Jdi na obsah Jdi na menu
 


Star Trek The Next Generation

Star Trek: The Next Generation  (1987-1994)

Star Trek: Nová generace

Obrazek

Sto let po posádce kapitána Kirka se vydává na cestu nová loď Enterprise, aby řešila nové problémy nového věku. Budoucnost budoucnosti je méně záhadná a dobrodružná, což ale neznamená, že by byla méně nebezpečná. Sebevědomá posádka nejlepší lodi Flotily brzy zjistí, že iluze vlastní dokonalosti zdaleka nestačí k tomu, aby se člověk dokázal úspěšně postavit záludnostem vesmíru.

Nekonečný vesmír.

Hvězdná loď Enterprise odvážně směřuje tam, kam se dosud nikdo nevydal... 

Za poznáním tajemných nových světů, hledat nové formy života a nové civilizace.

Star Trek se vrací na české obrazovky. Legendární seriál se stal od svého zrození v 60. letech fenoménem, který optimistickou vizí budoucnosti lidstva přitahoval více a více fanoušků. Navázaly na něj jak animovaný seriál, tak úspěšná řada filmů. V 80. letech měly takovou návštěvnost, že dozrála doba i na nový hraný seriál, který tvůrci nazvali Nová generace. Odehrává se ve 24. století, více než 75 let po dobrodružstvích původní posádky. Vesmír se za tu dobu změnil - Spojená federace planet se rozšířila, Klingoni už nejsou úhlavní nepřátelé, ale spojenci a objevily se zcela nové výzvy a problémy. Loď Enterprise NCC1701-D je také mnohem větší než její předchůdkyně. Vlajková loď Federace třídy Galaxy teď má 42 palub, dokáže v případě nebezpečí oddělit motorovou a talířovou sekci, pojme až tisíc pasažérů a posádka na ní žije i s celými rodinami. Novou atrakcí je holopaluba, kde mohou členové posádky relaxovat v jakémkoli prostředí, které si naprogramují. Základní mise ale zůstává. Cílem je zkoumat vesmír, nové světy a nové formy života, a pokud je to možné, dodržovat Primární směrnici. Ta přikazuje, že členové Federace nesmí zasahovat do přirozeného vývoje cizího života a kultury.

Nová doba si žádá i zcela novou posádku. Kapitánem Enterprise je zkušený Francouz Jean-Luc Picard, který se trochu těžko vyrovnává s tolika civilisty a dětmi na palubě. Pravou rukou mu je velitel William Riker, rázný a ženami oblíbený fešák z Aljašky. Druhým důstojníkem se stal android Data, unikátní umělá forma života, jež je navržená tak, aby se co nejvíc podobala člověku. Funkci bezpečnostního důstojníka zastává drsná blondýnka Tasha Yarová a později klingonský válečník Worf, vychovaný lidmi. Loď řídí slepý poručík Geordi LaForge, kterému speciální přístroj VISOR umožňuje vidět. Nově se objevila funkce lodní poradkyně, kterou vykonává empatická poloviční Betazoidka Deanna Troi. Hlavní posádku doplňuje doktorka Beverly Crusherová a její syn Wesley, velice talentovaný teenager.

Seriál začíná dvojdílem Střetnutí na Farpointu, kde se posádka poprvé setkává. Jejím úkolem je vyřešit záhadu tajemné stanice Farpoint. Je totiž vzhledem k omezeným technickým možnostem obyvatel planety, na které stojí, až podezřele dokonalá. Cestou ale Enterprise narazí na podivnou silovou bariéru, která ji nechce nechat proletět. Objeví se všemocná bytost Q a rozhodne se soudit kapitána Picarda, poradkyni Troi a Tashu Yarovou za všechny zločiny, které lidstvo za svou historii napáchalo. Kapitánovi se podaří vyjednat odklad. Vyzve Q, ať lidstvo znovu otestuje, než dospěje k rozsudku. Testem má být právě první mise nové posádky...

V první sérii se poprvé objeví vypočítaví Ferengové, řídící se jen pravidly zisku, Datovo zlé dvojče Lore, vrátí se Q a na scénu vkráčí Lwaxana Troi, matka Deanny, držitelka Svatého kalicha z Rixxu a dědička Svatých prstenů Betazedu. Ukáže se také, že holopaluba není dvakrát bezpečné místo. Posádka musí čelit konspiraci na nejvyšším stupni velení Hvězdné flotily a na konci se vrátí úhlavní nepřátelé Federace Romulané.

Příběhy v následujících sériích se točí kolem objevování nových forem života, společenských a politických vztahů s mimozemskými kulturami a jedním z hlavních témat je otázka lidství. Ohrožuje je hrozivá rasa bezcitných Borgů, která se množí asimilováním jiných společenství. Hranice humanity často hledají i kapitán Picard a jeho posádka, když čelí mnoha těžkým rozhodnutím, jejichž následky pak musejí nést. Prostor si ovšem nacházejí i humor, pocit sounáležitosti a univerzálního optimismu. Díky nim a kvalitním příběhům, které nabízejí to nejlepší ze science fiction, Nová generace ani po mnoha letech nestárne.

Zajímavosti:

Loď Enterprise 1701-D je pátou lodí Federace, nesoucí toto jméno.

Posádka Nové generace se objevila ve čtyřech celovečerních filmech, které na seriál navazují: Generace (1994), První kontakt (1996), Vzpoura (1998) a Nemesis (2002).

Se 178 epizodami a sedmi sezonami je TNG nejdelší sérií Star Treku.

Svět Star Treku tvoří šest seriálů:  Původní série (1966-1969), Animovaná série (1973-1974), Nová generace (1987-1994), Hluboký vesmír 9 (1993-1999), Voyager (1995-2001) a Enterprise (2001-2005) a jedenáct filmů.

Speciální efekty pro pilotní dvojepizodu Střetnutí na Farpointu vyráběla společnost Industrial Light and Magic George Lucase. Byly ale příliš drahé, a tak pro další díly vznikla vlastní firma.

Šéfinženýr Geordi LaForge byl pojmenován podle fanouška Jordana LaForge, který zemřel na svalovou dystrofii v roce 1975.

V Nové generaci si zahrálo i několik členů posádky původní Enterprise. V pilotním filmu se mihne doktor Leonard McCoy, Scotty v epizodě Host a Spock v dvojepizodě Sjednocení. Spockův otec, velvyslanec Sarek, se objeví dokonce dvakrát.

Stejně se postavy z Nové generace dostaly do navazujících seriálů. Kapitán Picard vystupoval v první epizodě Hlubokého vesmíru 9, velitel Riker kromě Hlubokého vesmíru 9 i ve Voyageru a posledním díle Enterprise, Deanna Troi byla také ve Voyageru a Enteprise a Geordi LaForge ve Voyageru. Poručík Worf dokonce na Hluboký vesmír odejde a objeví se v dalších 101 epizodách.

Seriál získal 18 cen Emmy a dvě ceny Hugo za nejlepší sci-fi.

Wesley Crusher se jmenuje podle tvůrce Gena Rodenberryho, jehož prostřední jméno bylo Wesley.

K natáčení Enterprise ve vesmíru se používaly tři různé modely. Největší byl téměř dva metry dlouhý a měl oddělitelnou talířovou sekci, ale málo detailů na povrchu. Víc se používal půlmetrový model. Od třetí série byl používán nový metr a čtvrt dlouhý model, který měl zabudované i osvětlení.

K seriálu vyšlo mnoho desítek knih, v češtině si mohou zájemci o tuto tematiku přečíst 28 románů, jež zachycují příběhy posádky Nové generace.

Celá kreslená posádka Nové generace se objevila v epizodě čtvrté série seriálu Griffinovi.

V České republice má Star Trek silnou fanouškovskou základnu. Je tu několik aktivních ST klubů, které během roku organizují různé akce, a dokonce se jim daří zvát herce přímo ze seriálu.

Obrazek

Postavy dabing: 

kapitán Jean-Luc Picard / Patrick Stewart (Pavel Soukup)

velitel William Riker / Jonathan Frakes (Gustav Bubník, pak Michal Jagelka)

nadporučík Geordi La Forge / LeVar Burton (David Schneider, pak Saša Rašilov)

nadporučík Dat / Brent Spiner (Bohdan Tůma)

poručík Worf / Michael Dorn (Martin Kolár)

Deanna Troi / Marina Sirtisová (Magda Rychlíková, pak Kamila Špráchalová)

doktorka Beverly Crusherová / Gates McFaddenová (Dana Bartůňková)

Wesley Crusher / Wil Wheaton (Karel Zíma, pak Jan Poledník)

poručík Tasha Yarová / Denise Crosby (Miluše Šplechtová)

Guinan / Whoopi Goldberg (Sylva Turbová) 

 

Příspěvky

Star Trek The Next Generation postavy

14. 3. 2012

 

Star Trek The Next Generation epizody

1. 6. 2008

ObrazekStar Trek: The Next Generation  (1987-1994)

Sto let po posádce kapitána Kirka se vydává na cestu nová loď Enterprise, aby řešila nové problémy nového věku. Budoucnost budoucnosti je méně záhadná a dobrodružná, což ale neznamená, že by byla méně nebezpečná. Sebevědomá posádka nejlepší lodi Flotily brzy zjistí, že iluze vlastní dokonalosti zdaleka nestačí k tomu, aby se člověk dokázal úspěšně postavit záludnostem vesmíru.