Jdi na obsah Jdi na menu

 


Kolem Prýglu přes Trnůvku ke Třem křížům

Poslední srpnovou neděli roku 2010 jsme zůstali věrní Prýglu ( = Brněnské přehradě). S Prýglem (Brněnskou přehradou) jste se měli možnost několikrát seznámit v našich fotogaleriích umístěných v rubrikách 2008 Okolí Brna, 2009 Okolí Brna a 2010 Okolí Brna. Tentokrát jsme ale naplánovali místa, která se ještě na našich stránkách neobjevila, a to zejména kopec Trnůvku (441m n.m.) a Tři kříže. Na výlet s námi vyrazil také kamarád Rich z Austrálie, který byl na pár týdnů v Brně.

Výlet jsme započali v městské části Brno-Bystrc. Přes hráz Brněnské přehrady jsme pokračovali po levém břehu Prýglu po červeném značení kolem restaurace U Lva na Sokolák. Sokolák (v hantecu Sokec) vznikl zkrácením původního názvu Sokolské koupaliště. Sokol v těchto místech v první polovině 20. stol. začal budovat sportovní areál. Stával zde např. můstek pro skoky do vody, 50-ti metrový bazén, hřiště… Pravdou je, že bazén se ke koupání moc nevyužíval, protože voda v Prýglu kdysi bývala lepší a teplejší. Bazén byl ale ideální v zimě, protože nejdříve zamrzl (nikdo nechápal, proč jsme chodili s hokejkami a bruslemi na Prýgl, když ještě nebyl zamrzlý a byli jsme považováni za hazardéry zralé na pár facek) a od jara z něj spíše byla botanická zahrada s obojživelníky. Bazén cca před 8 lety ustoupil asi jednomu z našich nejhezčích beachvolleybalových areálů. Z původního bazénu zbyl jen malý kousek za plážovým hřištěm, ale ani nevíme, jestli se zde zachovala vzácná bublinatka jižní, která zde dříve bývala. Na Sokoláku samozřejmě objevíte i zastávku pro parník a místní osvěžovny.

Ze Sokoláku jsme pokračovali na Osadu, další místo na levém břehu Prýglu s vyhlášenou restaurací U Šuláka, kde se už dávno scházeli trampíci a trávili dlouhé noci nad kytarou. Dnes je tato restaurace nově zrekonstruována a pamětníci by nechápali, jaký hotel to zde vznikl. Nicméně letní zahrádka zde byla zachována. Naproti přes cestu konkuruje Šulákovi Princezna, kde je opět letní zahrádka a sportoviště (ruské kuželky, hříště, prolézačky, ping-pongový stůl…). Lehce jsme se občerstvili a červené značení jsme vyměnili za zelenou turistickou značku. Po té jsme začali stoupat chatovou zástavbou až k turistickému rozcestníku Nad Rozdrojovicemi. Zde jsme pro změnu zelené značení vyměnili za modré a vystoupali až na Trnůvku.

Vyšší vrchol než Trnůvku (441m n.m.) v okolí Prýglu nenajdete. Pro případ nepříznivého počasí je zde pro turisty vybudován přístřešek. My jsme ho využili k malému osvěžení, neboť při stoupání nám trošku vyschlo. Od tohoto vrcholu to už bylo co by kamenem dohodil k oboře Kuřim. Jedná se o oboru, která se rozprostírá mezi obcemi Kuřim, Moravské Knínice, Chudičce, Jinačovice a Rozdrojovice. Její celková rozloha dosahuje 566ha. Obora v těchto místech stávala už v 17. stol., kdy zde byla chována daňčí a černá zvěř. Oboru vlastnil rod Collatů a od poloviny 18. stol. je vystřídali Sinzendorfové. Obora přešla do majetku státu v r. 1925 na základě tehdejší pozemkové reformy. V r. 1953 ale byla tato obora zrušena díky obrovským škodám, které zde byly napáchány muflony a jelení zvěří. O 12 let později byla ale opět obnovena pod názvem Přehrada a po sametové revoluci byla přejmenována na oboru Kuřim. Obora se nachází ve členitém terénu (235 až 426m n.m.) a je samozřejmě celá oplocena. Veřejnosti je do ní umožněn vstup přes pohodlné schodkovité žebříky, které umožní ladný přesun přes plot, a to v jarním a letním období od 7.00 do 18.00 hod. Od 1.10. do 31.3 je zde doba vstupu zkrácena od 8.00 do 17.00 hod. My jsme oborou procházeli po společném modrém a zeleném značení, a to až k mystickému místu U Tří křížů.

U Tří křížů stávala původně v 9.-10.stol. dřevěná kaple sv. Kříže, která měla být dle legendy založena věrozvěsty sv. Cyrilem a Metodějem. Dle pozdějších písemných pramenů měla být srovnána se zemí uherským vojskem. Obnovena byla ve 13.stol. a vydržela až do 80. let 18. stol, kdy byla zlikvidována v rámci reforem Josefa II. U kaple původně stávaly dva kříže a mohutný dub dvoják. Po zboření kaple zde byly vystavěny 3 kříže a r. 1856 se podél cesty spojující toto místo s Chudčicemi vystavělo 14 kapliček v rámci křížové cesty. Toto místo bylo v minulosti několikrát opakovaně proslaveno zázraky a dle dochovaných záznamů se zde zázračně vyléčila řada lidí (šlechtici, měšťané i prostí lidé) z nevyléčitelných chorob, někteří slepci zde prý začali po vykonání bohoslužeb zase vidět… Dokonce zde řada lidí zaznamenala úžasnou hudbu a zpěvy neznámého původu. O těchto úkazech se prý vykládalo v nedalekých Chudčicích ještě hodně dlouho. Lidé měli toto místo opravdu ve velké úctě i po zboření kapličky a chodili sem stále vykonávat pobožnosti. Během naši přítomnosti se ale žádný zázrak nestal. Naše zkušenost zde byla pouze taková, že nás z ničeho nic začal zlobit fotoaparát a chvílemi stávkoval. Vzhledem k tomu, že takovou zkušenost jsme zažili jen doposud na jednom místě, a to na hradě Houska, tak se bude muset jednat o velmi zajímavé esoterické místo. Jakmile jsme ale sešli asi k 11. kapličce, fotoaparát už byl zase OK. Křížová cesta s kapličkami nás provázela až k turistickému rozcestníku U Tří křížů, kde jsme překonali plot obory a pokračovali doleva po modrém značení.

Procházeli jsme po okraji Přírodní památka Břenčák, která vznikla za účelem ochrany přirozených lesních společenstev zakrslých doubrav s dřínem jarním a teplomilných rostlin. Modré značení nás přivedlo až k Přírodní památce Junácká louka. My jsme ale ještě pokračovali kousek po žlutém značení, na které jsme narazili, směrem k Dolnímu Mlýnu. Po chvíli jsme se ale vrátili po žluté zpět k Junácké louce. Jedná se o louku asi 5ha, která je bohatá na flóru, zejména se zde vyskytuje vzácný a silně ohrožený hořec křížatý, který zde kvete obvykle od července do konce září, někdy i do října. Tentokrát jsme ale neměli už moc času jej hledat, protože čas běžel a my se museli zase ještě podél Prýglu vracet zpět (a samozřejmě parník jsme nechtěli využít). Tak snad zvládneme hořce příště.

Do Bystrce jsme se vraceli po červením značení. Za zmínku ještě stojí hezké výhledy na hrad Veveří a Přírodní památka Kůlny, kterou jsme museli projít. Jedná se o přirozený listnatý porost na strmých skalnatých svazích, kde se vyskytuje i teplomilná květena.

Během popsaného výletu jsme nachodili 25km a vystoupali 366m. Tímto zdravíme k protinožcům do Západní Austrálie Richarda, který to zvládl bez problémů s námi.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kolem Prýglu

(Krtek, 8. 4. 2011 17:03)

Ahoj Ivči a Jirko. Tak jste měli tentokrát i posilu, jak je vidět z fotek :-)). Věřím, že se kamarádovi váš výlet moc líbil a že se mu po té naši mnohotvárné přírodě zase brzo zastýská:-)). I když na oplátku, být v Austrálii, taky bych asi nevěděl, kam se dříve koukat, vyjma snad oblasti pouští. Ale asi tak hezkou a krásně vyfocenou vážku (šidlo) 035,7 bych tam asi nepotkal. Hezký je i chrobák 049, muchomůrka 061 se světlem přes klobouk, samozřejmě fotka 070 - bez konkurence - taková fotka tu snad ani zatím nebyla, nebo si již nepamatuji, že ano :-)))., pěkné rozcestí 071, zlatobýl 073, turan 128, lávka 136, rozchodník 158,
dvouzubec 182 i západ slunce 201.
Jirko, nedávno jsem si prohlížel fotky jedné osoby na picase a upoutala mně tam i tady fotka 164. Jde o ten kritický úsek, hned jak jsem to u vás viděl, tak jsem věděl, že to je to místo. Ona tam jela s manželem na kolech a měli za sebou přívěsný vozík s dítetem. Přenášení bylo nutností, ale jinak to zvládli, myslím, že dle fotek jeli opačným směrem, takže "zahučení" do vod přehrady nehrozilo.....:-))
Zdravím..Krtek

Re: Kolem Prýglu

(Ivča + Jirka, 9. 4. 2011 0:13)

Kamarádovi se samozřejmě výlet líbil, alespoň to tvrdil. Pokud jde o Austrálii, tak mimo tropů je tam polopoušť nebo poušť skoro všude…, ale na jaře to rozkvete všude, i na poušti. A každopádně, co si budeme vykládat, pro našince je to exotika. :-) Nás hlavně fascinují ty jejich zimy. Kamarád mi třeba píše (nebo volá), že tvrdá zima u nich udeřila, takže ráno měli jen něco nad nulou, a odpoledne byla teplota kolem 18-20C. Takové zimy bychom si nechali také líbit…Ale to by se nám určitě stýskalo zase po sněhu. Díky za pochvalu fotek. Pokud jsi tak nadšený z 070, tak sis zádní vrátka zachoval právem. Samozřejmě se zde už obdobné fotky objevili několikrát, akorát si je už nepamatuješ, nebo ani neviděl… ;-))) Např. se můžeš podívat na https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2009-cesky-kras/lomy-ceskeho-krasu-a-sv_-jan-p_-skalou/p1120046.jpg.html, nebo https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/2008-lom-rasova/2008-v-lomu-rasova/p1030870.jpg.html a nebo https://ivcajirka.estranky.cz/fotoalbum/pred-rokem-2008/np-ceske-svycarsko/cimg1277.jpg.html ... Určitě bych se jich našlo na našich webovkách i více. :-D
Ještě k fotce 164. Samozřejmě, že se tento úsek zvládnout dá. Zejména, pokud se jede opačným směrem, tj. nahoru. :-)) Ač cyklostezka zde už oficiálně nevede, tak cyklisté ji neoficiálně hojně využívají. I my jsme na vlastní oči zažili, že cyklista to zvládl dolů s odřenýma ušima. Fakticky nám ale už v hlavě šrotovalo, jak se poskytuje první pomoc. Většina to zvládne samozřejmě bez problémů. Pokud si ale občas někdo potřebuje něco dokazovat, třeba léčit mindráky, nebo je posilněn „alkecem“, případně to jen podcení, tak to dopadá tak, jak to dopadá, a druhý den se nechtěně objevuje v médiích.
I+J

Re: Re: Kolem Prýglu

(Krtek, 9. 4. 2011 20:56)

Ahoj opět. Podíval jsem se na odkazy a věru něco na tom "sklerotiku" bude aspoň co se týče prvního odkazu. I kdybych nevím jak zapíral, můj komentář pod fotogalerií mně dokonale prozrazuje, že "tady jsem už byl"...:-))). Nevím ale jakého "pamatováka" máte vy, pokud jste přišli a jen tak klikli "z patra" na galerii, kde jste společně, tak klobouk dolů, mně by se to jistě na "stopro" nepovedlo..:-((
Ještě jednou zdravím a přeji vám, aby jste na svých toulkách nikdy nemuseli poskytovat první pomoc. (když tak pivní, jak jsem viděl poutač nedaleko obce Hradiště u Těrlicka)

Re: Re: Kolem Prýglu

(Ivča + Jirka, 10. 4. 2011 21:12)

Z toho si nic nedělej, to ničemu nevadí. :-) Těch fotek už tu máme tolik (v tuto chvíli přes 13 tis.!!), že nemáš šanci si to pamatovat. To je hezké záchranné lano, že? ;-) My ty naše fotky máme docela zažité a v hlavě, takže jsme skutečně jen klikli „z patra“, jak píšeš. Možná bychom si vybavili i další, ale z hlavy nás napadly tyhle dvě.
Jak zmiňuješ první pomoc (ještě než jsi to odlehčil tou pivní), tak to mluvíš z vlastní zkušenosti?
Měj se,
I+J

Re: Re: Re: Kolem Prýglu

(krtek, 11. 4. 2011 20:12)

Ahoj. Tak tu první "první" pomoc jsem zatím nemusel poskytovat na svých toulkách, jenom jednou při pěším výletě na Smrk se u nás zastavili 2cyliksté s prosbou, zda nemáme náplast.
A na našich srazech jsme měli již dva odřeninové případy, sic vždy, když jsem tam už a nebo ještě nebyl, ale jen mně to utvrdilo v tom, že nějaký ten minibalíček bych sebou vozit měl, zatím se k tomu moc nemám, ale taková diskuse jako zde mně možná k tomu donutí..kéž by....-)) A ta druhá pomoc.? Řeknu vám, že když jsme jeli na sraaz do Českého Ráje z Pardubic po takových bočních vesničkách a na trase 80 km nešlo najít otevřenou hospodu a ani obchod, tak by se ta pivní první pomoc i docela "šikla".. Zdravím, Krtek..

Re: Re: Re: Kolem Prýglu

(Ivča + Jirka, 11. 4. 2011 22:31)

Na kole se asi takový minibalíček hodí, náplasti se někdy hodí na pěškobus. ;-) Jinak s tou druhou pomocí máme také podobné zkušenosti. Ty by pak člověk uvítal nějakého „bernardýna“ se soudkem. :-)

Komenatar z Oz

(Rich, 7. 2. 2011 0:37)

Jirko, mas to velice pekene zpracovany. Obrazky se me taly libi. Ostatne, jako vzdy.
To vis ze jsem si zavzpominal na letni vyslap. Zase nekam v lete vyrazime.
Rich

Re: Komenatar z Oz

(Ivča + Jirka, 8. 2. 2011 0:53)

Ahoj u protinožců. To je snad poprvé, co jsi nám zanechal na našich stránkých pozdrav... :-) A jednou Debbie u Bílých Karpat. Tak to si budeme považovat. :-)) Jasně, že vyrazíme, hlavně musíš trefit správný termín.
Měj se,
I+J

Prigl (Prýgl?)

(Jirka, 7. 2. 2011 10:45)

Ahoj,
opět velmi pěkná galerie. Na březích přehrady (obzvlášť na tom levém) je opravdu hodně zajímavého. Na jaře jsme tudy procházeli při Vítání ptačího zpěvu, na podzim sem chodívám zkouknout bramboříky (viz poslední příspěvek v mé galerii NAHUBY.sk) a ocúny.
Lnici kručinkolistou znám z Pouzdřanské stepi, Stránské skály a z Mohelna, u Priglu jsem ji zatím neviděl.
Mimochodem, letos na jaře se chystám prozkoumat Přírodní rezervaci Břenčák. Podle aktuálního plánu péče by tam měly růst dříny, koniklec velkokvětý, penízek horský (chlumní), křivatec nejmenší, křivatec rolní, chrpa chlumní, lopuštík skloněný a třešeň křovitá, což, asi uznáte, je velmi zajímavá květena.
Už aby to jaro vypuklo. :-)
Jirka

Re: Prigl (Prýgl?)

(Ivča + Jirka, 8. 2. 2011 0:48)

Ahoj Jirko, pokud jsi snad zaváhal nad Prýglem s „ý“, tak je to tak oficiálně v hantecu. :-)
Samozřejmě nás těší, že se galerie líbila. Levý břeh je určitě zajímavější, i když bychom nepodceňovali ani ten pravý. Brambořík máš na hubách také pěkný. Spousta jich také roste v lesích kolem Bílého potoka.
Jo, jo, lnice kručinkolistá nás také překvapila.
Břenčák za průzkum určitě stojí (už jenom kvůli lopuštíku skloněnému nebo penízku horskému, nemluvě o dalších). My toho máme zase v plánu tolik, že se necháme překvapit, co zvládneme. Jara se dočkáme, ale stávající počasí se určitě ještě pokazí a udeří ještě trochu zima, uvidíš.
I+J

Zdravím Ivču a Jirku

(Honza B., 6. 2. 2011 10:11)

Díky,za další díl Vašeho výletníku.
Jen ten odkvetlý kozlík trojený je krásně vonící rozkvetlý sadec konopáč (Eupatorium cannabinum),který není tak vzácný a roste hojně ve vlhčích místech celé ČR.

Re: Zdravím Ivču a Jirku

(Ivča + Jirka, 6. 2. 2011 11:26)

Ahoj Honzo, díky za opravu, hned to napravíme. Nějak jsme byli přesvědčeni, že to musí být nějaký druh kozlíku, a dál jsme to neřešili... :-) Hned to napravíme. Pokud bys něco ještě objevil, dej určitě vědět.
I+J