Jdi na obsah Jdi na menu

 


Srpnový výlet do ZOO Brno

O brněnské ZOO jsme se již na našich stránkách vloni jednou zmiňovali v souvislosti s narozením ledních medvíďat. Tato již odrostla, dnes žijí jinde a medvědice Cora v tuto chvíli očekává další potomky. Zoologickou zahradu jsme ale trochu opomenuli, takže to tímto napravujeme a přinášíme fotky z návštěvy na konci srpna.

V Brně byl na konci r. 1935 založen Spolek pro zřízení zoologické zahrady v Brně. Tomu se povedlo v r. 1937 otevřít Zoologický koutek v Tyršově sadu na Kounicově ulici. Ten byl za 2. sv. války zlikvidován. Hned po válce Spolek začal hledat nové místo. Nakonec byla vybrána Mniší hora v Bystrci. Zoologická zahrada byla slavnostně otevřena na konci prázdnin v r. 1953. Brněnská ZOO dnes chová přes 780 zvířat více než 200 druhů a její areál zaujímá plochu větší než 65ha.

V současné době jsou asi nejpřitažlivější expozicí Tygří skály s výběhy pro levharty cejlonské a tygry sumaterské. Na výběh tygrů navazuje restaurace U Tygra, v níž lze šelmy pozorovat přímo od jídelního stolu. ZOO v Brně prošla, a stále prochází, rekonstrukcí a změnami. Počítá se s vybudováním nového vstupu včetně parkovacích míst a budou existovat 4 komplexní expozice: Beringga již existuje a představuje soubor severské zvířeny z oblasti Beringovy úžiny. Lákadlem jsou zde expozice bobrů kanadských a vlků arktických, propojené umělou řekou s jezírky a vodopády. Vlky je možno pozorovat z několika vyhlídek a také ze srubu indiánů kmene Haida. Budou ještě vybudovány expozice Karibik se zvířenou karibské oblasti, Wallaceia, která seznámí návštěvníky se zástupci fauny z oblasti Indonésie a v Kalahari budou k vidění velká africká zvířata. V současné době se buduje expozice Kamčatka, která zabere cca 10 tis. m2. Stěžejním druhem zde bude medvěd kamčatský, bude zde ale možné spatřit lišky polární, rosomáky, sovice sněžné nebo bahňáky. Kamčatkou povede stezka vyvolávající pocit chůze divokou tajgou a návštěvníkům umožní pozorovat přirozeně reagující zvířata. Atmosféru budou dokreslovat kamčatské sruby, severní a jižní vyhlídka, bahenní sopka s gejzíry, jezírko apod.

Zoologická zahrada města Brna se nezapojuje pouze do projektů na záchranu exotických druhů v jiných zemích. Podílí se také na realizaci záchranných programů pro nejvíce ohrožené druhy u nás (např. sýčka, sovy pálené nebo sysla). V prostorách brněnské ZOO se nachází také stanice pro handicapované živočichy pod patronací Českého svazu ochránců přírody.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář