Jdi na obsah Jdi na menu

 


Karlova Studánka

Lázně Karlova Studánka se nachází na východní straně Pradědu, nejvyšší hory nejen Jeseníků, ale i celé Moravy. Jsou nejvýše položenou obcí v okrese Bruntál. Leží v nadmořské výšce kolem 800 m. n. m. (např. lázeňský dům Libuše v centru obce je v nadmořské výšce 780m n.m., ale dřevěná kaple sv. Huberta je už ve výšce téměř 830 m n.m.). Obcí protéká říčka Bílá Opava, která se prodírá lesními svahy obklopující lázně. Lázně se nachází v romantickém údolí otevřenému k jihu. Jinak je ze všech stran chráněno proti drsným a prudkým větrům (díky tomu je zde i mírné podnebí). Díky hlubokým lesům, které mají místy charakter pralesa, je zde ideálně čistý vzduch. Místní tvrdí, že je zde nejčistší vzduch ve střední Evropě (je to prý podloženo dlouhodobým měřením). Zda-li tomu tak je skutečně, neumíme posoudit, nicméně je tato obec ideálním místem pro léčbu dýchacích potíží (záněty průdušek, plic, hrdla, dutin nebo hlasivek, astma). Léčí se zde i onemocnění cév, krevní tlak, pohybové problémy a posiluje se zde pacientům obranyschopnost imunitního systému.

V době naší návštěvy zde probíhala rekonstrukce hlavní silnice procházející obcí, takže Karlova studánka byla neprůjezdná a nedalo se do ní dostat žádným dopravním prostředkem. I autobus jezdil pouze na okraj obce. Určitě tato situace přispěla ještě zdravějšímu ovzduší během našeho pobytu. :-)

Ke Karlově studánce máme ještě pár postřehů, zajímavostí a informací:

-          rekreantů a pacientů je zde pravidelně více než stálého obyvatelstva

-          málokdy zde díky klimatickým podmínkám narazíte na mlhu, a to i tehdy, když se jinde v okolí objeví

-          lázně zde založil r. 1780 nejmladší syn Marie Terezie Maxmilián II. – František

-          Karlova Studánka nese svůj název od r. 1803 (tehdy název Karlsbrunn nahradil dosavadní Hinewieder) po slavném Habsburkovi Karlu Ludvíkovi Janovi, synovi císaře Leopolda II. a vnukovi Marie Terezie, který ač byl malý postavou a epileptik, byl reformátorem habsburské armády (zrušení doživotní branné povinnosti, reorganizace velení, zkvalitnění výcviku), oblíbený velitel a uznávaný válečník (jako první evropský vojevůdce porazil Napoleona)

-          oblíbili jsme si restauraci Pod věží v centru obce (kousek od pošty), kde měli bezkonkurenční smažená jablka v pivním těstíčku (a jak bylo v jídelním lístku uvedeno: kdo je ochutná, už nechce nic jiného) – vřele doporučujeme a tímto zdravíme i personál :-)

Protože jsme dorazili do Karlovy Studánky během pozdního odpoledne, navíc pršelo, vydali jsme se jen na minivýlet po obci a nejbližším okolí (cca 4km). Berte to jako předkrm pro další fotogalerie z Jeseníků, které budou následovat a budou bohaté po všech stránkách. :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Karlova Studánka

(Ivča + Jirka, 29. 8. 2010 22:23)

Ahoj Krtku, pokud jde o Karlovu Studánku, tak silnice a chodníky už jsou hotové a obec je bez problémů průjezdná. Už tato zpráva proběhla na internetu. Nás docela překvapilo, že si obec zneprůjezdní na léto. Oni by ale asi argumentovali, že jiná varianta, aby se vše stihlo, nebyla. Každopádně fotky to byly velmi netradiční.

Karlova Studánka

(Krtek, 29. 8. 2010 12:05)

Ahoj Ivčo a Jirko, dík za pěkné fotečky pěnišníků, nejvíce mne upoutaly:(353,354, 375), líbila se také Bílá Opava (369, 377). Na Karlovou Studánku a okolí mám taky hezké vzpomínky, nebylo by špatné je opět trošku oprášit. Ale počkám si až to tam dají do kupy, byť s těmi kupami po silnici to také nevypadá nezajímavě, hlavně pro toho, kdo tam trvale nebydlí :-)))

RE: Karlova Studánka

(Ivča + Jirka, 17. 8. 2010 23:11)

Tak krachující firma nás mrzí. Držíme pěsti, ať se vše v dobré zase obrátí. Textům u nás na stránkách věnujeme docela dost času, až si někdy říkáme, jestli má smysl tolik času věnovat i textům a někdo to vůbec čte… :-) Ale jsi dalším důkazem, že čte. Tak v tom asi budeme dále pokračovat… :-))))

Karlova Studánka

(Petr, 17. 8. 2010 6:25)

Ahoj děcka, chodím na různé turisticky laděné servery a hledám inspiraci. Kór teď, když naše firma krachuje a nemáme žádnou práci.
A u vás se člověk hodně dozví a taky máte hodně hezkých fotek o)
Turistice zdar!

RE: Karlova Studánka

(Ivča + Jirka, 16. 8. 2010 22:00)

Ahoj Petře, máš pravdu. Díky za doplnění. Jsi teda také rychlík. Včera jsme to sem dali a už zde máme Tvoji reakci. Buď k nám chodíš tak často, což máme radost, nebo si necháváš změny v novinkách hlídat přes „woko“ či jiný internetovský nástroj (což máme také radost, že Ti to za to stojí). Tak zatím,
I+J

Karlova Studánka

(Petr, 16. 8. 2010 18:32)

Ahoj děcka,
zapomněli jste ještě uvést jako zajímavost, že se zde natáčel kousek filmu "S tebou mě baví svět" (ne že by to byl tedy zrovna můj oblíbenej film, ale národu se líbí). Jak Pavel Nový utíká ze Slezského domu.
http://stmbs.kvalitne.cz/web/view.php?co=kdesenatacelo