Jdi na obsah Jdi na menu

 


Letní procházka květnatými loukami, aneb NPR Čertoryje, Kněždubský háj a vrch Výzkum

Druhý červencový den 2013 jsme se po třech letech opět podívali k vodní nádrži Lučina nacházející se kousek od Tvarožné LhotyBílých Karpatech. Chtěli jsme nakouknout do části Národní přírodní rezervace Čertoryje a přes Kněždubský háj jsme se také vydali k vrchu Výzkum. Zajímalo nás, jestli objevíme nejen nějaké orchideje, ale i poměrně vzácného tesaříkovitého brouka kozlíčka hnědého, o kterém víme, že se zde vyskytuje. Jak to dopadlo, se můžete podívat do fotogalerie níže. Pokud někoho zajímají další informace o této lokalitě, nebo co jsme zde viděli před 3 roky, odkážeme ho do naši dřívější fotogalerie sem. Putování loukami v Bílých Karpatech má pro nás vždy své kouzlo. I kdybychom nic zajímavého nepotkali, tak kochání zdejší krajinou, kde se nádherné květnaté louky střídají s lesíky, solitérní stromy (často duby) na loukách, hezké výhledy..., stojí za návštěvu. ;-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Čertoryje

(Jirka V., 18. 9. 2013 13:54)

Ahoj,
tady máte taky krásné úlovky. Nejvíc mě určitě zaujal perleťovec dvouřadý - Brenthis hecate. Tohoto vzácného motýlka jsem už několikrát v Bílých Karpatech potkal a naháněl, bohuže ale bezvýsledně - fotku žádnou nemám. Líbí se mi taky kozlíček hnědý a klikoroh devětsilový.
A teď ještě pár výhrad k určení - P1560507 je podle mě hrachor širolistý (Lathyrus latifolius), P1560466 - pavouček schovaný v květu zvonku bude nejspíš také běžník (Xysticus sp.), P1560485 není vřetenuška obecná - červených teček má jen pět, takže to vypadá spíš na vřetenušku pětitečnou (Zygaena lonicerae), nebo mokřadní (Zygaena trifolii). A na závěr ještě moc pěkná fotka perleťovců P1560507 - ten spodní není samička, ale také sameček (na křídlech má také voničky, jen méně nápadné), jenže to není stříbropásek, nýbrž perleťovec velký (Argynnis aglaja). :-)
Jirka
PS: Také pokračuju s publikací fotek, minulý víkend jsem zpracoval opravdové botanické lahůdky z Dunajovických kopců. :-)

Re: Čertoryje

(Ivča + Jirka, 21. 9. 2013 0:13)

Ahoj Jirko,
moc díky za vychytání některých druhů. Mrkneme na to, i do dalších snímků, které jsme nezveřejńovali, a upravíme. Ten páreček perleťovců byla nedůslednost, protože se stačilo na „samičku – nesamičku“ pořádně podívat... ;-) Jediné, s čím máme z tvého upřesnění problém, je hrachor širolistý. Z čeho tak usuzuješ? Listy na snímku, bohužel, nejsou vidět a pokud jde o květenství, tak hrachor hlíznatý mívá květenství složené ze 3-6 květů a stopku s květenstvím dlouhou 4-6cm, širolistý mívá květenství většinou z 5–15 květů, někdy více, a to na stopce dlouhé až kolem 15-25cm. Ta délka stopky s květenstvím nám spíše sedí na hlíznatý, ale na ruku do ohně to není. ;-)
Dunajovické kopce jsme projeli. Pěkná úroda pěti druhů záraz, hezky rozkvetlé sápy, parádní fotoúlovek srpice karbincolisté, ale i housenky otakárka fenyklového (my ji nedávno objevili na Švařci a jakmile dojde ke zpracování fotogalerie, a hlavně jakmile na tuto fotogalerii dojde řada, objeví se u nás také).
I+J

Re: Re: Čertoryje

(Jirka V., 23. 9. 2013 11:09)

Ahoj,
s tím hrachorem na určení netrvám, je pravda, že listy na fotce vidět nejsou. Jen podle barvy a tvaru květů mi na první pohled víc připomínal širolistý.
Na Dunajovických kopcích jsem letos našel těch záraz šest různých druhů, záraza bílá pravá už ale byla dost proschlá, tak jsem už ani nezveřejňoval její fotky. Opravdu to tam letos stálo za to a příští rok se tam musím zajet podívat znova - je totiž velká naděje, že by tam mohl být ještě jeden dosud nepotvrzený kriticky ohrožený druh zárazy. :-)
Tak zatím a těším se na další obrázky. :-)
Jirka

Re: Re: Čertoryje

(Ivča + Jirka, 24. 9. 2013 21:02)

Ahoj,
tak hrachor zatím už řešit nebudeme... ;-) Zárazy jsou opravdu pěkné fotoúlovky a 6 je více než 5... Dunajovické kopce by se mohly přejmenovat na "Zárazové" nebo "Zárazovské". :-D A třeba taky na "Mandloňové". Každopádně budeme držet příští rok pěsti.
I my se budeme těšit na tvé další fotoúlovky. My už na další fotogalerii také pracujeme, teď bude následovat z nedalekého Omického lesa. I za humny se bylo čím kochat.
I+J

Mozaikovitá seč

(vrbamiroslav, 18. 9. 2013 12:25)

P1560597 - podle této fotky by se mohlo jednat o typickou ukázku mozaikovité seče, prosazované ochranáři v chráněných územích a která je ke hmyzu šetrnější než celoplošná. Pokud ovšem traktor se sekačkou z předchozího snímku nepokračuje a neposeče vše. Je otázka, jak zemědělci dobře míněné rady zrealizují. V Podyjí jsem mozaikovitě sečené louky již běžně viděl. Jižní Morava mne stále fascinuje a rád ji navštěvuji. Bílé Karpaty si nechávám na důchod. Vše zde však již bylo vyfoceno, popsáno a zdokumentováno. Proto nabízím něco nově z Jihlavy na www.vrbamiroslav.rajče.idnes.cz.

Re: Mozaikovitá seč

(Ivča + Jirka, 20. 9. 2013 23:23)

Mozaikovou seč nevylučujeme, pokud traktor druhý den neposekal zbytek. ;-) Koukli jsme na „Rajče“ a z fotogalerie z bývalého VVP Jihlava (Pístov, Rančířov, Popice...) jsme byli přímo nadšení, zejména z nafocených živočichů. Moc hezká fotogalerie. Zejména se nám líbily snímky, kde sedíky velkému lákadlu v podobě mízy s batolcem objevují i „pižmáci“. Ale zaujalo toho samozřejmě více (ohniváčci, modrásci, vřetenušky, hnědásci...), ale i střevlík Scheidlerův, nebo užovka, rosnička, skokan... Opravdu parádní živočišná hitparáda. A do toho i vemeník... Vůbec jsme netušili, jaké poklady lze objevit téměř v Jihlavě. Budeme mít další velké lákadlo na další sezónu, už jsme si poznamenali i Jamolice... Díky,
I+J