Jdi na obsah Jdi na menu

 


Údolím (kaňonem) Bílé Opavy na Praděd

Přesně v půlce června letošního roku jsme si naplánovali výšlap z Karlovy Studánky zaříznutým kaňonem Bílé Opavy, kudy vede i naučná stezka, na Ovčárnu a dále na Praděd.

Prošli jsme Karlovou Studánkou až do části Hubertov, odkud jsme vyrazili po žlutém a modrém značení. Nejdříve asi 700m po silnici a za zatáčkou jsme odbočili doleva na lesní cestu, přičemž nás stále provázela žlutá i modrá značka. Další společnost nám dělala také Bílá Opava. Nejdříve ji máme po levé ruce, po chvíli napravo (míjíme také hráz k zadržování jarních vod z tajícího sněhu) a po dalších 500m opět Bílou Opavu přecházíme po lávce a říčku máme po pravé ruce. Asi po necelé kilometru jsme přišli na mýtinu, která se jmenuje Palouček. Na Paloučku je chata ochránců a turistický rozcestník. Zde se modré a žluté značení rozdělí.  My pokračovali po žlutém značení vlevo. U turistického rozcestníku je také varování, že žlutá trasa je náročná turistická stezka. Chceme naše následovníky, kteří to zde neznají, ubezpečit, že nemusí mít žádné obavy. Je zde trošku náročnější kamenitý terén, dřevěné lávky, schůdky a nějaký žebřík. Kdo je ale schopen chodit, zvládne trasu v pohodě. Odměnou jsou vodopádky, kaskády, peřeje, skalní útvary, romantická místa, kaňon a divoká Bílá Opava.

Po žlutém značení vede také Naučná stezka Bílá Opava. Po trase je umístěno 7 naučných tabulí přinášející informace o této krásné rezervaci. Mezi první a poslední informační tabulí je potřeba zvládnout převýšení asi 550m. Přírodní rezervace Bílá Opava byla vyhlášena r. 1963 a dnes je součástí Přírodní rezervace Praděd. Bílá Opava pramení v sedle mezi Pradědem a Petrovými kameny ve výšce cca 1280 m n.m. Délka celého toku je od pramene k ústí přes 13 km. Během prudkého tání sněhu nebo přívalových dešťů se umí tato říčka změnit v neskutečný živel odnášející lávky a mosty nebo přesunující balvany. Změny v kaňonu probíhají průběžně. Nejde jen o přesuny balvanů. Padají zde celé sklaní bloky a dochází k sesuvům svahů. Jedná se ale o přirozené pochody.

Vraťme se ale zpět na Palouček k rozcestníku. Odtud jsme pokračovali po žluté a přes můstek jsme se dostali na druhý břeh Bílé Opavy, kterým jsme stoupali stále proti proudu. Údolí se stále více začalo zařezávat a okolní svahy byly stále strmější. Procházeli jsme místy, která na podzim r. 2004 zdevastovala vichřice. Ta zničila asi 3 ha málo odolného lesa, přičemž pralesovitý les v horní části údolí zůstal téměř bez poškození. Následky vichřice jsou zde dobře vidět i po 6 letech. Ale pozor, pokud si někdo myslí, že by bylo vhodné padlé stromy pořezat, odklidit a dřevo využít, tak se plete. I tyto padlé a tlející stromy mají svůj účel. Poskytují ochranu, živiny a vláhu novým semenáčkům, jsou útočištěm hmyzu nebo rostlin.

Asi po půl kilometru se dostáváme do kaňonu, nad který začneme stoupat. Pod námi se valí vody Bílé Opavy. Horní část údolí je tvořena zejména rulou, prostřední a dolní část je z břidlic a křemene. Jedná se o prvohorní horniny vzniklé z mořských usazenin. Z kaňonu musíme vystoupat až k rozcestí nad vodopády, kde se znovu ke žluté připojí modré značení. Asi po necelém kilometru se opět modré a žluté značení oddělilo. Opět jsme využili žluté, která stoupala na Ovčárnu. Vůbec jsme nelitovali, protože kousek pod Ovčárnou byla nádherně rozkvetlá louka s upolíny.

Na Ovčárně jsme se občerstvili na Chatě Sabinka a pokračovali ve výšlapu na Praděd. Čekalo nás asi 3,5 km s převýšením přes 200m. Cesta je to ale docela pohodlná. Jediné, co nás mrzelo, byla „poklička“ z mračen, která se vytvořila nad nejvyšší částí Jeseníků. Nejen, že byl vrchol Pradědu v mracích, ale byly velmi omezené výhledy i při výstupu na Praděd. Silnička na Praděd se obtáčí ve směru hodinových ručiček. Během stoupání si nelze nevšimnout stále menších a menších smrků, jejichž počet s přibývající výškou stále klesá. Navíc málokterý smrk má svoji špičku a severáky, které jsou zde na denním pořádku, způsobily, že jedna strana těchto stromů je zakrněná. I přes pokličku mraků si nelze po cestě nevšimnout viditelných mrazových srubů Tabulových skal. Dostáváme se nad hranici lesa a stromy jsou nahrazeny klečí. Přicházíme na Praděd, kde místní teploměr ukazuje asi +8C. Pradědu vévodí 145m vysoká válcová telekomunikační věž s několika ochozy. Nachází se zde také vyhlídková plošina, ale vzhledem k tomu, že věž byla v mracích, nemělo smysl se chodit zkoušet kochat pohledem do okolí. Obešli jsme okolí věže a poté se vrátili zpět na Ovčárnu, přičemž začalo drobně pršet. Od Ovčárny jsme pokračovali po zelené podél silničky vedoucí do sedla Hvězda, která kopírovala kaňon Bílé Opavy. Na rozcestníku Sutě zelené značení opustilo silnici a začalo klesat po jižním svahu kaňonu Bílé Opavy. Následovali jsme tedy dále zelené značení, ale to už nám do Karlovy studánky chyběly necelé 2km.

Během popsané trasy jsme museli zvládnout 23,5 km, přičemž jsme vystoupali 631m.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: Starček a jiné

(Ivča + Jirka, 7. 9. 2010 22:29)

Ahoj Jirko, také Tě zdravíme. Tušili jsme, že se budeš někde dovolenkovat, když se neozýváš. :-) S Tvým názorem na starček určitě souhlasíme, protože jsme vedli mezi sebou polemiku, jestli se jedná o celolistý nebo potoční. Po zkušenostech z minule dal tentokrát Jirka na Ivču a dali jsme tam celoslistý…:-) Pokud jsi nic dalšího neobjevil, tak jsme s naším určením tentokrát spokojeni. :-) Už chystáme další fotogalerii z Jeseníků, tak třeba zase něco zajímavého objevíš. :-)
Také se měj, I+J

Starček a jiné

(Jirka, 7. 9. 2010 7:55)

Ahoj,
zdravím po delší odmlce způsobené mou dovolenou. :-)
Opět máte velmi zajímavé fotky. Líbí se mi hlavně ta mochna zlatá, podbělice, upolíny i broučci. S tím starčkem (813), já bych asi řekl spíš starček potoční - Tephroseris crispa. Ten celolistý je spíše stepní druh vázaný na vápencové podloží.
Mějte se fajn.
Jirka

RE: Zmije...

(Ivča + Jirka, 30. 8. 2010 12:01)

Krtku, neboj, jsou vážně plaché a než stačíš na ně šlápnout, tak jsou dávno pryč. To bys musel mít hodně štěstí, vlastně smůly... My považujeme za neskutečné štěstí a náhodu, že jsme vloni dvě zmije nafotili. Letos jsme viděli jen jednu, ale ta se nechtěla nechat zvěčnit a byla hned pryč.

Zmije v Orlických horách

(Krtek, 29. 8. 2010 23:11)

Tak to mám štěstí, že o těch zmijích to vím až teď. To bych určitě nelezl do trávy za motýly tak neohroženě, jak jsem to tam nezodpovědně prováděl, když jsem koukal jen nahoru po kytkách, kde si ten který motýlek sedne. A že tam těch baboček na hřebenech bylo. Navíc mi ostatní na kolech stále ujížděli a tak jsem s focením spěchal a fakt vůbec nehleděl pod nohy. Má žena asi bude mit pravdu, když tvrdí, že jsem schopen kvůli fotce i riskovat zdraví a já ji to nevěřil :-(((

RE: Praděd + Bílá Opava + ještěrky

(Ivča + Jirka, 29. 8. 2010 23:01)

Ahoj Krtku, Ahoj Petře, vy jste se nám tady hezky rozepsali… :-), to nás samozřejmě těší. Takže budeme reagovat postupně:
Krtku, těch fotek bylo ten den ještě více, ale část z počátku výletu jsme přesunuli k předchozí fotogalerii věnované Karlově Studánce, protože tam jsme jich měli málo a tématicky se tam hodily. Ten den jsme skutečně napráskali přes 600 fotek, protože bylo stále co fotit. Ale jak už jsme kdysi někde psali, tak první polovinu výletu vždy fotíme jako diví. Pak když vidíme, že nestíháme a musíme zrychlit, tak focení omezíme. Ten den skutečně bylo co fotit a Bílá Opava je hezké lákadlo, které za návštěvu stojí. Ale ještě budou další fotogalerie z Jeseníků, a uvidíš, že to bude v bleděmodrém… :-) Krtku, prošel jsem si pečlivě fotky, které uvádíš, a když jsem dělal fotogalerii, tak asi u 80% z nich jsem si byl jistý, že Tě zaujmou…, na to Tě už mám docela prokouknutého :-)
Petře, Tebou popsané hřebenovky jsme absolvovali před 3 roky a byli jsme nadšení. Jsou to výborné trasy. Tehdy jsme vyráželi z Červenohorského sedla na jednu stranu i na druhou stranu. Pokud se jedná o ještěrky, je to skutečně hodně o štěstí. Máme ale mezi sebou už domluvené a zaběhnuté signály, a když někdo z nás ještěrku zaznamená, snažíme se ji nevyplašit, prostě žádné prudké pohyby (nejlépe žádné). Poslední dobou se to docela daří. Domníváme se, že v našich fotogaleriích již desítky ještěrek určitě máme. Ale nemysli si, pár nám jich už také frnklo… :-) To co píše Krtek o focení po ránu, bude určitě pravda, my ale před desátou nikdy nikam nevyrážíme :-), takže v tom to nebude. A pokud jde o hmyz, tak řada brouků, například střevlíci, se objeví až k pozdnímu odpoledni, kdy vylézají na lov. Tesaříci se dají zase dobře fotit za hezkého slunečného dne, kdy se vyloženě rojí. Každý druh potřebuje to svoje. :-)
A Krtku, Tvoje ještěrky jsou moc vydařené. Svatoborskou jsme už znali, ale ta orlická byla pro nás novinka. Mimochodem, víme, že si na zmije nepotrpíš, ale Orlické hory jsou zmijemi pověstné. Žádné jste nepotkali?

Ještěrky

(Krtek, 29. 8. 2010 19:26)

Řekl bych, že Ivča a Jirka na to nemají žádný zvláštní grif, prostě jdou aha - vidí ještěrku - šup s ní do foťáku, a že jich tam vleze :-))). Ale vážně: Někde jsem zaslechl, že plazy a ještěrky, (a prý to platí i na mnohý hmyz) je dobré fotit brzy po ránu, kdy mají ještě "ztuhlé končetiny".
Ale zrovna nedávno na našem cyklosrazu jsem na Velké Deštné jednu vyfotil hodinku po poledni a navzdory "pozdní "hodině docela slušně pózovala, bohužel se k ní nedalo dostat blíže přes zkřížené trámy. Tak si jeden vyber:-))
http://krtek64.rajce.idnes.cz/20._-_22.8_2010_-_11._sraz_Cyklobandy_-_Zdobnice_v_Orlickych_horach/#P1340667.JPG
a ještě jedna fotka ze Svatoboru u Sušice zase brzy po ránu:
http://www.turistika.cz/foto-video/354305/chata-svatobor-s-rozhlednou--1.html

Bílá Opava

(fokker100, 29. 8. 2010 16:31)

Ahoj děcka, tak Bílou Opavu jsme šli loni a taky se nám líbila, navzdory tomu, že byl konec srpna (má se to prej chodit na jaře, kdy je tam hodně vody). Bohužel se mi tam polámal foťák, takže fotek moc nemám.
Jinak Jeseníky máme taky rádi, hřebenovky Praděd-Švýcárna- Sedlo a Sedlo-Keprník-Šerák-Ramzová nemají chybu. (Když se vydaří počasí). Kór pro nás -milovníky panorámat. Jinak mi ještě prozraďte, jak fotíte ty ještěrky. Taky občas na nějakou narazíme, ale než cokoli udělám, tak je fuč.
Petr

Praděd

(Krtek, 29. 8. 2010 12:49)

Ahoj Ivčo a Jirko. To zas bylo zážitků, co? Velice atraktívní trasa, dal jsem tu "práci" a baj očko spočítal počet snímků, které jsi zde vytvořil. Je jich kolem 500 ks a to je na 23 km opravdu dost :-))). Mám co dohánět.
Nevím, kdy jsi to stíhal fotit, když jste museli překonávat tolik překážek a pořád se dívat pořádně pod nohy, protože některé ty úseky jsou hodně náročné. Ta krása kolem vám ale jistě stála za krátké zastavení, nejen pro účely archivní, ale i pro pouhou potěchu duše. V předešlé galerie jsem zapoměl ještě na tu fotku s křivým zrcadlem ve studánce (983) a v této se mi nejvíce líbily tyto: -s Bílou Opavou a přítoky (414,417,449,594,675, 700,711, 757,768,958,960), pak brouci a rostlinky (469, 476,531,665,479, 492, 505, 602,623,627,629,635,637,650,669,694,782,697,781,782,801,813,841,830,902,941)
No bylo toho opravdu hodně a to ještě jistě není všechno.