců. Má smysl pro ironii a sarkasmus, hraje na banjo a harmoniku. Rozkazy Hetty Langeové jsou pro něj svaté. Tajně zvažuje svou touhu stát se agentem.

 

Peter Cambor

Před seriálem Námořní vyšetřovací služba se objevil ve výraznějších rolích v sitcomu společnosti ABC Notes from the Underbelly a ve filmech Up to the Roof  a The J2 Project.

 

 


 Henrietta „Hetty“ Langeová (hraje Linda Huntová)

Velí všem operacím týmu a rozděluje peníze, doklady, auta a oblečení pro práci v utajení. (Podobně jako Q v Jamesi Bondovi.) Ačkoli je malého vzrůstu, ostatní ji přinejmenším respektují, pokud se jí rovnou nebojí. Má za sebou dlouhá léta práce s agenty a řadu z nich zná velmi důvěrně. Styky má i s hollywoodskými hvězdami. Je velká fanynka Lady Gaga. Nápadně se podobá postavičce paní Hogensonové z Úžasňákových.

 

Linda Huntová

Je nejen televizní, ale také divadelní a filmovou herečkou. Zazářila vedle Mela Gibsona a Sigourney Weaver ve filmu The Year of Living Dangerously ve vedlejší roli čínsko-australského kameramana trpasličího vzrůstu. V roce 1982 za ni získala Oscara. Ale i její divadelní role jsou často nominovány na ceny Obie a Toni. Mnozí znají její hlas, který úspěšně propůjčuje kresleným postavičkám v nejrůznějších animovaných filmech.

 

Příspěvky

Námořní vyšetřovací služba L. A. epizody

3. 7. 2011

 

Námořní vyšetřovací služba L. A. postavy

15. 4. 2011