Jdi na obsah Jdi na menu

 


Pálava na konci první dubnové dekády

Pavlovské vrchy (Pálava) jsou naše srdeční záležitost. To ale nemusíme zdůrazňovat, neboť pravidelní návštěvníci nemohli přehlédnout větší množství fotogalerií z této lokality. Mimochodem, od r. 2008 je na těchto stránkách již umístěno 27 pálavských fotogalerií! A protože textu jsme již napsali o Pálavě v předchozích letech dost, tak jen chceme konstatovat, že na konci první dubnové dekády měla příroda malé zpoždění oproti loňskému roku, ale s ohledem na jiné roky fakticky o žádné zpoždění nešlo.

Prošli jsme si naše klasické jarní „Pavlovské kolečko“, tj. trasa: Pavlov – zřícenina hradu Dívčí hrady (Děvičky) – úbočí Děvína po zelené značce – bývalá lovecká chata – studánka Pod Oborou - Soutěska – nad Soutěskou – vrchol Děvína – Pavlov. A poslední poznámka na závěr: zásadně na Pálavu vyrážíme ve všední den, abychom byli ušetřeni davů turistů. ;-))

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pálava

(Jirka V., 20. 4. 2015 9:36)

Ahoj,
takový dubnový výlet, to je paráda. Ještěrka je moc hezká, kytky v nejlepším a výhledy s modrou oblohou plnobarevné. ;-)
Ta dymnivka by mohla být Corydalis pumila - dymnivka nízká, vím, že na Děvíně roste. Jinak je vše v pořádku. :-)
Jirka
PS: Taky jsme si o víkendu v Lublani vyfotili pár kytiček a nějaké ptactvo, ale brali jsme s sebou jen jeden foťák, takže fotila Verunka.

Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 21. 4. 2015 8:46)

Ahoj,
je to, jak píšeš. ;-)
Tak to vidíš, jedete sbírat taneční zkušenosti, a nakonec dojde i na ptactvo a kytičky. ;-) My jsme akorát jeden den (ten nejteplejší, co byl) vyrazili na Svatý kopeček k Mikulovu. Byly tam už krásné kosatcové koberce a spousta otakárků fenyklových i ovocných. Akorát se jim nechtělo moc nikam sedat. Už se to zpracovává, ať nenabereme moc skluz na počátku sezóny.
Dymnivkou nízkou myslíš snímek P1230487, že? Tj. ten, který jsme jako d. nízkou určili. Ptáme se pro jistotu, aby nedošlo k omylu a nemyslel jsi jiný snímek dymnivky. ;-)
I+J

Re: Re: Pálava

(Jirka V., 22. 4. 2015 13:22)

S tou dymnivkou si nejsem úplně jistý, ale řekl bych, že všechny tři snímky odpovídají druhu Corydalis pumila. Na Svatý kopeček chodím taky rád, ale většinou až v době, kdy začínají zárazy (červen).
V Lublani bylo fajn, zatančili jsme si semifinále WDSF Open a získali za to 110 bodů do ranklistu, ale samozřejmě jsme to brali spíš jako pěkný poznávací výlet s tancem jako bonusem. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 22. 4. 2015 21:18)

Jistotu u těch tří snímků také nemáme, ale vycházeli jsme z toho, co jsme se dočetli o ostruhách u dymnivky plné a d. nízké…
Na naučné tabuli jsme se na Svatém kopečku dočetli, že se zde vyskytuje 7 druhů záraz a z. písečná tam byla i nafocená. Kolik druhů jsi tam už objevil?
110 bodíků je pěkných a ten výlet určitě stál za to. ;-)

Re: Re: Re: Re: Pálava

(Jirka V., 23. 4. 2015 13:53)

Já mám ze Svatého kopečku zatím zárazu šupinatou a mordovku písečnou, ale vím, že tam rostou i další, většinou o něco méně vzácné druhy, určitě záraza bílá pravá, žlutá, zardělá a mordovka nachová.
Rozhodně stojí za to se tam během června podívat. :-)
Jirka

Re: Re: Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 23. 4. 2015 22:36)

Zní to opravdu lákavě. Nějaký červen se tam musíme vrátit. ;-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pálava

(Jirka V., 24. 4. 2015 8:39)

Lákavě to opravdu vypadá, ale jestli bude pokračovat suché počasí i v květnu a červnu, tak tam žádné zárazy nečekejte. :-(
Jirka

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pálava

(Ivča + Jirka, 25. 4. 2015 7:26)

Neboj, po víkendu bude pršet. ;-)