Jdi na obsah Jdi na menu

 


PR Galovské lúky

Dne 13.5.2010 lilo v Beskydech celý den jako z konve. Podle předpovědi meteorologů ale v Javorníkách měly být jen přeháňky. Vsadili jsme tentokrát na předpověď, ráno jsme se ještě podívali na Panoramu na CT2 a vyrazili do Javorníků. Cílem byla Přírodní rezervace Galovské lúky u Huslenek, která se nachází v CHKO Beskydy. Jedná se o horské květnaté louky na svazích vrcholu Hrachovce (777m n.m.).

Galovské lúky se nachází mimo dosah značených turistických cest a cyklotras a tudíž nejsou jednoduše dostupné. Dívali jsme se před naši návštěvou do turistických map a nastudovali, kudy jít. Na místě jsme se ale přesvědčili, že teorie je jedna věc a praxe druhá. Našli jsme zde cesty, které v mapě nebyly, a ne všechny cesty, které v mapě byly, jsme zase našli. Nakonec jsme vsadili na ochotu místních obyvatel a zeptali se. Nejen, že se nám dostalo dobrých rad, ale ještě jsme odkoupili 2 litry slivovice, která byla skvělá. Do rezervace jsme vyrazili z místní části  Uherská. Pokračovali jsme po silnici, kde nás nejdříve provázelo zelené turistické značení. To časem odbočilo doprava, ale my se stále drželi původní cesty a dorazili až k bývalé hájovně. Zde se nachází poslední zástavba. Od domů jsme stoupali lesní cestou asi 750m. Zde se nacházela křižovatka neznačených lesních cest, přičemž jsme odbočili doleva do lesa a stále stoupali. Nejdříve po zřetelné cestě, pak po zarostlé louce k další lesní cestě, která nás dovedla až k našemu cíli.

PR Galovské lúky jsme se rozhodli navštívit zejména z důvodu hojného výskytu prstnatce bezového, který měl právě v době naší návštěvy kvést. Tato orchidej zde kvete ve dvou barevných formách: nachově fialové a žluté. Tyto dvě formy zde kvetou společně a křížením mezi sebou zde vznikají různé barevné variace. V některých letech zde prý vykvete více než 6 tis. jedinců tohoto druhu. Je zde tak možné najít i bledě žluté, růžové i oranžové květy. Že je možné zde objevit nejen prstnatce bezové, se můžete přesvědčit níže v naší fotogalerii. Louky jsou zde stanovištěm mnoha chráněných a ohrožených druhů rostlin.

Párkrát nám zapršelo, ale dalo se to přežít. Cesta to nebyla nijak náročná a nachodili jsme kolem 8km. Tentokrát to bylo spíše o kochání. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hrachovec

(Roman , 5. 8. 2015 1:13)

I já jsem zde byl, šel jsem to z Huslenek od vlakové zastávky a žádné problémy s orientací jsem neměl, prostě jsem šel po cestě, co vede od zastávky vlaku a snažil se pořád držet hřebene. Cesta je velmi atraktivní, je z ní mnoho výhledů do údolí, vede kolem pasekářských usedlostí i dřevěnek, kolem ovčích pastvin a člověk si užije klidu, sem fakt mnoho lidí nezabloudí, protože tu nevedou turistické značky a i tak tato oblast Javorníků je velmi navštěvovaná, konkrétně část Javorníků od Kohútky po Pulčinské skály je oázou klidu.

Re: Hrachovec

(Ivča + Jirka, 8. 8. 2015 0:58)

Ahoj Romane,
děkujeme za doplňující informace. My jsme šli z druhé strany (část Uherská) a bylo to na orientaci horší, ale trefili jsme. ;-) A příště už budeme zorientovaní dobře. A s tím klidem souhlasíme, opravdu zde člověk moc lidí nepotká.
I+J

Re: Re: Hrachovec

(Roman , 9. 8. 2015 23:48)

Zde je aspoň jedna fotka z cesty, působivý výhled do údolí Bečvy (Huslenky a Halenkov) a na Vsetínské vrchy.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150109451603890&l=4f3184630e
Javorníky jsou v úseku od Kohútky po Pulčinské skály velmi málo navštěvované.

Re: Re: Re: Hrachovec

(Ivča + Jirka, 10. 8. 2015 0:25)

Moc hezký výhled, díky. Vidíme, že se budeme muset sem někdy zase vrátit. ;-)

RE: PR Galovské lúky

(Ivča + Jirka, 16. 10. 2010 11:28)

O slivovici jsme se poctivě rozdělili s dalšími potřebnými. Každopádně tahle várka už prošla „trubicemi“. :-) Nicméně nějaké švestky vždy v zásobě jsou, naštěstí máme zdroj na Slovácku. :-)
Můžeš to spojit, až půjdeš hledat medvědy… :-), vzdušnou čarou jen pár km od této rezervace žije prý medvědí rodinka. Když jsme šli odtud pak na Pulčiny, byla tam i cedule upozorňující na medvědy. Ceduli jsme ale brali spíše jako recesi. Možná, až bychom na nějakého huňáče narazili, tak by nám úsměv na rtu odešel.
Každopádně „Galovky“ vřele doporučujeme, je to krásný kus přírody, i kdyby tam nic nekvetlo.

PR Galovské lúky

(Krtek, 15. 10. 2010 12:14)

Jirko, co slivovice, ještě ji máte, nebo již dávno "padla za vlast". Doufám, že vám dali "okoštovat", než jste si plácli.
Jinak dík za dobrý tip, na dojezd s kolem to je trochu z ruky a navíc dost nepraktické pro pohyb v chráněném území, ale až budu plánovat nějaký turistický výlet v blízkém okolí, bylo by dobré o této louce pouvažovat.
Tolik krásných kvítků pohromadě jistě stojí za to :-)))

RE: PR Galovské lúky

(Ivča + Jirka, 13. 10. 2010 23:06)

Ahoj Krtku, Galovské lúky byly pro nás naprostá bomba a věříme, že by nás to zde nadchlo i po odkvětu prstnatců. Dostat se ale do těchto míst nebylo skutečně vůbec jednoduché. Můžeš to někdy zkusit. Značené cesty, ani cyklostezky, sem nevedou. A k našemu překvapení to zde neznali ani někteří místní. Měli jsme ale štěstí na jednu paní pracující na zahrádce, která nám moc dobře poradila. Nicméně i tak jsme jednou asi na 5 minut zabloudili, než jsme se zorientovali. Zmátlo nás to, že jsme objevili předvoj orchidejí na jiných loukách a my přitom věděli, že Galovské to ještě být nemohou.
Díky za pochvalu některých vypíchnutých fotek. Dobře víš, že to potěší… :-)))

PR Galovské lúky

(Krtek, 12. 10. 2010 23:46)

Ahoj Ivčo a Jirko, opravdu povedená lokalita, čím vás uchvátila je docela zřejmé z fotek, tam vám muselo být hezky i navzdory ne moc příznivému počasí...
Pěkné celkové záběry louky (977,991,036), kapek 047, přeslička 868 parádní (technicky i na pohled), prvosenka 881, možná nechtěná abstrakce pod kůrou - 887, ale ve výsledku to vyšlo pěkně, klikoroh zajímavý jako vždy - 895, i prstnatec 993