Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Horních Míseček na Janovu horu

Poslední den našeho červencového pobytu v Krkonoších od rána pršelo. Protože se mraky trochu kolem desáté hodiny protrhaly, naplánovali jsme si na závěr takovou odpočinkovou trasu. Původně jsme ji chtěli i delší, ale rozmary počasí nás přiměly na zpáteční cestu o něco dříve.

Tentokrát jsme si zvolili neznačenou cestu, kterou místní znají jako Janovu cestu, a která vede z Horních Míseček na Janovu horu, a to kolem Janovy budky. V zimě po této cestě vede běžecká stopa. Možná Vás napadlo, proč tolik Janů. Nejedná se o sv. Jana, ani sv. Jana Nepomuckého…, ale o Jana Harracha. Celý výlet by se tak dal nazvat „Po stopách Jana Harracha“. Jan Nepomuk František hrabě Harrach (1828-1909) byl velmi zajímavým aristokratem, který miloval Krkonoše a proslavil se nejen vlastenectvím a svým mecenášstvím Národního divadla, ale i svými činy. Zřídil v r. 1904 v Labském dole první přírodní rezervaci o výměře 60ha, nechal vybudovat řadu cest, které k nelibosti Němců značil českými nápisy, zveleboval pivovarnictví i sklářský a textilní průmysl, racionálně využíval lesní fond, věnoval se činnostem různých spolků, založil včelařský spolek, sponzoroval turistické spolky, financoval budování turistických cest a staveb, jako poslanec zemského sněmu podporoval české obyvatelstvo, své vedoucí pracovníky si vybíral zásadně mezi Čechy, do Krkonoš přivezl v r. 1892 první lyže (vzpomeňte na film Krakonoš a lyžníci, kde se lyže nazývaly ski)… Dalo by se popsat několik dalších řádků o jeho aktivitách. Za vše mluví i to, že když 12.12.1909 zemřel, dostavily se na poslední rozloučení s ním neskutečné davy lidí.

My jsme vyrazili z Horních Míseček. Po západní svahu jsme obešli MechovinecJájině vyhlídce. Díky nízké oblačnosti byly výhledy značně omezené. Pokračovali jsme po Janově cestě, přičemž jsme minuli modré značení spojující Rezek s vodní nádrží Labská. Západně jsme minuli Černou skálu, překročili potok Černý ručej a kolem Janovy budky dorazili pod Janovu horu. Původně jsme chtěli dojít na svah Janovy hory, kde se nachází chov huculských koní. Tento chov se řadí mezi nejlepší u nás. Jenže počasí se začalo opět zhoršovat a začalo pršet. Proto jsme se rozhodli pro návrat. Na našem posledním letošním krkonošským výletě jsme tak nachodili jen 10km a stačilo vystoupat 181m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nemusí stále svítit sluníčko,

(M. + F.,1.1.2911, 1. 1. 2011 23:26)

i když se pod jeho paprsky veseleji šlape.Vaše snímky mraků,mlhy a deště jsou kouzelné,zasněné.Vím,že výhledy,záběry do okolí hodně skrývají,tím jsou zajímavé.Mám takové ráda.M.

Re: Nemusí stále svítit sluníčko,

(Ivča + Jirka, 2. 1. 2011 2:32)

Naprosto souhlasíme, fotky tím dostávají svůj šmrnc. Vymetená modrá obloha není ono. Ale na druhou stranu svítící sluníčko je svítící sluníčko. :-)

Nemusí stále svítit sluníčko,

(M. + F.,1.1.2911, 1. 1. 2011 23:25)

i když se pod jeho paprsky veseleji šlape.Vaše snímky mraků,mlhy a deště jsou kouzelné,zasněné.Vím,že výhledy,záběry do okolí hodně skrývají,tím jsou zajímavé.Mám takové ráda.M.

Mísečky

(Krtek, 18. 12. 2010 17:56)

Ahoj Ivčo a Jirko. Vy jste mi takoví dešťoví tuláci :-))), hlavní je, že vám déšť nevzal vaše fotoúlovky. Kupa prímově atmosférických fotek díky počasí : 026, 118, 140, hezká stopa 142 i strom 041 a mraky 003. Jirko, vidím, že motýly ti pořád dávají hezky zabrat, dle rozdílných čísel snímků fotek, sám na tom nejsem lépe, než se povede dobrá fotka, těch pokusů je opravdu povícero :-))).
Líbí se mi dále: batolec 968, náprstník 984, šikovné foto kontryhelu 992, ploník 021, úzkoštítník 045, kobylka 070, lalokonosec 077, hruštička 109, okáč 121 i sitina 134. Čau, zdraví Krtek

Re: Mísečky

(Ivča + Jirka, 19. 12. 2010 13:04)

Ahoj Krtku, Ty jsi teda rychlík. :-) Uplyne pár hodin od vložení nové fotogalerie a my máme od Tebe reakci. Ty si naše stránky hlídáš přes „woko.cz“ nebo něco podobného? :-)) Každopádně díky za první komentář k této fotogalerii.
Pokud jde o motýlky, tak až tak zabrat nedávají. A pokud ano, tak spíše tím, jak jsou občas neposední. Pravda ale je, že u batolce jsme těch snímků pěkně napráskali. Až tak často batolce nepotkáváme, takže v rámci nadšení to bylo prásk, prásk…a fotky přibývaly o106. Teď začínáme zpracovávat novou fotogalerii z Moravského krasu a tam tedy bude pěkná úroda motýlů. Narazili jsme na louku na okraji lesa, kde člověk nevěděl, který druh fotit dříve. Byly to doslova nálety motýlů. Věříme, že se fotogalerie zde brzy objeví. :-)

Re: Re: Mísečky

(Krtek, 20. 12. 2010 15:05)

Ahoj Jirko, to s tou brzkou reakcí je jen náhoda. Už jsem si začal pomalu zvykat na novou úpravu a najednou jsem na úvodní ploše vašich stránek trošku "ztratil" orientaci. :-))) A tak jsem kliknul na první odkaz , co se nabídl a to byly Mísečky. Když jsem totiž níže klikl na "prosinec", (pod ním je odkaz 2010) tak mi vylezl jakoby nějaký náhodný výběr fotogalerií, sice jako ucelený celek nějaké jedné oblasti, navíc časově z úplně jiné části roku. Já měl "systém" prohlížet si galerie v daném měsíci pěkně od poslední k těm řekneme starším a najednou "pořádek " byl pryč. Možná nevíš, o čem vlastně píšu a tobě to ukazuje pořád OK, (tak jako i teď mně :-))), tak to hoďme za hlavu.
Jirko, tak na takové louce bych chtěl taky někdy být. I když tři druhy na docela malém prostoru jsem taky už zažil. Bylo to na Slovensku, v horách kolem Šíravy, na takovém malém paloučku na kopci, kde se pořád šlo bukovým lesem a ten palouček bylo široko daleko jediné místo, kde si mohly motýlci dopřát nektaru do sýtosti, takže jim ani zas tak moc nevadilo, že jsem jim do toho strkal čumák objektivu, co jim také zbývalo jiného, kdo zaváhá, ne......:-))) (nemá nic)

Re: Re: Re: Mísečky

(Ivča + Jirka, 20. 12. 2010 21:37)

Ahoj, tak pokud jde o fotogalerie, zatím se nám to chová standardně. :-) Myslíme si ale, že stejně nejpřehlednější a nejrozumnější je orientovat se přes „Novinky“, kde jsou postupně všechny fotogalerie i s odkazy uvedeny. Jsou tam hezky chronologicky a je to docela přehledné. Mrkneš a hned vidíš, co je nového. A zpětně to můžeš procházet také.
Ohledně motýlků máme letos také úžasnou zkušenost z Pálavy. Určitě bys to někde na našich stránkách našel. Vyrazili jsme jeden všední den hned po obědě, když bylo krásné teplo. Vylezli jsme na Děvičky (zřícenina hradu na kopečku) a tam se snad slétli všichni otakárci z celého okolí. Nikdy jsme něco takového už neviděli. Otakárků fenyklových tam byly desítky, ovocných o něco málo méně. Někdy se to takto poštěstí. :-)

Re: Re: Re: Re: Mísečky

(Krtek, 21. 12. 2010 15:40)

To mi říkejte :-))) Při čtení těchto řádků a jim podobných mi přijde na mysl takové radostní zadostučinění o tom, že jak "málo" stačí, aby měl člověk pocit, že je na světě krásně a nijak jinak. Několik desítek motýlů nám dokáže způsobit radost větší než mnohé hmotné statky. Na oázy s motýly jsem sem tam "narazil" na letošním ježdění s Cyklobandou v Orlických horách, příležitostí k focení spousta, až si banda už se mne utahovala a překřtila mne v ty dny z Krtka na toho človíčka, co chytal motýly kovbojkách s Vinnetouem (jméno si už bohužel nevybavuji). Tak jo, to jsou vzpomínky :-))). Mějte se.