Jdi na obsah Jdi na menu

 


Sivický les

Druhou červnovou sobotu jsme se vydali jen asi 11km východně od Brna do obce Mokrá-Horákov v těsné blízkosti Moravského krasu. Jak napovídá název, jedná se o sloučení dvou obcí, ke kterému došlo relativně nedávno, a to před 35 lety. Název Mokrá je odvozen od potoka, který protékal obcí, na návsi se rozléval a vytvářel mokřad (tehdy mokraď), z kterého se stal později rybníček. Druhý název Horákov je zřejmě odvozen od jména Horák. První písemná zmínka o Mokré pochází z r. 1350, ale datum založení Mokré se odhaduje na konec 13. nebo počátek 14. stol. Nejstarší písemná zmínka o Horákovu pochází z r. 1371, kdy se jednalo o samostatné panství s hradem. Zbytky hradu (nepatrné části zdí a dvě hluboké jámy) jsou dnes zachovány na ostrohu zvaném Nad Muchovou boudou, kde zřejmě původně stávalo pravěké hradisko. Dnes je obec známá hlavně kvůli cementárně a vápence, která zde byla zprovozněna v letech 1968-1969. Dnes žije v obci necelých 3 tis. obyvatel a roste zájem o pozemky a výstavbu rodinných domů, které jsou z Brna dobře dostupné.

Našim cílem ale nebyla obec Mokrá-Horákov, nýbrž Sivický les, který byl v rámci soustavy chráněných území v EU NATURA 2000 vyhlášen Evropsky významnou lokalitou (tzv. EVL). V současné době je Sivický les také navržen na přírodní památku a čeká se na schválení. Les leží v nadmořské výšce 272 až 420m n.m. Na západě je ohraničen obcí Mokrá-Horákov, na severu komunikací vedoucí z obce do Hostěnic, na východě nivou potoka Roketnice a vrcholem Velká Baba a na jihu částmi lesa zvanými Blažovsko, Březí a Rokytnický luh. Jihovýchodní výběžek lesa zasahuje až k obci Sivice. Právě název této obce dal název celému lesu. V Sivickém lese byste marně hledali turistické značení. Pouze na severní hranici vede cyklostezka č. 5132 a na části jižní hranice se nachází cyklostezka č. 5133.

My jsme prošli obcí Mokrá-Horákov a pokračovali nejdříve po cyklostezce č. 5132. Po cestě jsme občas provedli průzkum okrajových částí lesa. V místech U Bílé kapličky jsme vstoupili do lesa. Po neznačených cestách, kterých jsme zde potkávali k našemu překvapení docela hodně, jsme pokračovali jihozápadním směrem přes lesní části zvané U Bílé kapličky, Štumperk, Nad Vlčákem a Ve Vlčáku, a to až k dopravníku mezi vápencovým lomem a cementárnou. Podél dopravníku se nachází na každou stranu minimálně 5m na každou stranu široké pásy teplomilných suchých trávníků. Tyto pásy jsou občas zjevně narušeny pracovníky, kteří zajišťují servis dopravníku. Právě kolem dopravníku je ale jediná bezlesá část Sivického lesa. My jsme si prošli okolí kolem dopravníku na sever (severozápad) i na jih (jihovýchod) až ke strojovně a zpět. Na závěr jsme se věnovali průzkumu části lesa zvané Líchy, kde jsme objevili desítky (ne-li stovky) rozkvetlých okrotic červených. Kupodivu jsme pár jedinců této silně ohrožené orchideje našli asi jen 4m od dopravníku a další těsně za plotem, který odděluje dopravník od zbývající části lesa. Nikdy v životě jsme tolik okrotic červených pohromadě neviděli. Milovníky rostlin chceme ještě upozornit, že na území Sivického lesa bylo doposud nalezeno více než 370 druhů vyšších rostlin, přičemž 17 druhů je zvláště chráněných nebo ohrožených a 49 druhů je zařazených na Červený seznam. Doposud bylo v Sivickém lese objeveno 11 druhů orchidejí!! My jsme zde také objevili „plantáže“ zralých lesních jahod :-) a také klíšťata :-(. Na druhou stranu jsme zde potkali během červnového sobotního odpoledne jen 2 cykloturisty a dvoje turisty. Titulek by tak mohl znít také „Zapomenutý orchidejový ráj nedaleko Brna“. Každopádně děkujeme našemu kamarádovi Jirkovi V.  za dobrý tip. ;-)

Tento výlet nebyl nijak náročný. Vzhledem k tomu, že jsme se tentokrát spíše loudali, tak jsme brouzdáním Sivickým lesem nachodili jen 13,5km. Celkově bylo třeba vystoupat 228m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Okrotice červená - Líchy

(Olga, 14. 6. 2020 11:05)

Dobrý den,
prosím ty Okrotice červené nalezneme v PP na Líchách nebo lesem Líchy se myslí její okolí? Už se tam chystáme podruhé, zkusíme to znovu. Včera jsem procházela korytem Kohoutovického potoka, naivně doufajíc, že najdu Okrotici červenou, ale bylo to dobrodružné. Zdravím a děkuji mnohokrát.
Olga

Re: Okrotice červená - Líchy

(Ivča + Jirka, 14. 6. 2020 19:04)

Olgo, pošlete mailovou adresu, napíšeme zprávu.

Sivický les

(Krtek, 23. 6. 2011 18:13)

Ahoj Ivčo a Jirko, i mně se líbila okrotice - nejvíce 172, zajímavá je i Ivča turistka (kráčející) 943, pcháč 950, modrásek 962, česnek 989, tesaříci 022, běloskvrnáč 030, ptačí zob 066, kopretina 085 i růže 111 . I já vám přeji hezké léto a moc si to užijte v těch Krkonoších. Zdraví Krtek

Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 23. 6. 2011 21:52)

Ahoj Krtku, díky za pochvalu fotek. Tušili jsme, že některé z tebou jmenovaných zaujmou. Na to už tě moc známe. Chystáme teď fotogalerii ze Ždánického lesa a už tušíme, které vyzdvihneš.:-) My ti také přejeme hezké léto, ale určitě se do té doby uslyšíme, i když léto už asi je. Plánujete někam s manželkou vyrazit? A co cyklobanda? Kam máte letos namířeno?

Re: Re: Sivický les

(Krtek, 24. 6. 2011 17:39)

Ahoj, tak rodinná dovolená bude v Roháčích, to jsem zvědav, kolik medvídků uvidíme, doufám, že žádného, klidně bych si tu radost odpustil.
A co se týče letošního srazu Cyklobandy (tedy č. 2, první byl ve Štramberku), tak tentokrát to vůbec nebudu mít daleko, neboť se banda ushodla, že by chtěli vidět i něco z mého kraje - šachty a pod. Právě vymýšlím a objíždím trasu a myslím, že nebudou zklamáni. Uvidí i fungující šachtu zblízka, (což nebude pohled vábný) taky některé, co již zavřeli (zde si industrialisté přijdou na své, což už vypadá lépe) a taky i pohled celkový, kdy šachty sice tvoří dominantu krajiny, ale není to pohled špatný, když vezmeme v potaz všude tu zeleň kolem. Pak je vyvedu na kopeček a z něj uvidí celý blok Beskyd od Javorového po Ondřejník a na druhé straně rovinku se šachtama, takže snad je to nudit nebude :-)

Re: Re: Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 24. 6. 2011 23:58)

Ahoj, moc tomu nevěříme, že budete mít „štěstí“ na medvědy. To by byla moc velká náhoda, ale člověk nikdy neví… ;-) Hlavně ať vám vyjde na Roháče počasí. Každopádně držíme pěsti a budeme se těšit na fotky ze Slovenska.
Cyklobanda bude určo spokojená. Popsaný itinerář vypadá dobře.

Sivický les

(Jirka, 18. 6. 2011 21:01)

Ahoj,
koukám, že jste si okrotice červené letos opravdu užili. Moc pěkné jsou i fotky s modráskem černolemým, tesaříci a jetely.
Já jsem dneska taky zveřejnil nějaké fotky. Hlavně tam mám rostliny z okolí Kohoutovic, brzy ale dodám i nějaké fotky hmyzu.
Tak se zatím mějte. :-)
Jirka V.

Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 19. 6. 2011 1:10)

Ahoj,
okrotice červené jsme si vážně užili, díky tobě. :-) Jsme rádi, že zaujaly i jiné snímky. Nakoukli jsme samozřejmě i k tobě. Mordovka (záraza) nachová nemá chybu a vypadá skvěle, motýlci také prima…V týdnu jsme se dostali k tvým oblíbeným Ždánicím. Je to opravdu motýlů ráj. Během krátké doby jsme napráskali přes 10 druhů motýlů. A tolik batolců jsme pohromadě v životě neviděli… Z připravované fotogalerie budeš mít určitě radost. ;-)
I+J

Re: Re: Sivický les

(Jirka, 20. 6. 2011 8:22)

Ahoj,
měli jste se zmínit, že chcete jet do Ždánic. Tuto sobotu tam byla pěkná exkurze zaměřená na orchideje, viz http://www.muzdanice.cz/
Bohužel, tentokrát jsem se exkurze osobně zúčastnit nemohl, jeli jsme v té době kamarádům na svatbu, ale jsem přesvědčený, že to stálo za to. Už se ale moc těším na týden dovolené, který bych chtěl strávit celý ve Ždánicích (od 3.7.2011), určitě tam bude ještě spousta věcí k vidění. :-)
Včera jsem dodal na NAHUBY.sk ještě pár nových fotek bezobratlých z procházky v Kohoutovicích, tak se můžete podívat, co všechno se dá najít přímo v Brně.
Jirka V.

Re: Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 20. 6. 2011 23:37)

Ahoj, to vůbec nevadí, protože my jsme měli o víkendu trojí oslavu narozenin u kamarádů, jednu v sobotu, dvě v neděli, takže bychom stejně nestíhali. U Ždánic to vypadá opravdu moc dobře, „stopro“ si to tam užiješ. O kterou louku(-y) se to přesně staráte?
Na Huby jsme samozřejmě opět koukli. ;-) Moc se nám líbil výrazně zabarvený zavíječ, konečně jsme také viděli kozlíčka kovolesklého i mimo hadinec a ten obaleč dubinový to bude, mrkni např. na http://www.papillon-poitou-charentes.org/Aleimma-loeflingiana-Linnaeus-1758.html Bezobratlým se na okraji Brna daří. Nás také trochu překvapil náš nález kozlíčka písečného přímo v Kohoutkách na sídlišti, ale zase ne tak moc po zkušenostech z Bystrce. V Bystrci na Kamechách jsme narazili v zástavbě nejen na kozlíčka písečného, ale i třeba na kudlanku.

Re: Re: Re: Sivický les

(Jirka, 21. 6. 2011 7:42)

Ahoj,
ve Ždánicích máme na starost údolí ve Šraňkách na sever od městečka kolem potůčku Šraňky. Koukněte se do loňského plánu péče, je tam i orientační mapka lokality - http://daphne.cz/webfm_send/28
Jestli vám to vyjde, přijeďte se podívat první týden v červenci. Dáte-li včas vědět, můžu vám tam udělat průvodce já nebo přímo entomolog a specialista na motýly David Novotný.
Zatím se mějte fajn a hezky užívejte začátek léta. :-)
Jirka V.

Re: Re: Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 21. 6. 2011 21:21)

Ahoj,
mysleli jsme si, že to budou Šraňky. Zrovna včera jsme si z uvedeného odkazu stáhli plán péče a studovali ho… :-))) Každopádně díky. ;-)
Jak to bude s námi první týden v červenci, to se uvidí. Plánujeme na začátek července Krkonoše, ale jak to vše bude, je ve hvězdách…Určitě dík za nabídku. Kdyby to vyšlo, tak třeba překvapíme, ale slíbit nic nemůžeme, natož dát „včas“ vědět… ;-)
Měj se letně a užívej přírody.
I+J
PS: Fotogalerie ze Ždánic se už začíná rýsovat, brzy se dočkáš. ;-)

Re: Re: Re: Re: Sivický les

(Jirka, 23. 6. 2011 16:55)

Já jsem myslel, abyste se ozvali aspoň jeden den dopředu. To byste možná zvládli. ;-)
No, pokud to nevyjde, tak si to každopádně užijte v těch Krkonoších.
Jirka V.

Re: Re: Re: Re: Sivický les

(Ivča + Jirka, 23. 6. 2011 23:55)

To bychom možná zvládli, my jsme občas šikovní…;-) Uvidíme. A pokud by to nevyšlo, tak si to také užij. Během pátku, nejpozději v sobotu, už se tady objeví fotogalerie ze Ždánického lesa.