Jdi na obsah Jdi na menu

 


Multifunkční vodní nádrž Biocentrum Střední díly u Javorníku

Když jsme byli v srpnu v Jeseníku, zavedla nás naše kamarádka Ivka na jedno zajímavé místo na okraji města Javorník. Javorník je vzdálený přes 20km severozápadním směrem od Jeseníku na moravské straně Slezska na severovýchodním úpatí Rychlebských hor.  Toto město je známé zejména svoji dominantou, tj. zámkem Jánský vrch, který se vypíná na skalnatém návrší nad Javorníkem. Naposledy jsme Javorník i se zámkem navštívili v r.2007. Kamarádka nás ale tentokrát zavedla k multifunkční vodní nádrži s názvem Biocentrum Střední díly. Sice jsme se sem dostali až během pozdního odpoledne a pobyli zde jenom chvíli, ale aby tato lokalita nezapadla, rozhodli jsme se jí u nás věnovat jednu minifotogalerii.

Vodní nádrž využívá vodu Javornického potoka a byla vybudována v období od srpna 2007 do července 2008 převážně z prostředků EU. Celá vodohospodářská stavba stála cca 26 mil. Kč. Objednatelem byl Pozemkový úřad pod hlavičkou Ministerstva zemědělství ČR a po kolaudaci byla nádrž bezúplatně převedena městu Javorník. Odběr vody z Javornického potoka je zajištěn speciálním účelně uspořádaným odběrným objektem tak, aby nevytvářel bariéru pro migraci živočichů. Multifunkční nádrž je koncipována do tří částí:

-          Každého asi nejvíce zaujme vodní plocha s rozlohou při stálé hladině kolem 17ha.

-          Druhá část je ponechána jako malá přírodní rezervace k rozvoji a životu převážně vodních živočichů (zejména obojživelníků) a mokřadní vegetace – jedná se o 2 samostatné malé mokřady, kdy k výstavbě prvního byl využit vytěžený zemník a napájení je zajištěno drenážní vodou. Druhý mokřad byl vybudován uměle a k jeho napájení je využita průsaková voda z hlavní nádrže.  

-          Třetí část o rozloze cca 30 ha je tvořena zatravněním a rozsáhlou výsadbou liniové a roztroušené zeleně plnící funkci biokoridoru a větrolamu

Střední díly jsou ale víceúčelové a slouží i veřejnosti k odpočinku (rybolov, koupání), a protože leží přímo u hranice s Polskem, je tato lokalita navštěvována i z polské strany, o čemž jsme se přesvědčili (Poláci parkují pod hrází ještě na polské straně).

Hned na první pohled je zřejmé, že celá stavba byla podřízena snaze o maximální začlenění do krajiny a potlačení viditelnosti technických prvků. Koruna zemní hráze je upravena jako cesta s travnatým povrchem. Délka hráze je více než 1,5km a její šířka v koruně kolem 4m.

Nás také zaujaly velmi zajímavé výhledy na Rychlebské hory a Jeseníky. Škoda, že nebyl čas, abychom více prozkoumali místní faunu a flóru. Snad to vyjde někdy příště. Závěrem chceme ještě poděkovat rodičům od naší kamarádky Ivky za milé setkání a přijetí. ;-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář