Jdi na obsah Jdi na menu

 


Stezkou zdraví údolím zapomenuté řeky Ponávky

Mimobrněnským Ponávka asi moc neřekne. Brňáci by asi reagovali, že se jedná o název ulice a brněnské čtvrti, někteří si možná i vzpomenou že mimo Svratky a Svitavy protéká Brnem i Ponávka, která je zajímavá tím, že se ve čtvrti Královo Pole vnoří do podzemní štoly, protéká cca 5km pod Brnem, a na povrch se dostává v místě spojení se Svitavským náhonem. Dříve tomu tak ale nebylo, protékala po povrchu a dávala jména brněnským ulicím (Vlhká, Studniční, Vodařská, Rybníček, Ponávka). Nás ale nezajímala její podzemní část, nýbrž malebné údolí Ponávky s kaskádou rybníků před Brnem. Proto jsme v polovině srpna 2011 vyrazili v neděli odpoledne do Mokré Hory.

Obec Mokrá Hora byla založena ve 2. pol. 18. stol. na cestě, která odbočovala ze staré královské cesty z Brna do Svitav. Název byl odvozen od jména sousední hory, na níž stávala kaple. Dodnes se louky mezi Mokrou Horou a městskou částí Brno-Řečkovice nazývají „Na Královce“, protože tudy od pradávna vedla královská obchodní cesta. Spekuluje se, že rokem založení osady Mokrá Hora by mohl být r. 1771 nebo 1784, ale v mapách se objevuje ves už v letech 1764-1768. Pravdy se tak už asi nikdo nedopátrá. Za 1. republiky byla obec oblíbeným výletním místem pro Brňáky a zámožní brněnští obchodníci si zde stavěli svoje vilky.

Nás zajímala Stezka zdraví, která byla vybudována občanským sdružením EkoCentrum Brno v r. 1997. Na stezce je celkem 5 zastavení s naučnými tabulemi. Je možné se z nich dozvědět o historii zdejších míst, nebo se dočíst o přírodních krásách. Celá stezka je nenáročná, měří necelých 6km a díky malému převýšení je vhodná i pro méně zdatné turisty.

V souvislosti se stezkou chceme upozornit na dvě zajímavosti:

-          V údolí jsou instalována sochařská díla z mezinárodních sympózií, která zde proběhla díky Patrikovi Vlčkovi, místnímu sochařovi. První sympózium se uskutečnilo v r. 1997 pod názvem Vránův mlýn. Od té doby je zde možné spatřit Sluneční besídku, Rozeklaný oblouk a Rybinu. Druhé sympózium zde proběhlo 15.-31.8.1997 pod názvem „Tišnovka“. V rámci této akce byla v údolí vybudována díla Brána kozorohů, Tichý rozhovor, Příkrov a Hraničník. Tímto zdravíme do Pohořelic Petera Macka, spoluautora Příkrovu, který určitě ví proč… :-)

-          Velkou část stezky lemují pozůstatky bývalé jednokolejky Brno-Tišnov, po které se dochoval železniční násep. Jednokolejka byla slavnostně otevřena v r. 1885. Tehdy to byla obrovská sláva. Projel tudy slavnostní protokolární vlak s c.k. polním maršálkem arcivévodou Salvátorem. Trať se v pozdějších letech prodlužovala a v r. 1905 vedla přes Žďár nad Sázavou až do Čech. Během 2. sv. války se tato trať stala nepostradatelnou, a proto se začalo s výstavbou nové dvoukolejné trati v úseku Brno-Havlíčkův Brod. Nová dvoukolejka byla vzdálena od jednokolejky několik desítek metrů a byla zprovozněna až po válce v 50. letech.

Prošli jsme Mokrou Horou a pokračovali po červeně značené silničce proti proudu Ponávky. Minuli jsme chatovou oblast se zahrádkami a také Vránův mlýn. Zde natáčela Česká televize v r. 2003 reportáž do „Toulavky“. Existence dvora s mlýnem je písemně doložena už z r. 1460!! V r. 1703 je jako zdejší mlynář uváděn Samuel Wrana, od kterého je odvozen název mlýna. Od r.1911 je uváděn jako mlynář František Seidl, od kterého byl odvozen název nedalekého rybníka, který zásoboval mlýn vodou. Za 1. republiky působí na mlýně mlynář Řikovský. Proto pamětníci nazývali tento mlýn jako „Řikovskéch mlén“. Až do konce 2. sv. války tento vodní mlýn fungoval. Dnes je mlýn v soukromém vlastnictví rodiny Vlčků, která jej opravila. Kousek od mlýna se nachází nejstarší místní dochovaný rybník U Mlýna. Tento název je uveden v mapě, ale zdejší mu neřeknou jinak než „Saidlák“, neboť ho znají jako Seidlův rybník. Během našeho výletu nás ale překvapilo, že už byl vypuštěný a Ponávka se po rozbahněném dně klikatila jako had. Tento rybník byl od pradávna v oblibě mezi dětmi v zimě, když zamrzl. V létě se v něm ale koupat nikdy nedalo, protože je samé bahno. Za Saidlákem následují další dva rybníky: U Lesa a Prostřední rybník. Tyto rybníky zde byly vybudovány relativně nedávno. Dříve zde byly louky, které se pouze na zimu zatopily vodou. Důvodem byl ideální led, který se zde v zimě vytvořil a byl využíván ledaři z jehnického pivovaru k chlazení sudů. U Saidláku se silnička změnila v podmáčenou a rozblácenou lesní cestu, která nás provázela kolem zbývajících 2 rybníků až ke čtvrtému s názvem U nádraží. Místní jej nazývají Jehnickým rybníkem. U rybníku stojí bývalá železniční stanice Jehnice, která byla zrušena, přebudována a slouží k rekreačním účelům. Od rybníku vede žluté značení do Jehnic vzdálených asi 1km. Pokud byste následovali žluté značení, narazíte po cestě na malý bývalý granodioritový lom. Asi po dalších 100m lze objevit v průseku ve svahu pozůstatky bývalého lyžařského skokanského můstku, kde se dokonce konávaly závody. Jedná se určitě o zdejší kuriozitu. Za Jehnickým rybníkem se červené značení od Stezky zdraví asi na necelý 1km odpojí, aby se později opět připojilo. My jsme červené značení opustili a pokračovali po stezce k nepojmenované nádrži, která se nachází u ústí Drážního potoka do Ponávky. Odměnou nám zde bylo asi 5 minutové pozorování volavky popelavé. Až do Lelekovic jsme ale tentokrát nešli a začali se pomalu vracet do Mokré Hory.

Během popsané trasy jsme neušli ani 10km a celkové stoupání činilo jen 51m. Jednalo se skutečně o nenáročnou odpolední procházku vhodnou i pro děti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Přástevník

(Jana z nature.unas.cz, 31. 10. 2011 16:15)

Zdravím, tak jsem zase jednou zabrousila na Vaše stránky a co nevidím: můj velký oblíbenec přástevník kostivalový :-) Krom toho, že moc není vidět (u nás má rád mateřídoušku, mátu nebo dobromysl) je i naturovým druhem.
Díky za super povídání a fotky.
Jana

Re: Přástevník

(Ivča + Jirka, 31. 10. 2011 17:51)

Ahoj na druhý konec naší republiky. Přástevník kostiválový je velmi vděčný a výrazný. Máme na něj docela štěstí. Určitě bys ho našla minimálně v dalších 5 našich fotogaleriích.
To je dobře, že sis početla, a možná i něco dočetla. ;-) Od tohoto krátkého výletu na (spíše za) samý okraj Brna jsme si nic neslibovali a byli jsme nakonec příjemně překvapeni.
Pokud sis všimla, tak jsme dali do rubriky „Oblíbené odkazy“ také odkaz na Vaše stránky. Snad to nebude vadit. ;-)
I+J

Ponávka

(Krtek, 1. 10. 2011 1:17)

Ahoj Ivčo a jirko, když už k vám občas zavítám, většinou "mi" vždy nabídnete něco, co ještě neznám. Tentokrát to je přástevník 439 - vypadá fakt dobře. A také saranče 416, ale ty už znám, takže se jen dívám na hezké obrázky turanu 419, cesty 456, potoka 462 (krásné barvy), vrbice 483, šidélka 499, vrbovky 520, rybníka 522, 600, volavky 573, kakostu 581, samce ML 593 závěrečných mraků 622. Zdraví a hezký podzimní víkend přeje Krtek :-)

Re: Ponávka

(Ivča + Jirka, 1. 10. 2011 20:59)

Ahoj Krtku,
už jsme si nedávno zase říkali, že jsi se na nějakou dobu odmlčel a asi sbíráš další kilometry na kole… Občas to vyjde a trefíme, že něco není až tak známé. Pár hezkých trumfů z letošního konce léta máme ještě v zásobě, určitě budeš koukat, co se to dá u nás také objevit. Jen to vše zpracovat. 522 a 600 jsme brali jako tutovku, že tě musí zaujmout. Byli bychom velmi překvapeni, kdyby tomu bylo jinak. :-D nakoukli jsme k tobě na Rajče a máš tam hezký výlet z „Beskid Šlaski“. Nikdy jsme na téhle straně nebyli a vydá to fakt lákavě. A ještě by nás zajímalo, jak jsi přesvědčil manželku k focení…Sluší vám to tam. ;-)

Re: Re: Ponávka

(krtek, 3. 10. 2011 1:16)

Jirko, tak manželku fotím často a rád, jen nechce mít fotky na netu , takže to, co mám momentálně na Rajčeti je "na zapřenou" asi tak :-)

Re: Re: Ponávka

(Ivča + Jirka, 3. 10. 2011 20:43)

:-) Krtku, ty jsi teda „fiškus“. :-D Měla by se mrknout, třeba by změnila názor… ;-)

Re: Re: Re: Ponávka

(Ponávka, 4. 10. 2011 17:05)

Jirko, už jsem kdysi naznačil, že se marně snažílm omezovat angažování na netu, jenže fakt kolikrát je to marný boj, stačí hodit na Rajče nové fotky a člověk má přes týden vystaráno, že stráví čas u odpovědí na došlé komentáře. Pak dáš nějakou tu zdvořilostní návštěvu u fotek u kolegů na revanš a dva tři týdny máš vyplněné jak nic. Do toho ti přijde svůj další výlet, dáš fotky na Rajče a vše se točí odznova :-)
Snažím se nikoho nezanedbávat a ani vás, ale opravdu častěji nestíhám. A když mně ještě více láká trajdat venku na kole, než sedět doma u PC, tak se skluzu nikdy nezbavím. Takový jsem já :-)

Ponávka

(Jirka, 2. 10. 2011 8:51)

Ahoj,
kolem rybníků na Ponávce jsem jezdil každý den vlakem z Kuřimi do Brna a zpět, takže vím, kde je hledat. I volavku jsem tam už zahlédl. :-)
Chválím fotky saranče, motýlice a přástevníků, moc pěkné jsou i ty odlesky v rybníčku.
Včera jsem si taky zveřejnil pár novinek z cesty do Modřic. Jsou tam hlavně běžné rostliny, ale i pár zajímavých bezobratlých.
Jirka V.

Re: Ponávka

(Ivča + Jirka, 2. 10. 2011 10:26)

Ahoj, díky za slova chvály. Z dřívějška jsme o těch místech z vlaku také věděli, ale už jsme tam hodně dlouho nebyli.
Na huby jsme jukli. Moc se nám líbil modrásek jetelový f. ceronus, parádně se vybarvil. Ten modrásek jehlicový by to mohl být. Každopádně jsi hezky zdokumentoval, co lze tou dobou u Modřic objevit.

Podél Ponávky

(mf., 1. 10. 2011 15:16)

Díky za informace v úvodu .Škoda,že jsme tyto informace neměli v době,kdy jsme po této trase ve VKSB Brno vodili vycházky. Tehdy nebyla značená ani Stezka zdraví. Moc se nám líbilo malování rybníku (1,2,3), přástevník,květy kypreje a seriál s volavkou.Zdraví M + F.

Re: Podél Ponávky

(Ivča + Jirka, 1. 10. 2011 21:00)

Ahoj a díky za pozdrav. Na netu se dá dnes vysurfovat spousta informací, pokud chce tomu člověk věnovat trochu času. Je ale pravda, že občas narazíme na „bílá“ místa. To jsme rádi, že i v Krumlově jste si přišli na své. ;-)