Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polda z Marsu postavy

Postavy a obsazení:

Detektiv Sam Tyler (Jason O´Mara)

Čestný a pracovitý detektiv dodržuje i v 70. letech 20. století předepsané postupy stejně důsledně, jako to dělal v roce 2008. Musí se ale vyrovnat s tím, co se stalo. Je to realita, sen, následky kómatu, posun v čase? Uvědomuje si, o jaké technologické vymoženosti přišel, když se vrátil o pětatřicet let. Jde zejména o pomůcky a nové vědecké kriminalistické metody. Žádné testy DNA a podobné věci. Je mnohem víc odkázán na intuici a selský rozum. Někdy si neodpustí odkazy na popovou kulturu doby, z níž přišel. Třeba když používá krycí jména Tom Cruise nebo Luke Skywalker. Je to jeho spojení s životem ve třetím tisíciletí. Když se Tyler v roce 1973 dívá na právě dostavěná Dvojčata, nový symbol New Yorku, která v době jeho nehody už sedm let neexistovala, je to zhmotněné déjà vu.

Jason O'Mara

Představitel Sama Tylera, se narodil 6. srpna 1972 v irském Dublinu ve znamení Lva. Jako dítě hrál vášnivě rugby, pak mu ale zranění překazilo plány na sportovní kariéru. Zkusil se tedy zabavit ochotničením ve školním divadelním souboru a zalíbilo se mu to. Vystudoval Fakultu umění na Trinity College v Dublinu a nějaký čas hrál s Královskou shakespearovskou společností. Při udělování Irských divadelních cen byl v roce 2002 nominován na nejlepšího herce ve vedlejší roli za úlohu Johna ve hře Bash. Na televizních obrazovkách ho diváci mohli vidět v seriálech Bratrstvo neohrožených, Closer, Kriminálka Miami, Myšlenky zločince, Muži na stromech, Po právu nebo ve filmu Resident Evil: Zánik. V roce 2003 se oženil s herečkou Paige Turcovou a mají syna Davida. Žijí střídavě v Las Vegas a v New Yorku.

Detektiv Ray Carling (Michael Imperioli)

Další výrazný člen 125. detektivního okrsku. Typický polda drsného střihu. Arogantní machistický, agresivní. Pohrdá všemi kolegy kromě šéfa Hunta - toho jediného respektuje.

 

Michael Imperioli

Americký herec se proslavil zejména rolí Christophera Moltisantiho v seriálu Sopranovi. Narodil se do americko-italské rodiny v roce 1966. Jeho otec byl řidič autobusu, matka působila jako amatérská herečka. Za Sopranovy byl Imperioli čtyřikrát nominován na cenu Emmy, jednou ji získal. Za stejný seriál byl nominován i na Zlatý glóbus. Michael hrál v mnoha filmech, k nejvýznamnějším patří Mizerové, Hra se smrtí nebo Krvavé léto v New Yorku.

 

Policistka Annie Norrisová (Gretchen Molová)

Uniformovaná policistka, nepříliš vzdělaná, avšak s o to většími ambicemi vykonávat detektivní práci. V mužském kolektivu se vyjímá jako bílá vrána. Neustále bojuje se sexistickými narážkami i praxí v jednotce. Tato žena ví ale něco, o čem ostatní nemají ani páru. Jen jí se totiž Sam svěřil, že přišel z budoucnosti. Annie kolegovi sice nevěří, ale je ochotná ho vyslechnout a podpořit. Neponižuje Sama, neposílá ho do blázince. Když jí jedno kolegovo zdánlivě šílené proroctví zachrání život, je ochotná mu vážně naslouchat. Její touha pracovat jako detektiv nakonec dojde naplnění.

Gretchen Molová

Představitelka Annie se narodila v roce 1972 v Connecticutu. Pochází z učitelské rodiny, vystudovala hudební a dramatickou akademii. V roce 2004 se provdala za filmového režiséra Johna Williamse, s nímž má dvouletého syna. Kvůli rodině bere pouze natáčení v New Yorku a blízkém okolí, protože nechce cestovat a opouštět své blízké. V případě seriálu, který se v N. Y. přímo odehrává, tedy herečka nemusela dělat žádné kompromisy. Gretchen má za sebou řadu rolí ve filmech (např. Krycí jméno Donnie Brasco, Hráči, Celebrity, Sladký ničema, nejnověji Americká aféra o milence J. F. K.).

Detektiv Chris Skelton (Jonathan Murphy)

Mladý začínající detektiv je občas naivní, ale zase o dost přívětivější a osobitější než třeba takový Ray. Bažant 125. okrsku je dokonce nakloněn myšlence, že někdy zdánlivě bláznivé věci mezi nebem a zemí mohou posunout vyšetřování a výrazně pomoci při hledání pachatele. Na rozdíl od starších kolegů má rád popkulturu a pomáhá Samovi se v ní zorientovat. Chris se rychle učí a je takovým maskotem oddělení.

 

Jonathan Murphy

Americký herec pochází z Texasu, kde spatřil světlo světa v roce 1981. S hraním začínal na střední ve školním ochotnickém souboru. Profesně se uchytil u společnosti ABC a účinkuje především v jejích projektech.

 

Poručík Gene Hunt (Harvey Keitel)

Tvrdý starší policista, šéf oddělení. Uznává především vlastní metody a postupy. Akceptuje příležitostnou korupci i občasné násilí. Pokud ovšem přinesou výsledky. Právě v této oblasti si Samem ani omylem nerozumějí. Jinak je ale korektní a ctí poctivé a pracovité spoluobčany, kterým slouží. I když je nemá rád. Udržuje si odstup, často se vzteká, dráždí ho Samova vytrvalá snaha, aby se věci dělaly jinak a lépe. Ctí ovšem talent svého podřízeného, kterému se daří úspěšně řešit případy. Osobně nejvíce zápolí s kolegou Anthonym Nunziem ze 144. okrsku.

Harvey Keitel

Brooklynský rodák (1939), herecky nesporně největší hvězda seriálu, má rumunské a polské židovské předky. Účinkoval v malých filmech i velkých projektech. Umí zahrát brutální násilníky a frajírky, stejně jako ušlechtilé a citlivé duše. Keitel vyrůstal v tvrdých podmínkách a tato zkušenost jej zásobila materiálem pro budoucí ztvárňování postav mafiánů, asociálů, ale také kriminalistů. Nijak výrazný Keitel byl stydlivý a neohrabaný introvert, a navíc ani trochu studijní typ. Po střední narukoval a stal se mariňákem, což prý byla také dobrá průprava pro budoucí herecké povolání. Pak pracoval jako zapisovatel u soudu a prodával v obchodě. Spontánně zatoužil po herectví, i když trochu zadrhával v řeči. Navštěvoval hodiny v proslulém Actors Studiu, deset let hrál divadlo a před kamerou druhořadé role. Pak jednoho dne odpověděl na inzerát, ve kterém režisér Scorsese hledal herce do připravovaného snímku Kdo klepe na dveře? Z herce a režiséra se stali přátelé a z Keitela výrazný umělec (vynikající je např. v povídkovém filmu Smoke). V 80. letech nastal v jeho kariéře útlum, ten ale zdárně zažehnal rolí v oscarovém Pianu australské režisérky Jane Campionové. Další letitou a plodnou spolupráci navázal s režisérem Quentinem Tarantinem (Gauneři, Pulp Fiction, Od soumraku do úsvitu). Byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus, v současné době se věnuje také produkci a podpoře nezávislých filmů. Na MFF v Karlových Varech v roce 2004 obdržel Křišťálový glóbus za celoživotní dílo a brzy poté se stal otcem. Doprovázela ho tehdy jeho přítelkyně ve vysokém stupni těhotenství. V letech 1982-1993 byl ženatý s herečkou Lorraine Braccovou, s níž se rozvedl.

Maria Hunt Belangerová (Maggie Siffová)

Šéfova dcera, mladá sociální pracovnice. Gene a Maria mají striktně profesní vztah, jako otec a dcera se nestýkají. Mezi Mariou a Samem Tylerem to zajiskří, dokonce spolu prožijí románek Když ale Sam zjistí, že je Maria Huntova dcera, nechce, aby se o tom šéf dozvěděl. Tato ženská postava se v původním seriálu BBC nevyskytuje.

Maggie Siffová

Americká herečka, jež působí zejména v seriálech. Narodila se v roce 1974 v Bronxu do židovské rodiny. Před angažmá v televizi se věnovala divadlu, získala významnou cenu za roli v Ibsenově dramatu Přízraky. Diváci ji mohli vidět např. v seriálech Právo a pořádek, Chirurgové, Plastická chirurgie. Letos si zahrála ve sci-fi Push a s Edwardem Nortonem natočila krimikomedii Leaves of Grass.