Jdi na obsah Jdi na menu

 


Branná - brána Jeseníků

Poslední den našeho pobytu v Jeseníkách se v noci rozpršelo. Lilo i dopoledne, a to hlavně v kopečkách. Proto jsme se rozhodli, že navštívíme obec Brannou. Naplánovali jsme si to tak, že pokud bude stále pršet, navštívíme zdejší „hrado-zámek“ Kolštejn a další místní památky, a pokud by se počasí trochu umoudřilo, uděláme si nějaký okruh kolem Branné. Nakonec bylo vše trochu jinak, neboť Kolštejn byl výjimečně ten den uzavřen, protože byla v den naší návštěvy naplánovaná noční prohlídka. Na fojtství jsme se nedostali a interiéry kostela bylo možné okouknout jen přes mříže. Naštěstí ale přestalo pršet, tak jsme si udělali alespoň malý, 8km dlouhý, okruh kolem Branné, při kterém stačilo vystoupat 150m.

Obec Branná leží v nadmořské výšce 600 až 650m v údolí řeky Branné pramenící na svazích Keprníku. Vodáci právě využívají úsek dlouhý cca 13km od Branné po ústí do Moravy v Hanušovicích. V obci dnes žije přes 300 obyvatel, ale najdete zde náměstí, síť uliček, hrad Kolštejn přebudovaný na zámek, renesanční fojtství, jednu z nejvýznamnějších severomoravských pozdně renesančních staveb – kostel Archanděla Michaela, klasicistní budovu fary propojenou ve svém druhém nadzemním podlaží krytou chodbou s kostelem, empírovou hřbitovní kapli, radnici z počátku 19. století, funkční kašnu s litinovou sochou bohyně zdraví Hygií … Pro turistu, který Brannou nezná a ocitne se zde poprvé, může koncentrace tolika památek v nevelké obci působit jako zjevení. Od r. 1992 má Branná status městské památkové zóny.

Nyní jen pár zajímavých informací k obci a místním památkám:

-          Hrad (zámek) Kolštejn (dříve Goldstein nebo Goldenstein = Zlatý kámen, Zlatý hrad) byl vybudován na konci 13. nebo počátkem 14. stol. na skalnatém ostrohu. Dnes je možné stavební komplex rozdělit na několik částí: původní Horní hrad, z nějž se zachovala jen část obvodového zdiva, neboť zbytky velké věže pochází z pozdější doby, Horní zámek stojící na původním předhradí, které bylo asi o 10m níže než horní hrad, a Dolní zámek s arkádami a hlubokým sklepením. Vystřídalo se zde téměř 40 prokázaných vlastníků (mezi nimi i Lucemburkové, páni z Lipé, Valdštejnové, Žerotínové, Lichtenštejnové…). V roce 1994 získala celý areál Kolštejna do vlastnictví obec, která Kolštejn postoupila do správy firmě Kolštejn. Dnes je snaha celý komplex v rámci možností zachránit.

-          Renesanční fojtství s hranolovou věží bylo postaveno v 16. stol. jako přízemní sídlo správce zdejšího panství. V 17. stol. bylo přistavěno další patro, později byla vybudována (zvýšena) hranolová 6-ti patrová věž, jejíž poslední 2 patra jsou osmihranná. Zajímavé je, že fojtství stojí na samém okraji původního hradního příkopu a muselo tak být součástí původního opevnění (byly zde objeveny sklepy pro proviant nebo vězeňské kobky). Za vlády komunistů bylo fojtství přebudované na školu. Před 15 lety došlo k rekonstrukci celé budovy, ale dnes je fojtství nepřístupné a visí zde nepřehlédnutelná nabídka realitní kanceláře k prodeji.

-          Kostel Archanděla Michaela stojí na vyvýšeném místě, díky čemuž působí neskutečně vysokým dojmem (zejména z přístupové cesty kolem fary). Kostel byl vystavěn v letech 1612-14 a původně byl protestantský, přičemž byl zasvěcen Zmrtvýchvstání Krista. Až později byl přesvěcen. Dodnes je kostel propojen nadzemní krytou chodbou nesenou oblouky s budovou fary, která pochází z r. 1784. Pod těmito oblouky se nacházela jediná přístupová cesta. Tato cesta slouží dodnes, ale už není jediná.

-          Nejhezčí výhledy na obec a její památky jsou směrem od silnice na Vikantice a Staré Město

-          Naprostou náhodou jsme také při koukání do map zjistili, že původní hrad (zámek), fojtství i kostel v Branné, jsou vybudovány v jedné přímce. Pokud přímku protáhnete dále na jihovýchod, najdete na ní i známý skalní útvar Pasák, zámek a kostel v Loučné nad Desnou, kostel ve Vernířovicích, dřevěný kostel sv. Jana Nepomuckého v Klepáčově… Je skutečně zajímavé, že jsou tyto stavby i se skalním útvarem v jedné linii a nemůže se jednat o náhodu. Možná jsme objevili „energetickou“ linii (tzv. ley lines), o kterých píší esoterikové a jiní záhadologové. Třeba naši předkové věděli v některých oblastech více, než víme my… :-)

-          A na závěr jedna pozemská, ale velmi zajímavá informace: na náměstí nedaleko zámku a kostela (dům č.3) najdete cukrárnu s kavárnou, která je ale v provozu jen v letní sezóně. Letos otevírali 19. června. Na tom by nebylo ještě tak nic zajímavého. Tou zajímavostí je ale to, že zde mají naprosto úžasné (dovolíme si dokonce napsat nejúžasnější) kremrole, tj. máslové listové trubičky vyráběné podle staré receptury. Na tento výrobek prý vlastní majitelka, paní Olga Gřundělová, certifikát . Trubičky se na jazyku jenom rozplývají, a i když při jejich výrobě nepoužívají žádné emulgátory, ani chemii, trubičky Vám v nezměněné kvalitě vydrží 3 týdny. Ale to si nemáte šanci ověřit, protože do té doby se po nich jen zapráší, a to bez ohledu na to, kolik jich nakoupíte. :-))) Výhodou je, že trubičky můžete zakoupit během provozní doby, i když je cukrárna mimo letní sezónu zavřená. Tímto zdravíme paní majitelku a její pracovníky. Tak vydržte, děláte to skvěle. Zároveň se omlouváme naším pravidelným návštěvníkům za tuto reklamu, ale o tento gurmánký zážitek se nedá nepodělit. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Branná

(Ivča + Jirka, 3. 10. 2010 22:00)

Ahoj, Branná opravdu stojí za návštěvu. Na hřbitově jsme nebyli, ten byl někde na okraji v severní části a už jsme to nestíhali. Jestli ale stojí za návštěvu, určitě to někdy příště napravíme.
Na uvedený odkaz jsme se mrkli. Nejsme si vědomi, že bychom ho znali. Je to zajímavé. Určitě se na to podíváme důkladněji. Díky za tip.

RE: Ahojte decka :-)

(Ivča + Jirka, 3. 10. 2010 21:59)

Ahoj Renčo, už jsme dlouho Tvůj komentář nezaznamenali. :-) Tak vítej na palubě. :-)
Ten interiér dopadl docela dobře na to, že byl focen přes mříž. Foťák málem při tom spadl za mříž.
Pokud jde o přímky, tak jsme si pár knížek o tzv. „ley lines“ také už přečetli. Nemyslíme si, že by jsme za to vděčili Zednářům. Ti maximálně navázali na něco, co už existovalo. Tyto linie už vyznávali Keltové a pokud se zaměříme na megalitické stavby, najdeš zajímavé linie i v rámci celosvětového měřítka (např. na přímce mezi Velikonočním ostrovem a Mohendžodárem leží Machu Pichu a Velká pyramida v Gíze, nebo od Velké pyramidy pokračuje linie Jeruzalém-Velká čínská zeď-Xian-čínské pyramidy-Nan Madol na ostrově Pohnpei…), jsou to zajímavé věci...

Branná

(Fokker100, 3. 10. 2010 9:26)

Ahoj děcka, Branná je fakt hezká, šel jsem to předloni z Ramzové přes Petříkov, chatu Paprsek až do Branné a bylo to príma. Je tam i hezký starý hřbitov, o kterém se nezmiňujete. Louka a na ní staré náhrobky.
Ale všude je hezky, když se vydaří počasí. Apropos znáte tyhle stránky??
Docela dobrý: http://www.virtualtravel.cz/virtualni-ceska-republika.html
Petr

Ahojte decka :-)

(renča, 2. 10. 2010 22:57)

Ten interiér kostela je překrásný záběr!!
Erb mi připomněl Templáře nebo Zednáře a to samé, co se týká vámi objevené přímky, na které jsou postavené památky. Můj kamarád se těmito zajímavostmi zabývá už docela dlouho a zdá se, že tento záměr mají na svědomí opravdu Zednáři. Dnes se už aspoň tuší, že je to součástí nějakého hlubšího tajemství nebo vědomí tohoto řádu. Tyto přímky vedou po celém světě a první byly objeveny myslím ve Francii. Celou tuto informaci berte jako velmi laicky podanou :-) Četla jsem o tom i velmi zajímavou knihu, ale je to takové penzum informací, že bych ji musela číst tak asi 3x po sobě.