Jdi na obsah Jdi na menu

 


Přírodní park Výhon a Židlochovice

Přírodní park Výhon se rozprostírá mezi Židlochovicemi a Blučinou necelých 20km jižně od Brna. Toto území sadů, polí, zahrad, vinic, mezí, stepních lad a lesíků bylo vyhlášeno přírodním parkem teprve před 7 lety. Turisté zřejmě ještě tuto část neobjevili, neboť i když v daný víkend bylo krásné počasí, potkali jsme za celý den v těchto končinách jen jeden pár turistů, jednu cykloturistku a dva motorkáře. Na víkend neuvěřitelné skóre. Masív Výhonu vystupuje cca 170m nad řeku Svratku. Několik strží signalizuje dřívější potůčky, stejně jako několik míst s rákosovým porostem. Údajně zde byl i dříve rybník, ale dnes jsme zde objevili jen jeden pramen. Přírodní park má svoji historii, neboť byl mezi brněnskou kotlinou a Pálavou nejvýraznějším místem. Proto zde bylo objeveno několik lokalit z období paleolitu nebo neolitu, z doby bronzové, železné…, byly zde objeveny staré hroby s lidskými pozůstatky, šperky, keramika, výstroj, výzbroj, akropole s kamennými hradbami a příkopy, ale také mamutí ostatky. Archeologický průzkum zde probíhá i v současné době. V přírodním parku je zdokumentováno skoro 70 druhů ptáků, z nichž je 16 zvláště chráněných. K nejcennějším patří určitě nádherně vybarvená vlha pestrá, která nám při putování asi dvakrát přefrnkla nad hlavami, aniž by se nechala zvěčnit. Máme ji tak zdokumentovanou jen z velké dálky, kde její barvy ani nelze rozeznat. Je možné zde také spatřit ohrožené obratlovce (slepýš, ještěrky) a chráněné motýly. I botanici si zde přijdou na své, neboť se zde vyskytuje řada chráněných rostlin.

Přírodním parkem prochází naučná stezka „Krajinou Výhonu“ s 11 naučnými tabulemi. Zřejmě nově je zde turistická žlutá trasa vedoucí ze Židlochovic do Blučiny, která kopíruje jednu část naučné stezky a v turistických mapách není zatím zanesena. Celá naučná stezka má jen asi 7 km. Protože nám přišla tato délka pro nás velmi nedostatečná, pokračovali jsme do Židlochovic, kde jsme prozkoumali místní zvonici na starém hřbitově (toto místo bylo zrovna v rekonstrukci a po hřbitově už není ani památky), prošli se po nové dominantě – lanovém mostu a navštívili nádhernou oboru umístěnou v zámeckém parku. Obora je přístupná veřejnosti a svým rozsahem (22ha) umožní pěknou procházku krásnou přírodou.  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Park Výhon

(Jirka, 3. 7. 2009 23:01)

Pokud jde o sasanky, a paměť mě neklame, tak u nás se vyskytují 4 druhy sasanek: hajní, pryskyřníkovitá, lesní a narcisokvětá. První 3 druhy jsi již mohl spatřit v našich fotogaleriích a tu čtvrtou, jak již jsem uváděl minule, jsme napráskali před týdnem v Krkonoších. Jak bude vše zpracováno, určitě ji objevíš v naší nové fotogalerii.
J.

Park Výhon

(Krtek, 2. 7. 2009 22:26)

Už se těším....Jirko, z druhů sasanky je to už všechno, nebo existuje ještě nějaká jiná "mutace?"

RE:Park Výhon

(Jirka, 1. 7. 2009 1:09)

Ahoj Krtku, koukám, že také toho moc nenaspíš... :-) Vím přesně, o které fotce píšeš, ani se nemusím dívat. :D Mám radost, že Tě zaujala. Ze sasanek jsem byl nadšený, protže tento druh jsem na vlastní oči neviděl mraky let. jinak teď v Krkonoších jsme objevili sasanku narcisokvětou, kterou jsem viděl na živo poprvé. Časem se objeví i zde.
J.

Park Výhon

(Krtek, 1. 7. 2009 0:58)

Ahoj Jirko, na tento tvůj příspěvek jsem už několik dní zpátky reagoval, ale někam se to ztratilo, takže abych se s chválou neopakoval, tak se už jen zmínim o tvém pokusu zachytil zajímavým způsobem sasanky. Fotka - P 1090978, má něco do sebe a líbí se mi