Jdi na obsah Jdi na menu

 


Za přízrakem na Devět křížů a okolím Lesní Hluboké

Necelých 25 km od Brna ve směru dálnice D1, a necelý 1 km od exitu na 168. km – 9 křížů, leží obec Lesní Hluboké. V první polovině září jsme odtud vyrazili na jeden z našich dalších výletů. Obec se nachází v nadmořské výšce okolo 500m, je obklopena lesy a má kolem 200 stálých obyvatel. Historici nemají jasno, zda se datuje vznik obce kolem r.1095 nebo až o 300 let později. Dříve se obec jmenovala Hluboké, protože ležela hluboko v lesích. Komunisti ji dali přívlastek „Lesní“ až ve 2. polovině 20. stol.

V katastru této obce stojí Devět křížů. K těmto křížům se váže pověst (prý založená na pravdě) o vyvraždění svatby v r. 1540. Toto vyvraždění zosnoval koňský handlíř, nešťastný milenec nevěsty. Ta si na nátlak rodičů brala jiného. Handlíř si najal pomocníka a chtěl se pomstít vyvražděním svatebčanů. Nevěstu chtěl zachovat, ale jeho pomocník omylem zastřelil i ji. Omyl byl pomocníkovi osudný, nešťastný handlíř zabil i jeho a následně i sebe. Místní vypráví, že se rok po této události začal v okolí objevovat přízrak nevěsty. Ten se prý zjevoval všem svatebčanům a lidem majících cokoliv společného se svatebním obřadem. Na místě události tak bylo vztyčeno 9 křížů a benediktinští mniši z rajhradského kláštera tyto kříže posvětili. Nevěsta prý leží uprostřed a po stranách jsou oba ženiši. Kříž levý často uhnívá, protože pod ním leží vrah, a musí být obnovován. Uhnije-li prostřední dříve, vymění se nový špalek a kříž stojí celých sto let. Posvěcení křížů se opakuje minimálně každých 100 let. Přízrak nevěsty se prý občas objevuje i dnes a říká se, že její nenadálé zjevení na D1 způsobilo už několik tragických dopravních nehod. Netušíme, zda má v nehodách prsty nějaký přízrak, mizerní řidiči, stav dálnice nebo počasí. Faktem je, že dálnice je v těchto místech jakoby prokletá. Dle statistik je zde největší nehodovost v rámci celé D1. Poslední tragická událost se zde stala před pár dny. Zahynul zde bývalý fotbalista Petr Kocman, který hrál za 1.FC Brno jako pravý záložník v letech 1992 - 2000, a to při výměně kola. Snad si každý řidič, který bude číst tyto řádky, na to vzpomene při projíždění těmito místy, a bude opatrnější. Vraťme se ale k našemu výletu.

Lesní Hluboké jsme se přesunuli po žluté (a zelené) turistické značce k 9 křížům. Celá pověst je u křížů popsaná detailněji. Odtud jsme pokračovali dále po žluté. Po mostě jsme překonali D1 a odbočili vpravo do lesa. Zde jsme opustili žlutou a vydali se po neznačené trase do obce Rudka. Neznačená cesta měla tu nevýhodu, že před Rudkou cesta zmizela a my se museli část prodírat lesem. Zvládli jsme to bez bloudění a do Rudky dorazili.

Obec Rudka se nachází v nadmořské výšce kolem 450 m. Dnes zde žije kolem 350 obyvatel. Název obce je odvozen od dřívější těžby železné rudy v těchto místech. Nacházely se zde také hamry na její zpracování. Obec leží po obou březích Bobravy, která pramení nedaleko od obce v lese a ústí do obecního rybníka. První písemné zmínky o obci pochází z r. 1330.

Z Rudky jsme pokračovali na Domašov. Tato obec se nachází v nadmořské výšce cca 460 m  v mírném údolí náhorní roviny a je asi tak 2x větší než Rudka. Stále jsme se pohybovali po neznačených cestách a to až do další obce Javůrek, přičemž jsme museli opět překonat po mostě D1. V Javůrku jsme navázali na zelené turistické značení, po kterém jsme pokračovali nejdříve po polní cestě, později jsme se ponořili do lesů, a dorazili zpět až do Lesní Hluboké.

Lesní Hluboké jsme se chtěli na závěr podívat na místní zámek. V místě zámku kdysi stávala klášterní ovčírna, která byla později přebudována na poplužní dvůr. Takové dvory se začaly budovat na konci 16. stol. podle popluží, tj. scelených pozemků v okolí dvora. Nejde jen o prostranství, ale o provozní jednotku v počátcích zemědělské velkovýroby. Navenek vypadal poplužní dvůr jako selský dvůr. Až v r. 1770 nechal opat rajhradského kláštera přebudovat poplužní dvůr na pozdně barokní lovecký zámeček. Ten byl využíván opatem při lovech ve zdejších lesích. O 6 let později byla proti zámku postavena kaple sv. Anny. V kapli se slouží 26.7. každým rokem mše a v tuto dobu je kaple přístupná veřejnosti. Na stěnách kaple jsou vyobrazeny výjevy ze života sv. Anny. V roce 1621 se prý do těchto míst na krátko uchýlil i J.A.Komenský. Na rozdíl od kaple je dnes zámek velmi zchátralý a veřejnosti nepřístupný. Zámecký areál vlastní Lesy České republiky, které se v 2. polovině 20. stol. začaly chovat k zámku macešsky. Garážovala se zde těžká mechanizace, docházelo k devastaci zámecké budovy i celého areálu. Zámek už není delší dobu užíván, chátrá a zarůstá vegetací.

Během odpoledního výletu jsme našlapali 15km a zvládli celkové stoupání 254m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Po dlouhé pauze opět tu:))

(Hanka, 9. 5. 2012 19:56)

Opět po fakt dlouhé době vás oba zdravím,zrovna včera jsem jela na kole k rodičům do Lesního Hlubokého a musím říct že jsem si cestu náležitě užívala,miluji totiž přírodu a ta je všude kolem úžasná:))
Znovu jsem si tu prohlédla vaše fotečky:)no kaple a zámečku je opravdu veliká škoda.Vše to chátrá,pamatuji si ještě když byl zámeček obydlený.Jako dítě jsem tam tehdy šla něco vyřizovat a v paměti mi zůstaly vysoké stropy v místostech a široké schodiště.Tehdy to bylo opravdu hezké.poslední paní,která žila sice ne v zámečku,ale vedle v přilehlém domku se odstěhovala tuším loni.
Nyní je to vše prázdné a chátrá to ,jako spousta jiných památek....
Ještě snad k té pověsti 9křížů.....je to zvláštní,ale já si pamatuji že již 2krát se onen levý kříž musel měnit,neboť skutečně uhníval až spadl..no na každém šprochu-pravdy trochu,jak se říká....
Přeji vám oběma hodně štěstí a krásné končící jaro a nastávající léto
S pozdravem Hanka

Re: Po dlouhé pauze opět tu:))

(Ivča + Jirka, 9. 5. 2012 21:06)

Jéé, ahoj, to jsme rádi, že sis na nás vzpomněla. Mimochodem, právě tato fotogalerie je v historii našich stránek nejvíce navštěvovaná. Asi 9 křížů láká… Kaple a zámečku je opravdu škoda. Nevíš, kdo je v současné době vlastníkem zámečku? Pořád ještě Lesy ČR? Asi by bylo nejlepší zámeček prodat za symbolickou korunu nějakému investorovi, pokud by se nějaký našel.
Když jsme kolem zámečku v r.2009 procházeli, tak bylo zjevné, že v přilehlém domě ještě život byl. Zrovna tam byl někdo i autem na návštěvě.
Měj se hezky a zase někdy.
I+J

RE: Devět křížů

(Ivča + Jirka, 16. 8. 2010 21:59)

Ahoj Hanko, zajásali jsme, že k nám na stránky také zabrousil někdo, kdo žil v Lesní Hluboké, i když toho času v Bíteši. Pokud jde o přízrak, tak z našeho článku je zřejmé, že je potřeba brát vše s rezervou, ale co kdyby… :-) Však jsme také žádný přízrak nepotkali, což se dalo čekat. Na internetu jsme vloni objevili části výpovědí účastníků některých nehod z těchto míst, a když jsme to četli, tak jsme z toho málem měli „husí kůži“. Samozřejmě „papír“ snese vše, a otázkou je, nakolik to skutečně někdo vypověděl. Asi by se to dalo zase na internetu dohledat, kdyby tomu člověk trochu věnoval čas. Co se týče nehodovosti na D1, tak je jen zajímavé, že právě na zmíněném úseku jsou nehody tak časté. Odborníci na danou problematiku by nám ale určitě logicky veškeré příčiny vyargumentovali a duchařina by se tam určitě neobjevila. Každopádně o přízraku se to lépe čte, ne? :-)
Pokud jde o pověst, věříme, že má pravdivé jádro, na takové události se nezapomíná.
Děkujeme za pochvalu fotek i přání a doufáme, že se zde ještě potkáme. :-)
Hezký zbytek léta, I+J

Devět křížů

(Hanka, 15. 8. 2010 21:24)

Ahojky Ivčo a Jirko,náhodou jsem zabrousila na vaši stránku a zaujal mě ten nadpis-Za přízrakem.....
No já jsem totiž v Lesní Hlubokém prožila své krásné dětství,později jsem se vdala do Velké Bíteše,kde žiji doposud.Mohu vám říci že za celou tuto dobu jsem tu nikdy žádný přízrak neviděla. A to jsem tudy kolikrát procházela i za tmy,neboť jsem jezdila do Brna do školy .
Věřím že se tu tehdy opravdu něco asi stalo,pověst může být i pravdivá ,ale přízraky tu opravdu nejsou.
No a to že se tu stávají často nehody.....je to snad spíše nepozorností řidičů ne?V případě že bychom to měli brát vážně by musela být přízraky propletená celá D1.
Nemyslete si že já bych taky ráda neviděla tu nevěstu.....no ale když si představím že jedu sama na kole,tak jako obvykle jezdím když se v podvečer vracím od rodičů...a teď mezi lesy vidět ten bílý přízrak....no raději je nechme spát...
Ale je to zajímavé že?Jsem ráda že jsem tu váš příspěvek našla.Také se mi moc líbí vaše fotky a to ještě kdybyste procházeli těmi krásými lesy ,které celou obec obklopují...... Přeji vám hodně štěstí na dalších cestách...Hanka

RE: 9 křížů

(Ivča + Jirka, 15. 2. 2010 23:33)

Neboj Krtku, neutečou. Jenom Ti ten skluz bude narůstat… :D Nám už zbývá doplnit poslední 2 fotogalerie za loňský rok (obě podzimní) a pak se už vrhneme na letošní rok.:-)

9 křížů

(Krtek, 15. 2. 2010 16:19)

Ahoj Ivčo a Jirko. Dík za udělení titulu :-))). No občas něco napíšu, to je fakt. Když ale vidím nad Jihomoravským krajem tu kupu neprohlédnutých galérií z ostatních krajů, zas to se mnou tak slávně nevypadá. A to je prosím zima, čas na to nejvhodnější. Kolo jsem nevytáhl od Štědrého dne a přesto mi na prohlížení nějak nezbývá čas. Možná kdybych teď nedatloval a koukal, už jsem mohl mít další za sebou :-))), ale však ony neutečou. Mějte se

RE: 9 křížů...

(Jirka, 14. 2. 2010 21:06)

:-))) Jak píšeš, Krktu, jak píšeš, přesně tak... :-)))
Musíme ale konstatovat, že se z tebe stal náš největší "komentátor". Ženské (Didi a Renča) to nějak flákají. :-)

9 křížů a fotky

(Krtek, 14. 2. 2010 17:17)

Jasně Jirko, je to tak jak píšeš. Ten kdo nezažil nepochopí, jak si jeden může kvůli fotce lehnout do mokré trávy nebo skoro i bláta, viď? Ale ty výsledky stojí za to a někdo si to pak ani nevšimne, to jsou lidi, já bych to.... :-)))

RE: 9 křížů a okolí LH

(Ivča + Jirka, 13. 2. 2010 23:56)

Jasně, ono není třeba ani chválit každou druhou fotku. Spíše to bylo takové vypíchnutí. Navíc člověk ví, za jakých okolností byla pořízena, takže o to má větší radost.

Devět křížů a okolí Lesní Hluboké

(Krtek, 13. 2. 2010 16:18)

Ahoj, to víš, že křižák je fešák, jen se někdy u mne stane, že na některé krasavce prostě nechtíc zapomenu. Komentář píšu samozřejmě až po zhlédnutí galerie a občas se mi nějaká fotka "ztratí z hledáčku". Trošku je to zaviněno asi i tím, že nejde třeba jako u Rajčete vložit komentář přímo k dané fotce. Ale nebudeš přeci kvůli Krtkově rozmaru předělávat celou svou jinak parádní galerii, hotovou školu přírody

RE: 9 křížů a okolí LH

(Ivča + Jirka, 12. 2. 2010 20:48)

Ahoj Krtku, výlet to byl parádní. Škoda, že jsme nepotkali ten přízrak... :-) Vůbec nevadilo, že jsme párkrát zmokli a nebo se plazili houštinami, když se neznačená cesta ztratila. A ta nám párktát zmizela, jako když utne. Pokud jde o fotky, tak k zahození není ani křižák (...195), který nám nechtěl postát a byl docela problém ho nafotit. Navíc zlehka pofukovalo a on si chudák myslel, že se mu něco asi chytilo do pavučiny...:-)

Devět křížů a okolí Lesní Hluboké

(Krtek, 12. 2. 2010 16:14)

Ahoj Ivčo a Jirko, fotka vratiče P .162 se fakt povedla, ale ani další detailnější záběry rostlinek nejsou k zahození. Pěkné. Myslím, že se vám výlet povedl a jistě to nebylo jen tím, že nakonec sluníčko malinko v podvečer vykouklo :-)))

RE: Maličkost

(Ivča + Jirka, 19. 1. 2010 18:15)

Díky za pochvalu i za doplnění informace ohledně vysokých samostatných stromů, které lesáci nechávají za účelem náletového množení. Přijďte zase, budeme se těšit. :-)

Maličkost

(Milušefranta, 19. 1. 2010 14:07)

Ahoj děcana,jako vždy moc fajn, skvělé záběry přírodnin, krajiny a opět
pověsti,které jsme tak podrobně neznali.Dodávám jen jednu maličkost:
ty vysoké sólové stromy nechávají myslivci pro množení stromků náletem.Lovu zdar při focení!Zdraví m + t.16615