Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babylon 5

B A B Y L O N   5


Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál. Děj seriálu se z větší části odehrává na stejnojmenné vesmírné stanici. Na seriál volně navazuje seriál Crusade a s jeho dějem je spojeno i pět televizních filmů.

Stanice Babylon 5 byla postavena deset let po pozemsko-minbarské válce. Jde v první řadě o stanici diplomatickou – vesmírné rasy se na ní mohou setkat a jednat na neutrální půdě (přestože stanice sama má pozemského velitele). Stavbu stanice sponzorovalo pět ras – Pozemšťané, Minbari, Centauri, Narni a Vorloni. Jejich velvyslanci (a jejich zástupci) tyto rasy reprezentují v Radě Babylonu 5. V ní zasedají i vyslanci ostatních ras (většina z nich je spojena v Lize nezávislých světů), ale bez hlasovacího práva.


„The Gathering“

Součástí seriálu je pilotní film „The Gathering“, původně nazvaný „Spacecenter Babylon 5“ (Vesmírná stanice Babylon 5). Jeho děj se odehrává v roce 2257, tedy rok před začátkem první seriálové řady, a zhruba 10 let po konci lidsko-minbarské války. Stanice Babylon 5 byla nedávno dostavěna a všichni její obyvatelé se tu teprve zabydlují. Momentálně je očekáván přílet vorlonského velvyslance Koshe. Na toho je ale hned po příletu spáchán atentát, přičemž hlavním podezřelým se stává velitel stanice komandér Jeffrey Sinclair. Nakonec je Kosh po složité operaci zachráněn a jsou odhaleni praví viníci, příslušníci minbarské vojenské kasty, kteří se tímto způsobem chtěli zbavit Sinclaira.Obrazek

 

V pilotním filmu vystupovalo několik postav, které nebyly přeneseny do seriálu a namísto nich se objevily postavy nové – prvním důstojníkem byla ve filmu Laurel Takašima (nahrazena Susan Ivanovovou), šéflékařem Benjamin Kyle (nahrazen Stephenem Franklinem), staniční telepatkou Lyta Alexanderová (nahrazena Talií Wintersovou, po druhé sezóně se ale opět prohodily). Fyzický vzhled minbarijské velvyslankyně Delenn se také ve filmu výrazně lišil od jejího pozdějšího vzezření v seriálu. Původně totiž mělo jít o mužskou postavu hranou ženskou herečkou, od tohoto záměru bylo ale upuštěno.

 

Příspěvky

Babylon 5

23. 7. 2008

Obrazek

Babylon 5

Babylon 5 je americký televizní sci-fi seriál. Děj seriálu se z větší části odehrává na stejnojmenné vesmírné stanici. Na seriál volně navazuje seriál Crusade a s jeho dějem je spojeno i pět televizních filmů.

 

Babylon 5 filmy

23. 7. 2008

 

Babylon 5 postavy

30. 9. 2012

 

Crusade - Křížová výprava

12. 6. 2008

ObrazekCrusade  -  Křížová výprava

Sci-fi seriál navazující na Babylon 5, jeho natáčení však bylo zastaveno již po 13 epizodách.