Jdi na obsah Jdi na menu
 


BRANIŠOV - kostel

22. 10. 2014

128_420_1563149021_817094_max.jpgBranišov – kostel sv. Blažeje

 

Kostel svatého Blažeje v Branišově je zřícenina barokního poutního kostela (kulturní památka) na břehu stejnojmenného rybníka pod Třebouňským vrchem u Branišova na Toužimsku.

 

Barokní novostavbu z let 1732 - 1733 postavil klášter Teplá na místě staršího zaniklého gotického kostela (dochovány fragmenty architektonických článků). Kostel bohužel vyhořel v roce 1957 po zásahu bleskem. Dnes je udržován jako konzervovaná zřícenina. Interiér je přístupný po domluvě nebo při pořádaných akcích.

 

Rybník pod kostelem založil tepelský klášter v roce 1476 na místě zaniklé klášterní osady či dvora zvaného Janov či Janovec. Kolem rybníka se nachází území NATURA 2000 s naučnou stezkou, ke kapli vede odbočka poutní Skokovské a naučné Davidovy stezky.

 

Na počátku 21. století se o místo začala zajímat skupina regionálních nadšenců a v roce 2007 byla ruina kostela sv. Blažeje převedena do majetku občanského sdružení Cesta z města, které se pustilo do záchrany zbytků této sakrální stavby. Okamžitě bylo započato se zajišťovacími a konzervačními pracemi, vyčištěn byl vnitřní prostor kostela od trosek a náletových dřevin, stejně tak koruny zdí a oblouky, které byly zpevněny betonovým věncem a konzervovány. Okenní a dveřní prostory byly doplněny o ozdobné mřížové dveře. Uklizeno bylo i okolí kostela. Při povrchovém průzkumu byla v okolí nalezena řada středověkých profilovaných prvků, pocházejících nepochybně z původního středověkého kostela.

 

Více na www.pamatkyaprirodakarlovarska.cz/branisov-kostel-sv-blazeje/

 

Ke kostelu je možno se dostat autem při odbočení ze silnice č.20 (E49) na obec Nežichov, která se nachází cca 3 km od Bezvěrova směrem na KV. Pěšky nebo na kole je možné se dostat ke kostelu také z Bezvěrova po lesní cestě.