Jdi na obsah Jdi na menu

 


Z Rešic k soutoku Rokytné s Rouchovankou a Bendovu mlýnu

Zní to neuvěřitelně, ale 2 měsíce jsme byli natolik vytíženi, že jsme do přírody vážně nevyrazili!! Naše pravidelné návštěvníky tímto ujišťujeme, že jsme na webovky nezanevřeli a budou se nadále rozšiřovat. Už jsme z období bez výletů do přírody měli „absťák“. Jen nás mrzí, že jsme letos prošvihli přírodu v období červen-červenec. Tento víkend jsme to ale napravili a horko-nehorko (bylo odpoledne ve stínu 33C), jsme poslední červencovou sobotu vyrazili do severozápadního cípu okresu Znojmo, kde se asi 4km od dukovanské jaderné elektrárny nachází obec Rešice. Obec není velká (necelých 400 obyvatel), ale narazili jsme zde na spoustu zajímavostí:

-          Obec je písemně zmiňována v r. 1358, ale počátky spadají do raného středověku (u soutoku Rešického potoka a Olešné byla při výstavbě plynovodu nedávno objevena i slovanská osada z 12. stol.). Tím obec patří k nejstarším v regionu.

-          Původně se obec jmenovala Ryšice.

-          V těsné blízkosti se nachází Přírodní park Rokytná.

-          Dominantou Rešic je barokní kaple sv. Jana Nepomuckého z r. 1720 nacházející se na kopci nad obcí. V obci nikdy nestál kostel, a proto nechal Josef Antonín Rödern (majitel zdejšího panství) vybudovat tuto kapli. U kaple se dnes nachází soubor 7 soch světců z 18. stol. (sv. Donát, sv. Florián, sv. Jan Nepomucký, sv. Jan Sarkander, sv. Juda Tadeáš, sv. Vendelín a sv. Valentýn). Tyto sochy původně byly na různých místech v okolí a dokreslovaly vzhled poutního místa.

-           Nelze pominout místní zámek s parkem z konce 16. stol., který nahradil původní gotickou tvrz. Na počátku 18. stol. byl renesanční zámek barokně přestavěn, později klasicisticky. Zámek byl zničen za komunistického režimu, kdy byl přidělen místnímu JZD a začal chátrat. Dnes je v soukromých rukou, ale stále působí nic moc dojmem. Vypadá to, že se z něj stala stáj s výběhem pro koně.

-          Ač je obec malá, tak je zřejmě jedinou obcí v naší zemi, odkud pocházeli dva velitelé paradesantních skupin operujících během 2. sv. války na území protektorátu. Jednak to byl místní rodák Adolf Opálka (1915-1942), major pěchoty in memoriam, jeden z aktérů atentátu na Heydricha a velitel všech parašutistů vysazených na území protektorátu. Po provedení atentátu na Heydricha se ukryl s ostatními v kryptě pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze na Resslově ulici, kde se po hrdinném boji proti obrovské přesile otrávil a zastřelil. Po něm nese jméno i zdejší kulturní dům. Dalším význačným místním rodákem je František Pospíšil (1919-1944), který byl velitelem výsadkové skupiny pod krycím názvem Bivouac, která měla za úkol realizovat sabotáže v protektorátu. Dnes oba rodáky připomíná pomník na návsi, pamětní síň v kulturním domě a pamětní deska na domě čp. 101.

-          Osada Kordula, dnes součást Rešic, byla původně vybudována Josefem Antonínem Rödernem pro dělníky těžící železnou rudu. Býval zde Kordulský rybník s mlýnem.

-          Památný strom Hubertův dub – ohledně zdejšího chráněného dubu letního se vedou spory z důvodu jeho stáří. Někteří tvrdí, že zde stojí už půl tisíciletí, jiní se domnívají že kolem 300 let. Každopádně je vysoký kolem 18m s obvodem přes 5,2m.

My jsme prošli Rešicemi a kolem rešického zámku po zeleném turistickém značení. Za bývalým areálem JZD jsme opustili zelenou a odbočili doprava na neznačenou cestu. Prošli jsme po okraji lesa a začali scházet k říčce Rouchovanka. Protože jsme se nacházeli pár metrů od soutoku Rouchovanky s Rokytnou, odskočili jsme si k soutoku, obešli místní chatky a pokračovali silničkou po levém břehu Rokytné k Bendovu mlýnu. U mlýna jsme přešli po novějším dřevěném mostku Rokytnou a abychom se nevraceli po stejné cestě, navázali jsme na žlutě značenou turistickou cestu po pravém břehu Rokytné. Cesta podél břehu je určitě zajímavá a působí romantickým dojmem: spousta balvanů po cestě a skal nad cestou, řeka Rokytná, kamenitý břeh, rozkvetlé bramboříky, cesta měnící se ve stezku, která musí být v období dešťů pod vodou…Cesta po břehu Rokytné ale měla i svá úskalí: spousta obtěžujícího hmyzu (a pár štípanců po těle) a na konci července pár zarostlejších úseků, kde se zjevně daří klíšťatům (Ivča si večer našla i zapité). Původně jsme chtěli jít až ke Spálenému mlýnu, ale vzhledem k zatahující se obloze a blížícím se bouřkám jsme to vzali po neznačené cestě směrem k Hubertovu dubu a zpět do Rešic. V Rešicích jsme ještě na závěr vystoupali ke kapli sv. Jana Nepomuckého. Celkem jsme nachodili kolem 10km a stačilo celkově vystoupat jen přes 100m.

Výškový profil:

profil.jpg

Mapka s prošlou trasou

mapka.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rešice

(Miloš Šťastný, 29. 5. 2015 9:43)

Opálka nepocházel z Korduly, ale z Rešic, poopravte si povídání. Jinak u soutoku Rouchovanky a Rokytné je zajímavý dolmen, pamětník jedné z prvních autohavárií se dvěma mrtvými (u Tavíkovic)
Miloš Šťastný, Rouchovany

Re: Rešice

(Ivča + Jirka, 29. 5. 2015 22:30)

Zdravíme Miloši a děkujeme za opravu i doplnění. Už jsme to napravili. ;-)
I+J

Rešice

(Jirka, 10. 8. 2012 8:48)

Ahoj,
je skvělé, že jste konečně zase vyrazili ven. Doufám, že ty stavební práce už máte za sebou a že si konečně užijete pár dnů dovolené. :-) Já jsem sice do přírody chodil pravidelně i v červenci, ale fotky mám zveřejněné zatím jen do června (naposledy to byly fotky z Pálavy a z Výhonu), takže ještě pěkná hromádka na zveřejnění čeká. Měl jsem sice v minulém týdnu pár dní dovolené, ale tu jsme využili na taneční soustředění. Budu muset zase něco nového připravit.
Jirka V.

Re: Rešice

(Ivča + Jirka, 11. 8. 2012 0:07)

Ahoj Jirko,
vyrazili jsme, to je pravda. Nicméně stavba pojede až do konce září. Úpravy „kabátu“ ale vyprovokovaly i naše zásahy uvnitř. Navíc my jsme nějaké úpravy dělali před 17 lety, takže nyní probíhá řetězová reakce a spousta věcí, které odkládáš několik let, tak máš najednou pocit, že je teď právě vhodná chvíle, aby došlo k jejich realizaci… A najednou zjistíš, že realizuješ věci, které jsi vůbec neplánoval… ;-) a do toho ještě navíc také práce, která člověka živí… letošek je prostě náročný. My dokonce i máme spoustu zajímavého fotomateriálů z dřívějška, ale ani na to není čas. Věříme, že se to ale zlomí. Každopádně občas něco přibude, ale letošek bude na naše poměry trochu skromnější. Věříme, že si to příští rok vynahradíme.
K tobě na huby pravidelně koukneme. Už jsme chtěli i napsat mail, ale nějak jsme se k tomu nedostali a ty jsi nás opět předběhl. I když také nestíháš zpracovávat, máš tam pěkné fotoúlovky. Docela nás překvapilo, jak to v létě vypadá na Výhoně (Nové hory). My do těchto míst většinou chodíme na jaře, kdy to zde vypadá dost jinak. Překvapila nás žlutá stráň (len žlutý) v takovém velkém množství. Ani jsme netušili, že zde kvetou pětiprstky. Velmi nás zaujal ploskoroh pestrý, kterého jsme nikdy ještě neviděli (moc pěknééé). Stejně tak jsme asi nikdy nepotkali schránky lumíků (hodně zajímavý snímek). Potěšil nás i šater svazčitý písečný ze Špic, kam se už také nějaký pátek chystáme, ale stále k tomu nedošlo. Z motýlů zaujal martináč habrový, žlutokřídle zlatožlutý… Je to hezké pokoukání. Budeme se těšit na další delikatesy.
Tak zatím,
I+J

Re: Re: Rešice

(Jirka, 14. 8. 2012 8:40)

Málem bych zapomněl pochválit tuhle fotogalerii. Je tu pěkná sbírka motýlů a líbí se mi i pýchavky a bramboříky, ty jsem letos ještě neviděl. :-)
Tak zatím.
Jirka V.

Z Řešic k Bendovu mlýnu

(Krtek, 6. 8. 2012 17:56)

Ahoj Ivčo a Jirko. 795 - Je opravdu smutné a nedůstojné, když kdysi tak nádherné zámky potká osud, jenž jste na své potulce zachytili vy. I u nás v blízkém okolí (v Hnojníku) je jeden takhle spustošený a pokaždé, když jedeme kolem, mi je z něj smutno. A co takových po republice, viďte.
Jirko, hezký kontrast polí a Dukovan 797. Říkáš, že soumračník si s tebou hrál hru na schovávánou, to je ale prevít.:-). Nedávno jsem zjistil, jaké on má oko v detailu. Přišlo mi to jako potah na reprobedně.
Moc pěkná kněžice 847 a snímky z říčky Rokytné, plus zapózovaní babočky. Ahoj a mějte příjemný zbytek léta, dnes u nás u brenzinky ukazoval teploměr 38°C, což asi nebude úplně pravda, ale hic tu máme pořádný. Zdravím. Milan

Re: Z Rešic k Bendovu mlýnu

(Ivča + Jirka, 6. 8. 2012 23:53)

Ahoj, pokud jde o zámky, našel bys i na našich webovkách několik takových příkladů. Některé jsou i o něco lepší, jiné mnohem katastrofálnější. Smutné to je. :-(
Jaderka v Dukovanech se fotí dobře, je to vděčný objekt a hlavně neuletí (snad :-D). Některý hmyz má v detailu skutečně zajímavé oči. Potah reprobedny jsi docela trefil.
Okolí Rokytné je skvělé (my Rokytnou známe spíše z části mezi Moravským Krumlovem a Ivančicemi). V části, kde jsme byli tentokrát, je zase výhoda, že nepotkáš jediného turistu (alespoň my žádného nepotkali). Turistické cesty ale díky tomu značně zarůstají.
Hezký zbytek léta i tobě. My dnes měli jen 36°C, ale teď večer se přehnalo pár bouřek, takže se určitě trochu ochladí. V zimě, až budou plískanice a hnusně, tak budeme na teplíčko pěkně vzpomínat.
Milane, budeme mít pro tebe docela zajímavý tip na příští dovolenou na kole (a nikoho nemusíš přemlouvat, aby vyrazil s tebou, ale můžeš… :-D). Kamarád mi má poslat informace, tak jak je obdržím, pošlu ti to na mail s vysvětlením. Možná tě to zaujme. ;-)
Tak zatím,
I+J

Re: Re: Z Rešic k Bendovu mlýnu

(Krtek, 7. 8. 2012 17:53)

Už se těším :-)

Re: Re: Z Rešic k Bendovu mlýnu

(Jirka, 7. 8. 2012 21:22)

Milane, už jsem ti poslal na mail na "cyklobandu". ;-)