Jdi na obsah Jdi na menu

 


Poslové jara jsou zde – PR Karlov a PP Horní Karlov

Tradice se mají dodržovat. My jsme si zavedli jednu takovou tradici před 6 lety, když jsme poprvé vyrazili na Znojemsko k obci Božice, a to do Údolí lásky podél Příčního potoka s Přírodní rezervací Karlov. Od té doby se pravidelně na přelomu února a března sem vracíme. Fakticky tento výlet považujeme za první „jarní“ výlet na konci zimy. Letos jsme si tuto lokalitu naplánovali na sobotu 21.2.2015. Chtěli jsme se podívat, jak jsou na tom poslové jara letos. A vězte, poslové jsou už tady.

Protože jsme o této lokalitě na našich stránkách napsali už informací více než dost, odkážeme zájemce na naše fotogalerie z předchozích let: fotogalerii z r. 2009 najdete zde, fotogalerii z konce února 2010 objevíte zde, jak vypadala příroda v druhé polovině března 2010 se můžete podívat sem, nakouknout můžete do fotogalerií i z předpředloňského roku, předloňského nebo loňského.

Závěrem chceme jen zmínit pár postřehů a překvapení, která nás zde letos čekala:

  • Na hranici PR Karlov se už vyhřívala na osluněné mezi ještěrka obecná. Bohužel se nám ji podařilo dříve vyplašit, než nafotit, takže byste ji hledali ve fotogalerii marně.
  • Na hrázi mezi rybníky Horní Karlov a Prostřední Karlov jsme objevili novou (pro nás novou, protože v únoru 2014 zde ještě nic nebylo) informační tabuli a také označení Přírodní památky Horní Karlov, která byla vyhlášena v r. 2013. Území PP zahrnuje rybník Horní Karlov s pobřežní vegetací a porosty, na které navazuje olšový luh. PP byla zřízena za účelem ochrany plže vrkoče bažinného, pijavky lékařské a několika ohrožených druhů obojživelníků (skokan ostronosý, kuňka obecná…) a hmyzu (lesák rumělkový, roháč obecný…). Na jižní straně hráze tak spolu sousedí PP Horní Karlov a PR Karlov, přičemž část hráze rybníka (cca 30 m) je jejich vzájemnou hranicí.
  • Ve zdejší lokalitě se daří ohnivcům. Jedná se o vzácnější nejedlou houbu, kterou usušenou a na prach rozdrcenou používali indiáni na nehojící se rány (septický účinek). Vyskytuje se zde ohnivec rakouský (Sarcoscypha austrica) i ohnivec šarlatový (Sarcoscypha coccinea), který je ještě vzácnější. Rostou na tlejícím dřevě listnatých dřevin (habr, olše...), přičemž nejvíce mají v oblibě větvičky nacucané vodou. Ač řada lidí tvrdí, že oba druhy rozezná dle makroskopických znaků, není to pravda, a takové určení je zcela nespolehlivé. Bezpečně je odlišíte jen pod mikroskopem, a to dle chloupků plsti na vnější straně plodnice nebo dle tvaru výtrusů. Rakouský má zmíněné chloupky nepravidelně zkroucené, kdežto šarlatový rovné a navíc má výtrusy na vrcholu uťaté a zploštělé. Mimo dvou uvedených druhů ještě existuje ohnivec jurský (Sarcoscypha jurana), ale ten roste u nás jen v podhorských a horských oblastech, a to výhradně na větvičkách lípy (liší se i mikroskopicky dle počtu olejových kapiček na výtrusech, má jen 2, ostatní druhy více). My jsme v lesích okolo rybníků objevili obrovské množství ohnivců, ale protože jsme pod mikroskopem houbu nezkoumali, uvádíme ve fotogalerii všude ohnivce rakouského, i když v některém případě může jít o šarlatového.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nádhera

(Pavel Soukup, 27. 10. 2020 15:45)

Naprosto úžasné fotky a výlety. Díky

Re: Nádhera

(Ivča + Jirka, 27. 10. 2020 21:35)

My děkujeme :)

Vaše výlety

(Libor, 14. 11. 2016 11:16)

Dobrý den , mám nový počítač ,a nemůžu najít adresu na vaše výlety.
Jsou fantastické a,a podle nich plánujeme výlety.
Děkuji Hájek Brno

Poslové jara

(Jirka V., 24. 2. 2015 8:43)

Ahoj,
pěkně jste se vyřádili v předjarní přírodě, je vidět, že jste se už nemohli dočkat, až někam vyrazíte. :-)
Ocenil bych zejména krásné fotky ohnivců a brhlíka, potěšila i fotka dravčího pera.
Já zatím ještě zpracovávám loňský rok a o víkendu to byly zejména fotky hub z Bohunic nafocené na začátku září. Ještě pořád ale čekají dvě složky nabité zajímavými úlovky z loňské podzimní sezóny. :-)
Tak hodně zdaru při překonávání jarní únavy. :-)
Jirka V.

Re: Poslové jara

(Ivča + Jirka, 24. 2. 2015 21:44)

Ahoj Jirko,
už jsme byli trochu nadržení a chtělo to vyrazit... ;-) Počasí navíc v sobotu přálo. Díky za pochvalu a samozřejmě nás těší, že některé úlovky zaujaly.
Všimli jsme si, že bohatá houbařská sezóna byla i v Bohunicích, ani jeden nemusí chodit moc od baráku, co? ;-) A dokonce i příspěvek do sbírky Moravského muzea... Paráda! A nic si z toho nedělej, nás také čeká ještě dost materiálu ke zpracování. Uvidíme, co stihneme.
I+J

Tradice

(Marek, 24. 2. 2015 18:30)

Tradice je tradice. I já se tam v nejbližších dnech chystám. Takže díky za probuzení ze zimního spánku. Těch změn oproti loňsku tam bude asi víc, z vlaku jsem si např. všiml, že zmizely už i poslední stromy z bývalé akátové aleje pod samotou Karlov.

Re: Tradice

(Ivča + Jirka, 24. 2. 2015 21:33)

Marku, to máš pravdu. Kácelo a kácí se tam o106. Na dvou místech dřevorubci makali i v sobotu. Některá místa vypadají dost jinak a části některých cest jsou rozježděné těžkou technikou... Asi budeš "překvapen". Také část lokality byla provoněná močůvkou, kousek od hráze Dolního Karlova byl i navezený odpad a v lese kousek u hlavní cesty zdevastovaný seník s krmelcem (střecha od loňského roku zmizela). Oproti loňskému roku dost nelichotivých změn. My jsme chtěli v úvodním textu vypíchnout ta pozitiva. Můžeš se pak podělit o své zážitky a zkušenosti.

jaro 2015

(Jarka, 22. 2. 2015 20:21)

Ahoj, koukám jako blázen, jaké už máte na jižní Moravě jaro. Tak to my, kteří jsme u Beskyd, si budeme muset nechat ještě chvíli zdát. Každopádně moc milé a pěkné, díky.

Re: jaro 2015

(Ivča + Jirka, 22. 2. 2015 20:45)

Ahoj, my také koukali, jak už se to pěkně rozjelo. Párkrát se vyspíš a dočkáš se také. Samozřejmě nás těší, že se ti fotogalerie líbila i že jsme ti mohli takto kousek jara poslat na dálku.